A 11. helyért játszhat U16-os válogatottunk a korosztályos Eb-n
13
Aug
2016
A 11. helyért játszhat U16-os válogatottunk a korosztályos Eb-n
2016. augusztus 13.  |  23:13
Tegnap a szerbek legyőzésével bebiztosította az A-divízióban való bentmaradását U16-os leány válogatottunk az udinei korosztályos Eb-n. Ma, a 9-12. helyért lejátszott mérkőzésen, bár óriásit küzdött, már az első félidőben nagy hátrányba került a frissebbnek tűnő, sokkal pontosabban dobó török együttessel szemben. A második félidő hullámzó, kiegyenlített játékot hozott, a hajráig tartotta 15 pont körüli előnyét a török csapat. A végén nagy hajrával sikerült 10 ponton belülre kerülni, de fordítani nem volt esély. Holnap a 11. helyért játszva fejezik be Eb-szereplésüket lányaink.



Magyarország-Törökország 56-63 (11-17, 9-20, 14-13, 22-13)

Magyarország: Angyal 6, Dúl 2, Wentzel 2, Farkas L. 2, Kovács K. 7. Cs.: TÓTH O. 8, Horváth F. 5, Mányoky 6/6, Fülöp 1, VARGA A. 13, Tóth F. 4.

Közel két és fél perc eltltével Farkas Laura révén a mieink szerezték meg a vezetést. Török időkérés s fordítás következett, zsinórban 8 pontot dobott ellenfelünk, miközben lányaink kialakították, de ki is hagyták a helyzeteket. Mészárosné Kovács Andrea érthetően időt kért, majd Tóth Orsi remek egyéni akció végén megtörte a több mint 4 perces magyar kosárcsendet. A negyed hajrájában szép triplával jutottak túl a 10 dobott ponton a törökök, csapatunkat ekkor a támadó pattanó után ismét eredményes Orsi tartotta versenyben. A negyed végén eleredt a triplaeső, sajnos inkább ellenfelünk jóvoltából. Az újabb két török tripla között azért Mányoky Réka is beemelt egyet. A negyed ellenfelünk 6 pontos vezetésével zárult.

Ügyes török kosárral kezdődött a második negyed, amelyre Horváth Fruzsina felelt bravúros duplával, majd újra Tóth Orsi villant. Nem jött jókor az újabb, immáron a negyedik török tripla. Ellenfelünk két magas, erős centerére ha mezőnyjátékosaink behúzódtak, ők kijátszották a török kisembereknek, akik remekül dobtak távolról. Mányoky Rékára is ugyanez állt, ám hiába dobott újabb hármast, mivel ellenfelünk szinte minden akcióját kosárral fejezte be, s 11 pontot dobott nem egészen 4 perc alatt, ellépett 10 ponttal. A szakasz közepén a védekezés intenzitását növelve sikerült elérni, hogy a török lányok ne dobhassanak kosárra 24 másodpercig. Támadásban sajnos továbbra sem érezte a ritmust a csapat, a rossz dobások, eladott labdák után ellenfelünk nem egyszer rendezetlen védelem ellen szerzett kosarat. Nyílt az olló, nőtt a hátrány, akcióból képtelenek voltak kosarat dobni lányaink, Varga Alíz értékesített 4 büntetőből kettőt. Félidőben 17 ponttal vezettek a törökök.

Kovács Kitti kosarával kezdődött a második félidő, majd lerohanás végén Varga volt eredményes, azonnal időt kért a török kapitány. Csapatunk kiment agresszív egészpályás letámadásra. Nagy volt az iram, de sok a hiba, állandósult a 15 pont körüli török vezetés. A harmadik negyed hajrájában, miután kispadunk ellen - úgy tűnt, igen szigorúan - technikait ítéltek a bírák megszerezte első kosarát Angyal Barbara.

Török triplával indult a befejező negyed, egy híján 20 pontosra nőtt a hátrány. Voltak felvillanások, de ellenfelünknek mindenre volt válasza. Magyaros nevű játékosuk, bizonyos Fatmanur Karakas 2+1-es játéka után kerek 20 pontosra nőtt a törökök előnye. Ezt követően, a negyed közepén lányaink egy 7-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték fel magukat, egy triplával azonban ellenfelünk bebiztosította győzelmét. Az utolsó 2 és fél percben Varga vezetésével egy 10-0-t bemutatva fiataljaink kozmetikáztak a vereségen, 10 ponton belülre kerültek, de ahhoz, hogy fordítsanak túl nagy volt a hátrány, s kevés az idő. Lányaink nagyjából 30%-kal dobtak, a triplamutató pedig 2/15 volt (13,33%). Abban, hogy a törökök nyertek, a mieinknél sokkal jobb, amúgy átagos triplázásuk (7/21, 33,33%) is hozzájárult.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u16women/2016/1308/Turkey-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

 

Vármegyei szövetségek