Új oroszlányi oroszlánbarlag
28
Aug
2016
Új oroszlányi oroszlánbarlag
2016. augusztus 28.  |  04:16
Szombaton délután Oroszlányban ünnepélyes keretek között felavatták a város új kosaras arénáját, a Krajnyik Akác András Sportcsarnokot.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége enöke átadás előtti ünnepi beszédében gratulált a helyieknek az új kosaras szentély elkészültéhez. Kiemelte: a város és annak a kosárlabdáért rajongó sportbarátai már megérdemeltek egy ilyen remek létesítményt, amelyre nagyon büszkék lehetnek azon vállalkozások, akik a TAO-rendszernek köszönhetően hozzájárultak a pazar létesítmény elkészültéhez. Az elnök hozzátette, már csak egy élvonalbeli gárda hiányzik, bár, mint mondta az előző évadban ez nem sokon múlt...Sok sikert kívánt a pályán is az oroszlányiaknak.

Az átadó, megnyitó ünnepségre rengeteg régebbi oroszlányi kosaras, valamint szakember látogatott ki. Büszkén nézték utódaikat, ugyanakkor némi sóvárgás, sajnálkozás is volt a tekintetekben: bizony ők is szívesen játszottak volna 1000-1500 néző előtt. S valóban gyönyörű a létesítmény. Igazi aréna, katlan, a klub színeire, pirosra és feketére festett székeivel.Az oroszlányi B-közép gyorsan hangpróbát tartott, s bizony az ő rigmusaikban is volt nosztalgia elem. A régi Bányász és a mai OSE neve is fel felhangzott an szurkolóktől. Tétmeccsen, a másodosztály nyugati csoportjában ellenfél legyen a talpán, amelyre nem hat a fanatikus oroszlányi tábor buzdítása.

A nyitóünnepség - a szó szoros és átvitt értelmében is - legnagyobb közönségkedvence az OSE Lions, a helyi klub elnöke, Beck Ferenc volt, aki hosszú évek óta vezeti az együttest. Természetesen meghívást kapott a rendezvényre az a Kovács Nándor is, aki bő két éve feljuttatta a második vonalba az NB II-ból az oroszlányi gárdát.A Face Team labdazsonglőrei, zsákoló akrobatái fokozták a hangulatot, majd következett a nyitóünnepség fénypontja, az OSE-Körmend gálameccs.

Ideálisabb ellenfelet nem nagyon választhattak volna az oroszlányiak. A Körmend is piros-fekete, plusz az OSE edzője, Vavra András - aki első évében rögtön az NB I B döntőjéig vezette az oroszlányi gárdát - körmendi illetőségű, ráadásul annak idején, amikor még élvonalbeli, sőt élcsapat volt a Bányász, az Oroszlány-Körmend meccsek - az idősebb játékosok, szurkolók emlékei szerint - szinte mindig kiélezett, óriási csatákat hoztak.Most nem így alakult, az öt amerikai kosarassal felálló Körmend a második negyedtől fokozatosan elhúzott.

Tegnap, zárt kapuk mögött már összecsapott a két csapat, a mai, hivatalos meccsen az avatás utáni első kosár az Oroszlány új, amerikai légiósának, Jestin Lewisnak a nevéhez fűződött, egy pazar, egészpályás szóló után talált be. A vasiaknál sokáig csak a légiósok szereztek kosarakat, a másodosztályra készülő hazaiaknak viszont akadtak ügyes felvillanásai. Hogy a Körmend jobb erőkből áll, ahhoz nem férhetett kétség, ám a lelkes hazai drukkerek vastapssal köszönték meg átalakuló csapatuk helyenként ügyes játékát, akarását, küzdését.

Semmi kétség, az a város, ahol még a harmadik vonlban, az NB II-ben is óriási hagulatban, zászlóerdőben, több száz fanatikus szurkoló előtt játszhattak a kosarasok megérdemelt egy ilyen szentélyt...vagy inkább ékszerdobozt.Amelyben nem egészen három hét múlva, a Győr ellen már tétmérkőzést, NB I B-s bajnoki találkozót rendeznek!

Vármegyei szövetségek