Visszaszámlálás: még 1 nap a nyitányig
30
Aug
2016
Visszaszámlálás: még 1 nap a nyitányig
2016. augusztus 30.  |  02:35

Szerdán elkezdődik a 2017-es Európa-bajnokság selejtezősorozata, amely röpke két és fél hét alatt le is zajlik. A magyar válogatott a 2. kalapban volt a sorsoláskor. Luxemburg és Nagy-Britannia után a legerősebb csapatok közül Macedóniát sodorta utunkba a sors. 

Macedónia az egykori Jugoszlávia legdélebbre fekvő tagállama volt, kosárlabda-szövetségük 1992-ben az ország függetlenné válása után alakult. Az első kiugró eredményre hét évet kellett várniuk, ekkor fennállásuk során először jutottak ki a kontinens legjobb csapatainak seregszemléjére. Bár az 1999-es franciaországi Eb-n mindhárom csoportmeccsüket elvesztették, már ekkor érezhető volt a fejlődésük. Néhány világverseny a macedón válogatott távollétében zajlott, de 2009-től már rendszeres résztvevői az Európa-bajnokságoknak.

2009-ben az első csoportkört az Izrael elleni győzelemnek köszönhetően túlélték, sőt a második körben az esélyesebb Németországot is legyőzték, és végül az előkelő 9. helyen zárták a tornát. De a macedón válogatott nem elégedett meg ennyivel, két évvel később ezt a teljesítményt is sikerült túlszárnyalni. A litván rendezésű viadalon egy rendkívül nehéz csoportban végeztek az első helyen, többek között Görögországot és Horvátországot is legyőzve. A második körben Grúzia és Szlovénia is kapitulált Pero Anticsék ellen, így Macedónia a legjobb nyolc közé jutott, ahol hatalmas visszhangot kiváltó bravúrral a házigazda Litvániát is búcsúztatták (67-65). Az elődöntőben és a 3. helyért folyó találkozón a rutinosabb spanyol, illetve orosz csapat legyőzte őket, a 4. hely azonban így is a mecedón kosárlabda legnagyobb sikere.

A 2013-as és 2015-ös Eb már kevésbé volt sikeres, 1-1 győzelemt aratva (Szerbia és Hollandia ellen) egy 21. és egy 19. hely jutott számukra.  

A 2017-es selejtezősorozatot hazai pályán Luxemburg ellen kezdi Macedónia, amely csapatból néhány sztárjátékos (köztük Antics és Szamardzsiszki) hiányozni fog. A felkészülési meccseken hétből ötször vesztesen hagyták el a pályát, igaz kemény ellenfelekkel (Szlovénia, Bosznia, Montenegró) csaptak össze a frissen kinevezett szövetségi kapitány Dragan Raca tanítványai.

 

 

Vármegyei szövetségek