Véget ért az U16-os leány Európa-bajnokság
15
Aug
2016
Véget ért az U16-os leány Európa-bajnokság
2016. augusztus 15.  |  01:32

Jól kezdett, s a hajrában volt egy jó időszaka U16-os leány válogatottunknak Udinében az A-divíziós Európa-bajnokság 11. helyéért lejátszott meccsén az oroszok ellen. A találkozó nagyobb részében azonban ellenfelünk játszott pontosabban, így lányaink vereséggel és a 12. helyen zárták a tornát. De a fő célt, az A-divízióban való bentmaradást elérte Mészárosné Kovács Andrea együttese.



Magyarország-Oroszország 56-63 (12-8, 13-17, 12-17, 19-21)

Magyarország: Angyal 18/3, Tóth O., Varga A. 2, HORVÁTH F. 12, Kovács K.. 4. Cs.: WENTZEL 8, Mányoky, Farkas, Fülöp, Tóth F. 2, DÚL 8.

Gyors, lerohanásos támadás végén Horváth Fruzsina a mieinknek szerzett vezetést. Érződött a csapatokon, hogy ez 9 nap alatt már a hetedik mérkőzésük. Rengeteg volt a rossz dobás,minkdét oldalon, a 4. perc végén 3-2-re vezettek fiataljaink. Ekkor Wentzel Nóra villant, majd Horváth kosarával, s 2+1-es akciójával a negyed közepén 10-2-re elhúztak lányaink. Újabb két és fél perc ment el pont nélkül, amikor ellenfelünk szerzett kosarat. Bő 3 perces kosárcsendünket a negyed hajrájában Tóth Franka törte meg. A szakasz hajrája ellenfelünké volt, amely egy 8-2-es rohammal 4 pontra feljött.

Angyal Barbara sikeres büntetőivel indult a második negyed. Következett némi kapkodás a játékban, s egy-két ügyes, betörés-leosztásos akcióval 2 pontra feljöttek az oroszok. Horváth vezetésével próbáltak lányaink átlendülni a holtponton, aki a negyed közepén zsinórban 5 pontot szerzett, s neki köszönhetően ismét megugrott U16-os válogatottunk. Wentzel kosara után egy 7-0-t bemutatva 9 pontosra nőtt az előny, de tegyük hozzá, ebben szerepe volt annak is, hogy ellenfelünk játékosai egészen közelről több tiszta helyzetet is kihagytak. Egy kosár azonban átlendítette a holtponton zónára váltó ellenfelünket, fiataljaink viszont megzavarodtak. Ekkor a mi lányaink hagytak ki ajtó-ablak ziccereket, s adtak el labdákat, s az oroszok egy 11-0-lal fordítottak. A félidő végét jelző dudaszó pillanatában Kovács Kitti duplájával sikerült egyenlíteni.

Szünet után több, mint másfél percet kellett várni az első kosár megszületésére - azt sajnos ellenfelünk szerezte, Újabb perc eltelével Kovács egyenlített büntetőkből. 30-27-es orosz vezetésnél Mészárosné Kovács Andrea időt kért. Dúl Panka majd Wentzel egy-egy kosarával visszaszereztük a vezetést. A kellemes állapot nem tartott túl sokáig, két támadást is triplával fejeztek be s 5 ponttal elhúztak az oroszok. Dúl bátor betörések után szerzett kosarakkal egymaga mutatott be egy 6-1-et, amellyel csapatunk ledolgozta hátrányát. A negyed végén újítani tudtak az oroszok, s egy duplával majd egy triplával 5 ponttal elléptek.

Orosz kosárral indult a befejező negyed, 7 pontra nőtt a hátrány. Semmi nem sikerült lányainknak, nem érezték a zóna ellenszerét, s egy tripla után 10 pontra nőtt ellenfelünk előnye. Közel 3 perc és 7 orosz pont után Angyal szerezte csapatunk első kosarát a negyedik negyedben. A 3. negyed végén, s a 4. elején 37-37-ről egy 12-0-t repesztett az orosz csapat. Angyal egy triplát is beemelt, ő próbálta versenyben tartani csapatunkat. Lányaink bár nagyon sok hibával játszottak, egy pillanatra sem adták fel. Varga Alíz büntetői a hajrában egy 6-0-s magyar rohamot indítottak útjára, amellyel 2-re zárkóztak fel bő 2 és fél perccel a befejezés előtt, azonban egy perccel később egy orosz tripla eldöntötte a meccset.

Lányaink a 12. helyen zárták az U16-os Eb-t, két meccset megnyerve és ötöt elveszítve. A fő célt, az A-divízióban való bentmaradást elérték. A vreségek közül kettőt a két későbbi döntős a spanyol és a német csapattól szenvedte el az együttes, s egyik elveszített meccsén sem játszott alárendelt szerepet, tartását mindvégig megőrizte. Érdekesség: a két utolsó találkozóját, a törökök és az oroszok elleni meccset is 63-56-ra veszítette el a csapat. Ami azonban a legfontosabb: jövőre is A-divízióban játszhat a magyar U16-os válogatott.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u16women/2016/1408/Hungary-Russia#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=PTM5G9CaV3A 

A döntőben: Spanyolország - Németország 64-48 

Vármegyei szövetségek