Visszaszámlálás: még 2 nap a nyitányig
29
Aug
2016
Visszaszámlálás: még 2 nap a nyitányig
2016. augusztus 29.  |  01:28

Az augusztus 31-én kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön a magyar válogatott a G-csoportban Nagy-Britanniával, Macedóniával és Luxemburggal küzdhet a továbbjutásért. A kiemelések alapján Nagy-Britannia csapatát kaptuk a 3. kalapból. Ismerkedjünk meg a britekkel közelebbről is!

Nagy-Britannia kosárlabda-válogatottját hiába keressük a múlt században rendezett kontinensviadalokon, ezen a néven - úgymond összevont csapattal - csak 2009-ben szerepeltek először Eb-n. Az ok kézenfekvő - csakúgy mint például labdarúgásban - összevont brit csapat helyett Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország (utóbbi Írországgal karöltve) külön-külön próbálkoztak sikereket elérni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az angolok négyszer, a skótok kétszer szerepeltek Eb-ken, de továbbjutniuk egyszer sem sikerült.

Talán nem is változott volna a helyzet, ha 2005-ben a NOB nem Londont jelöli ki a 2012-es olimpia házigazdájává. Az köztudott, hogy az ötkarikás játékok aktuális házigazdája minden sportágban automatikusan indíthat versenyzőket, illetve csapatot. Már ha van neki...a briteknek kosárlabda csapata nem volt, így gyorsan alapítottak egyet, hogy szerepelhessenek a tornán. És ha már alapítottak, igyekeztek minél erősebb keretet összehozni, felkutatva a brit gyökerekkel rendelkező számottevő tudású játékosokat, így lett brit válogatott több NBA-játékos (Luol Deng, Mensah-Bonsu, Robert Archibald) is. 

Az erősítés jól sikerült, 2009-től zsinórban három Európa-bajnokságra is kijutott a csapat, melyeken összesen 4 győzelmet arattak, bár a továbbjutás egyszer sem sikerült, Csakúgy, mint a hazai olimpián, ahol azért szépségtapaszként Kína ellen sikerült diadalmaskodniuk. A szebb napok 2015-ig tarottak, amikor három Eb-szereplés után ezúttal nem sikerült kivívni a továbbjutást a kontinenstornára. Ekkorra már sztárok sora mondta le a szereplést a válogatottban. A mai keretben a Chicago Bulls és a Detroit Pistons egykori játékosa, Ben Gordon a legnagyobb név.

A felkészülési találkozókon nem sok babér termett a briteknek, mind az öt meccsüket elveszítették. Sorrendben Portugália, Németország, Szlovénia, majd kétszer Hollandia is jobbnak bizonyult a szigetország legjobbjai ellen. 

Nagy-Britannia a 2015-ös Európa-bajnoki kvalifikációban Bosznia-Hercegovina és Izland ellenfeleként 0/4-es mérleggel a csoport 3. helyén végzett.  

Vármegyei szövetségek