Férfi NB I B: ki jut fel az élvonalba?
26
May
2016
Férfi NB I B: ki jut fel az élvonalba?
2016. május 26.  |  23:24

Holnap Pasaréten kezdődik a Vasas-Oroszlány finálé a férfi másodosztályban.

Kevesen gondolták volna a szezon előtt, hogy éppen ez a két gárda küzd majd az NB I B bajnoki címéért, s az élvonalba való felkerülésért.

A két csapat eddigi egymás elleni mérlege - bár semmit nem jelent a döntőre nézve - a szezon során 3-0 a Vasasnak. Mindkét együttes a nyugati csoportban szerepelt, s az alapszakaszban Oroszlányban és Pasaréten is a Vasas győzött. Ezen túlmenően egy döntőt, egy egymeccses finálét már játszott egymással a két alakulat. A Hepp-kupa döntőjébe is e két társaság verekedte be magát, s ott is a fővárosi piros-kékek kerekedtek felül.

Új úton indult el a Vasas, amely tavaly nyáron néhány tapasztalt játékossal erősített. A rutinos kosarasok ráadásul nemcsak mérkőzéseken, a pályán próbálták segíteni a korábban meglévő, kétségtelenül tehetséges fiatal pasaréti nevelésű magot, hanem emellett egyéni képzésükben is intenzíven részt vettek, valamint a pályán kívül is amolyan mentorokként próbálták, próbálják egyengetni a néhány ifjú titán útját. A cél az volt, hogy ezzel a koncepcióval az együttes az osztály egyik meghatározó csapata legyen - nos, ez várakozáson felül sikerült. A Hepp-kupát már megnyerte Sárosi Bulcsú együttese, a bajnokságban pedig bejutott a döntőbe.

Az NB I B rájátszása rosszabbul nem is indulhatott volna a pasarétiek számára. A tavalyi döntős DEAC ellen ideges, görcsös játékkal elvesztették az első - hazai - mérkőzést, s ezzel együtt a pályaelőnyt. Debrecenben aztán visszavágtak Surmannék, s azóta megállíthatatlanok. A harmadik, ki-ki mccset hazai pályán "behúzték" a DEAC ellen, majd az elődöntőben a keleti bajnok Salgótarján otthonában győztek, majd odahaza is "legyűrték" a nógrádi alakulatot.

Bár bejutott a döntőbe, nem nagyon lehet azt mondani, hogy most Oroszlányban újra kosárláz van - az ugyanis folyamatosan megvolt, akkor is, amikor évtizedeken át a harmadik vonalban szerepelt a gárda. A szezon előtt az OSE-Lions vezetői, ha úgy tetszik lapot kértek 19-re: a gárdát az NB II-ből magasabb osztályba vezető, s tavaly ott gond nélkül bent tartó Kovács Nándor helyére a vezetőedzőként felnőtt szinten Oroszlányban debütáló, játékosként több élvonalbeli csapatban bizonyító, körmendiként igen jó "iskolát kapó" Vavra Andrást nevezték ki a csapat élére. Eddig úgy tűnik, telitalált volt a húzás: Vavra Hepp-kupában és a bajnokságban is döntőbe vezette csapatát, amelynek eredeti - az elért eredményhez képest kifejezetten szerény - célja az volt, hogy nyugaton kerüljön be a legjobb négy közé az együttes.

A rájátszást az OSE a két éve vele együtt feljutó, s keleten a második helyen záró, szintén jóval erőn felül teljesítő Békés ellen pályahátrányból kezdte. Két sima meccsen jutottak túl a viharsarkiakon Kiss Kornélék, majd az elődöntőben a nyugati csoportot megnyerő, több volt válogatott kosarast is felvonultató Veszprém következett.

Vármegyei szövetségek