Euroliga négyes döntő: újabb csodában bíznak Hangáék
12
May
2016
Euroliga négyes döntő: újabb csodában bíznak Hangáék
2016. május 12.  |  15:13
Spanyol együttes jelenléte a kosarasok Euroliga négyes döntőjében, majdhogynem természetes, ám az óriási meglepetés, hogy ez a sereg nem a címvédő Real Madrid vagy a Barcelona. A Laboral Kutxa szenzációs menetelése honfitársunkat, Hanga Ádámot is dicséri, aki élete legjobb teljesítményével kulcsemberré vált a baszkoknál. Dávid Kornél 2005-ös és 2006-os érmei után tíz évvel játszhat ismét magyar játékos a final fourban.

„Mondtam is a spanyoloknak, hogy ismét egy magyarra volt szükségük ahhoz, hogy ott legyenek az elődöntőben” – kezdte a berlini helyszínen tartózkodó korábbi klasszis, Dávid Kornél. Az NBA-ben is megfordult erőcsatár a 2005-ös moszkvai négyes döntőben ezüst-, az egy évvel későbbi prágaiban bronzérmet szerzett a vitoriai együttessel, melyet akkor még Tau Cerámicának hívtak.

Markáns különbség, hogy amíg évtizede a kontinens szűk elitjéhez sorolták a sztárok egész sorát, több olimpiai bajnokot foglalkoztató alakulatot, addig a mostani tagság már-már a csoda kategóriájába sorolható. „Kétségtelen, hogy a keretek erejét tekintve kevesen várták az elődöntőbe a Laboralt, ám Perasovic – aki tíz éve nekem is az edzőm volt – fantasztikusan összerakta az együttest – magyarázta Dávid. - A görög Burusziszt leszámítva nincs világklasszisa a Laboral Kutxának, ám csapatként bivalyerős, és biztos vagyok benne, a Fener ellen sem adja olcsón a bőrét.”

A németországi esemény első elődöntőjében az évad talán legkiegyenlítettebb teljesítményét nyújtó CSZKA Moszkva egy másik orosz csapattal, a Lokomotiv Kubany Krasznodarral csap össze. Hanga az utóbbi hetekben kénytelen volt kihagyni néhány mérkőzést - a Panathinaikosz elleni negyeddöntőben csak az első találkozón szerepelt -, ám már tökéletes állapotban készül karrierje legfontosabb hétvégéjére. „A Pana legyőzésével bebizonyítottuk, hogy bárhol, bárkivel szemben képesek vagyunk a győzelemre – írta az Euroliga honlapján olvasható blogjában az Európa legjobb védőjátékosai közt emlegetett, a sorozatban 25 meccsen (s mindig kezdőként) pályára lépő Hanga Ádám. - Az irányítóink elképesztő teljesítményt nyújtottak, olyan nehéz dobásokat értékesítettek, melyek után majdnem a pályára rohantam. Alig bírtam visszafogni magamat. A Fenerbahce ellen is hasonló érzelmekkel teli mérkőzésre számítok. Én már újra edzek a sérülésemből felépülve, és remélem, hogy a csapat többi tagja is felépül, mert jelenleg egy kicsit csonka a keret, többen is sérüléssel küzdenek. Ha egészségesen tudunk nekivágni az elődöntőnek, akkor szerintem mindenképp van esélyünk, még akkor is, ha nem mi vagyunk a favoritok.”

Ami az isztambuli sztárcsapatot illeti, Hanga szerint a különféle stílusú kosarasok kiszámíthatatlanná teszik a Fenert. „Személy szerint nekem is három különböző játékstílusra kell felkészülnöm: Datome valószínűleg pozícióban fog ellenem támadni, Bogdanovics sok pick-and-roll helyzetet alakít ki és üres elzárások után is előszeretettel próbálkozik dobással, Kalinics pedig az atletikusságában bízik leginkább, folyton mozgásban van, és nagyon agresszíven játszik. Csapatszinten azt kell megvalósítanunk, amit egész szezonban remekül csináltunk, nem kell változtatnunk, a saját játékunkat, gyors és agresszív kosárlabdát kell játszanunk” – vélte a 27 éves, 199 centis hátvéd.

A final four Berlinben lesz. Vajon milyen hangulat várható egy olyan helyszínen, ahol nincs hazai csapat a legjobb négy között? „Biztos vagyok benne, hogy a Laboral szurkolói dominálnak majd a meccseken, és szinte hazai pályát teremtenek – vélekedett Dávid Kornél. - Ez rengeteget számíthat. Berlin piros-kékben fog úszni péntektől vasárnapig. A moszkvai és a prágai eseményre is különrepülővel jöttek a drukkerek, és ünnepi hangulatot varázsoltak.”
A Laboral honlapja szerint ezernél is több baszk rajongó kelt útra.

Orosz házimeccs
„A másik elődöntőt is figyelemmel követem majd természetesen – mondta Hanga. - A Lokomotiv nagyon jó szezont fut, a CSZKA-t is megverték már egyszer Moszkvában, tehát egyáltalán nem lefutott az az összecsapás sem. Egy meccsen bármi megtörténhet, emlékezzünk csak vissza a CSZKA tavalyi szereplésére. A Lokomotiv játékosai ráadásul a Barcelona ellen megmutatták, hogy hatalmas küzdeniakarás szorult beléjük, és hogy soha, semmilyen körülmények között nem adják fel a harcot. A két összecsapás erős hasonlóságot mutat, mi és a Lokomotiv vagyunk a két esélytelenebb gárda, akiknek nincs mit veszítenie, de ezen a szinten már tényleg bármi megtörténhet.”

Férfi kosárlabda Euroliga, négyes döntő, Berlin

Elődöntő: CSZKA Moszkva-Lokomotiv Kubany Krasznodar, 18.00 (tv: DIGI Sport1), Fenerbahce-Laboral Kutxa, 21.00 (DIGI Sport1)

Vármegyei szövetségek