Az erő a hazaiakkal volt
24
Feb
2016
Az erő a hazaiakkal volt
2016. február 24.  |  01:17
Kitűnő, izgalmas mérkőzésen a jól kezdő veszprémi csapatot a végén "lehajrázta" a hosszabb kispaddal rendelkező, a végjátékot fizikálisan jobban bíró hazai együttes

BME-MAFC - PE Veszprém KK 72-68 (10-25, 14-13, 22-17, 26-13)

Budapest, Tüskecsarnok, egyetemi és főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

BME-MAFC: BARTA 16/6, DOBOS V. 11/3, SZÁLAS 10/6, MIHALICS 16/3, Tóth L. 8. Cs: SZEMÁN 7, Gergely, Horváth M. 5, Nebahaj.

Veszprém: Herbel 6, NOVÁK 15/3, CZAKÓ 12, TAKÁCS 27, KOVÁCS D. 8. Cs.: Szeifert.

Bár labdaszerzés után Dobos Viktor révén MAFC-kosárral kezdődött a meccs, erre a sokkal nyugodtabban, tudatosabban kosarazó Veszprém a palánk alá belöbbölt labdákkal ügyesen megjátszott Takács András, valamint befutásai után eredményes Kovács Dániel révén 10 ponttal felelt. Hazai időkérés után Szálas Gábor majd Barta Bence is beemelt egy triplát s egy 6-2-vel feljött a hazai gárda. A negyed vége egyértelműen a vendégeké volt, akik folytatták türelmes, okos játékukat, amelyben az időnként a palánk közeléből is remekül osztogató Czakó Tamás volt a szellemi vezér. 12-8-as vezetése után a Veszprém egy 3-2-t az egyénieskedő hazaiakkal szemben, akiknek betöréseit nemegyszer látványos szerelésekkel állították meg a vendégek. Az is nehezítette a vendéglátók dolgát, hogy sok büntetőt kihagytak játékosai.

A második negyedben inkább a küzdelem dominált, ekkor Takács mellett elsősorban Novák Patrik gondoskodott róla, hogy ne csökkenjen a különbség, a hazaiak a center Tóth Lóránt találataival maradtak versenyben.

Térfélcsere után is hajtott, "darált" a BME-MAFC, ám a játékot lassítani próbáló, a meccset gyakorlatilag 5 játékossal végigjátszó vendégeknek mindenre volt válaszuk. A szakasz hajrájában Barta újabb hármasával 10 ponton belülre kerültek a hazaiak, ám erre a Veszprém egyetlen sikeres hármasát erre a periódusra időzítő Novák vezérletével egy 7-0-val feleltek a vendégek. A BME-MAFC csapatát ez sem törte meg, a negyed végén Dobos triplája egy hazai 7-0-t indított útjára, s a negyed végén, így a lélektanilag fontos 10 pontos határon belülre kerültek.

A záró szakasz elején lendületben maradt a hazai gárda, cserejátékosaik, Szemán Gábor és a mindhárom büntetőjét értékesítő Horváth Márton és a triplát szerző Mihalics Gábor révén 3 pontra felzárkóztak az érezhetően ritmust vesztő, elbizonytalanodó, fáradó, a labdával együtt gyakran a felelősségtől is szabadulni igyekvő vendégekkel szemben. 59-56-os veszprémi vezetésnél Takács "rázta meg" magát, s szerzett 5 pontot újabb lélegzetvételhez juttatva csapatát. A végjátékra alacsony szerkezetre váltva letámadott, s sorra szerezte a labdákat a hazai együttes, amelynek játékosai ekkor már a büntetőket is remekül dobták, az első félideji 2/8 után 14/15 lett a mérleg szünet után. Herbel Péter ügyes kosarával még 67-62-re vezettek a vendégek, ám az utolsó 3 percre elkészültek erejükkel, s Barta Bence remek megmozdulásaival a végén egy 10-1-et a maga javára fordította a meccset a hősiesen küzdő MAFC az okosan, kultúráltan kosarazó, de a végére elfáradó Veszprém ellen.

Vármegyei szövetségek