KÖZLEMÉNY
04
Dec
2015
KÖZLEMÉNY
2015. december 4.  |  01:39
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Elnöksége 2015. december 2-án tartott ülésén áttekintette a Tao támogatási rendszert az elmúlt időszakban ért alaptalan támadásokat, és azokra az alábbi közleményben reagál:

A látvány-csapatsportágak társasági adóból történő támogatási lehetőségének 2011-es megteremtése az utolsó pillanatban érkezett mentőövet jelentette sportágunk számára! A támogatási rendszernek köszönhetően a korábbi gazdasági környezet hatásainak következtében az ellehetetlenülés határára sodródott utánpótlás-nevelést végző sportszervezetek újra a szakmai munkára összpontosíthatnak, a korábban eltervezett fejlesztési programok megvalósítása elindulhatott. Az MKOSZ 2010- ben – a Tao támogatás lehetőségének bevezetése előtt – elfogadott „Új pályán” stratégiai koncepciójában kitűzött célok többsége a tervezett 10 év helyett 5 év alatt megvalósultak: a sportág regisztrált sportolói létszáma megduplázódott és meghaladja az 50 000 főt, utánpótlás válogatottjaink Európa-bajnoki aranyérmet, Európa-bajnoki bronzérmeket és világbajnoki bronzérmeket szereztek, valamint minden évben kontinentális illetve világeseményeket rendezhettünk Magyarországon, megerősítve hazánk helyét a kosárlabdázás nemzetközi térképén.

Határozottan visszautasítjuk azon állításokat, melyek demagóg módon, általánosítva abban a hamis színben tüntetik fel az érintett sportágak szövetségeit és sportszervezeteit, mintha a Tao támogatás keretében megszerzett forrásokat – a támadásokat megfogalmazók szerint a törvénytelen szó szinonimájaként sugallt – „átláthatatlan” módon kapták volna meg, illetve használták volna fel. Ezzel szemben az igazság az, hogy a látvány-csapatsportágak társasági adóból történő támogatási rendszere – a többlépcsős elbírálási folyamat mellett – egyike a legszigorúbb elszámolási és ellenőrzési kritériumok alá eső támogatási rendszereknek, a bizonylatonkénti papír alapú elszámolás, a nem mintavételen alapuló, hanem bizonylatonkénti könyvvizsgálat 2011-től kezdődően évről-évre példátlan elszámolási kötelezettséget ró az érintett szervezetekre. Az MKOSZ-hez 2014. január 1-jétől rendelte a jogszabály a látvány-csapatsport támogatások ellenőrzését, a feladatot az MKOSZ-en belül külön szervezeti egység végzi a legszigorúbb jogi, pénzügyi, számviteli és sportszakmai szabályok betartásával és betartatásával.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége – melyet a Transparency International tanulmánya is megerősít – minden szempontból betartja a vonatkozó jogszabályok előírásait, és kérés esetén nem kizárólag azon területekről szolgáltat adatot, amelyekről kötelező, hanem mindenről, amit nem tiltanak egyéb rendelkezések. Egy olyan sportági szakszövetséggel kapcsolatban pedig, mely törvényesen működik, és ráadásul közhasznú jogállása miatt alapszabályi szinten is garantálja a transzparens működést, teljes mértékben megalapozatlan sejtelmes módon „átláthatatlanságot” vízionálni.

Bár azoknak, akik szándékosan becsukják a szemüket és hátat fordítanak, egy nyitott ablak is átláthatatlan...

Budapest, 2015.december 3.

Vármegyei szövetségek