Győzelmek nélkül - tanulságokkal
12
Jul
2014
Győzelmek nélkül - tanulságokkal
2014. július 12.  |  20:52
Sem női, sem férfi csapatunk nem nyert meccset, így nem jutott tovább csoportjából a Zánkán rendezett FIBA 3X3-as Európa-bajnoki selejtezőn. Viszont a lejátszott mérkőzések rengeteg tanulsággal szolgáltak.

A lányok az ukránokkal, a szlovénokkal, az azeriekkel és a románokkal voltak egy csoportban. Károlyi Andrea a csapat szakvezetője elmondta, a torna erősségére jellemző, hogy az évek óta egy 6-8 fős kerettel dolgozó román csapata, amely a közelmúltban a Moszkvában rendezett világbajnokságon a 8 közé jutott, most csak 1 meccset tudott nyerni a csoportban. Kiemelte, az orosz csapatban volt válogatott játékos, a franciáknál pedig egy évek óta az Euroligában kosarazó hölgy játszott, az ukránoknál pedig talán a jelenlegi legjobb játékos, Jagupova. Az azeri csapatot amerkai szakember készítette fel, tehát látszott, a résztvevők igyekeztek a lehetőség szerinti legjobb csapatot összeállítani. A mi csapatunkkal kapcsolatban azt emelt ki, elismerés illeti a négy lányt, akik vállalták a szereplést, tőlük erre telt, mindent kiadtak magukból, de tény: sokkal erősebb csapatot is össze lehetett volna állítani. A szakvezető hozzátette: az 5-5 elleni játék sem kisasszonysort, de ami a 3-3 elleni játékban megy az kőkemény, szinte már-már durva, s erre csak nemzetközi megmérettetéseken lehet felkészülni. És lehet, célszerű lenne már külön erre a szakágra is képezni játékosokat, akár már egészen kicsi kortól.

Ehhez csatlakozott a fiúk szakvezetője, Meszlényi Róbert is, akinek magának is sok tapasztalatot hozott ez a selejtezőtorna. Fiai a lengyelek és az ukránok ellen szoros csatában maradtak alul, de a spanyolok és a belgák jóval erősebbek voltak. Látszott, ott már erre a játékra képzett játékosok szerepelnek, mivel az a cél, hogy ez a játék is bekerüljön hamarosan az olimpiai műsorba, sok helyen igen komolyan "ráfeküdtek". Hozzátette: úgy véli, ha a jövőben fel akarjuk venni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel, itt is jelentős lépésekre lenne szükség a szakág megerősítésére. Nemzetközi szinten az iram, a keménység szokatlan volt a mi fiainknak, akik idehaza nem kerültek szembe ilyen képességű, termetű és felkészültségű játékosokkal.

Összességében, ha meccset nem is, tapasztalatot sokat nyertek a mieink, s reméljük, sikerül ezeket hasznosítani ezen új, feltörekvő szakág számára. 

Vármegyei szövetségek