Szerdán folytatódik a női Euroliga
04
Jan
2017
Szerdán folytatódik a női Euroliga
2017. január 4.  |  01:09
Nem sok ideje maradt az év végi ünnepek utáni pihenésre két női Euroliga-csapatunknak, sőt a soproni és a győri játékosok számára az ünnepek közötti időszak is munkával, edzésekkel telt, ami érthető is, hiszen 4-én már fontos Euroliga-találkozó vár a bajnok és az ezüstérmes játékosaira. 

Időrendben a győriek kezdenek hamarabb, Völgyi Péter együttese nagy kihívás előtt áll: az A-csoportot veretlenül vezető Dinamo Kurszk otthonában lép pályára - magyar idő szerint kora délután, 15 órától. 

Nos, a Kurszk keretét elnézve látható: nem véletlenül áll veretlenül a csoport élén az orosz együttes. Legnagyobb sztárja a pár éve rövid időt Sopronban is eltöltő világ- és olimpiai bajnok bedobó Angel McCoughtry. A Kurszkban pattogtat a tavalyi amerikai profi bajnokság, a WNBA legjobb, legértékesebb játékosa is, a szintén amerikai Nnemkadi Ogwumike, aki - nem mellesleg - világbajnok is. Anna Cruz személyében rutinos spanyol irányító mozgatja az együttest, hátvéd poszton a honosított, már a 2015-ös magyarországi Eb-n is az orosz válogatottban szereplő  Epiphanny Prince játszik, centerben pedig a 197 centis francia Helena Ciak feladata a bombaerős külső sor mellett a légelhárítás biztosítása, a lepattanók megszerzése. Nem szabad megfeledkezni az együttes helyi, orosz játékosairól sem, hiszen Tatjana Vidmer tapasztalt, válogatott középjátékos, a mindössze 19 éves, szintén a palánk alatt játszó Maria Vagyejeva pedig az egyik legnagyobb orosz reménység - akinek azért szintén van nemzetközi tapasztalata, 17 esztendősen játszott a magyarországi Eb-n. A külső posztokon bevethető Maria Cseremisina neve is jól cseng az európai porondon.

Nos, ilyen rivális otthonában kezdi az új esztendőt a győri csapat, legyünk reálisak, egy tisztes helytállás már szép eredmény lenne Völgyi Péter együttesétől.

A Sopron egy kulcsfontosságú mérkőzéssel indítja 2017-et: a francia ESBVA Lille Metropole csapatát fogadják Sterbenz László tanítványai. A két együttes 3-3 as mérleggel áll, a Lille-nek -10, a Sopronnak -12 a kosárkülönbsége.

A Sopronba látogató francia együttest a szellőlábú Olivia Epoupa mozgatja, a legeredményesebb játékosa pedig a szintén atletikus ukrán Alina Iagupova. Az együttesben jó néhány az európai hadszíntéren jónevű kosaras játszik, ilyen például a cseh center Kamila Stepanova, - nem tévesztendő össze a 203 centis orosz Maria Sztyepanovával, aki korábban háromszor volt az év játékosa Európában - a másik ukrán, a 3-4-es poszton bevethető Ljudmilla Naumenko. Persze jó néhány kiváló francia játékosa is van a Lille-nek, a hátvéd Brémont, a két bedobó Gomis és Ayayi, a palánkok alatt pedig Amant, Gaye és Sy Diop. Szóval egy világsztárok nélküli, de azért meglehetősen egységesnek és elég bő keretűnek, hosszú kispaddal rendelkezőnek tűnő riválist fogad az Uniqa Sopron.

Sterbenz László vezetőedzőnek és stábjának a helyzete a nemzetközi sorozatban nehezebb lett, mint volt ősszel. Az óév utolsó bajnokiján megsérült svéd Binta Drammeh helyére új játékost igazolt a bajnokcsapat, a pár éve Sopronban kosarazó, s most visszatérő amerikai bedobót, Shenise Johnsont. A váltás nem kis hátránnyal jár, ugyanis az Yvonne Turner-Shenise Johnson-Cayla George Európán kívüli trióból egy játékost - ez az évnyitón minden bizonnyal a Sopronba a napokban visszatérő Johnson lesz - a szabályok értelmében nélkülözni kénytelen az Uniqa. Bár Turner a közelmúltban magyar állampolgársági esküt tett, a nemzetközi porondon eben az évadban Európán kívülinek számít, csak a következő évadtól nem.

Az Euroliga-szinten meghatározó játékosok számának csökkenése jelenthet majd némi szerkezeti változást az európai klubsorozatban eddig sem túl bő - gyakorlatilag hat-hét emberes - rotációval játszó magyrar bajnoknál. Nem kizárt, hogy az ifjú szerb Alekszandra Crvendakics időnként kimegy majd mezőnybe, hármas pozícióba játszani, és várhatóan egy-két magyar fiatal is több lehetőséget kap majd. Így azért jóval nehezebb lesz a soproni együttes helyzete az Euroligában, s minden bizonnyal az eddiginél jobban is elkél majd Fegyverneky Zsófiának és társainak a szurkolótábor támogatása a Novomatic Arénában.

A győriek meccsét a Sport1, míg a soproniakét a Digisport1-en tekinthetjük meg.

 

Fotó: fiba.com/Tóth Zsombor

 



Vármegyei szövetségek