Visszaszámlálás: még 3 nap a nyitányig
28
Aug
2016
Visszaszámlálás: még 3 nap a nyitányig
2016. augusztus 28.  |  01:29

Az augusztus 31-én kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön a magyar válogatott a G-csoportba nyert besorolást Nagy-Britannia, Macedónia és Luxemburg társaságában. A kiemelések alapján Luxemburg csapatát kaptuk a 4. kalapból. Ismerkedjünk meg a miniállam csapatával közelebbről is!

Luxemburg nem csak területileg és népessége alapján, hanem sporteredményei okán is igazi miniállam Európa nyugati csücskében, a Benelux államok legkisebb tagjaként. A nagyhercegség legkiemelkedőbb sporteredményei: 2-2 érem a nyári, illetve a téli olimpiai játékokról. Az egyetlen aranyérem a középtávfutó Josy Barthel nevéhez fűződik az 1952-es helsinki ötkarikás játékokról. Luxemburg máig leghíresebb sportolója azonban a sokszoros világbajnok alpesi síző, Marc Girardelli, akinek azonban az olimpiákon az arany nem jött össze, de a 2 ezüstjével így is ő az ország legeredményesebb sportolója.

A luxemburgi kosárlabda-válogatott nem büszkélkedhet ilyen eredményekkel, ami egy ilyen pici ország esetében természetes. Összesen háromszor szerepeltek kontinensviadalon, a legjobb helyezésük az 1946-os 8. hely. Érdekesség, hogy a legutóbbi Eb-szereplésük a mieink győzelmével zárult budapesti tornán volt. Ekkor három bravúros győzelmet is arattak (kétszer Svédország, illetve Dánia ellen), és végül a 14. helyen végeztek.

Napjainkban Luxemburg válogatottjának a célja, hogy megnehezítse a tőlük sokkal komolyabb lehetőségekkel rendelkező csapatok dolgát, amelyet egyelőre apróbb részsikerek jellemeznek. Az idei nyáron elsősorban klubcsapatok ellen készültek fel Ken Diederich tanítványai. Az elmúlt hetekben a német alsóbb osztályú Saarlouis ellen 98-69-ra nyertek, majd a belga Okapi Aalstar ellen 82-76 arányú vereséget szenvedtek.

A 2015-ös Európa-bajnoki kvalifikációban Dánia, Svájc és Ausztria ellenfeleként 0/6-os mérleggel a csoport 4. helyén végeztek.

 

 

 

Vármegyei szövetségek