Sallai József Emléktorna Nemzetközi Fiú Kosárlabda Utánpótlás Kupa
25
Aug
2021
Sallai József Emléktorna Nemzetközi Fiú Kosárlabda Utánpótlás Kupa
2021. augusztus 25.  |  16:49
Nyíregyházán első alkalommal rendezi meg a Sallai József Emléktorna Nemzetközi Fiú Kosárlabda Utánpótlás Kupa versenyét Sallai József családja és a Nyíregyházi Kosárlabda Klub az U15-ös utánpótlás korosztályban.
 
A helyi kosárlabda élet legnagyobb hatású edzője pedagógusi-testnevelői pályafutása során 1974-től kezdett el edzőként a kosárlabdázás oktatásával foglalkozni fiúkkal, az akkori Nyíregyházi 2-es Gyakorló Általános Iskolában. Az 1948-ban született edzőlegendát iskoláskori testnevelője és példaképe, Fiedler Barna kezdte el a kosárlabdasport felé terelgetni. Nagy hatással volt még rá másik idősebb testnevelő kollégája, Tatos István, de sem Fiedler tanár úr, sem Tatos Pista bácsi nem hagyott olyan jelentős nyomot, nem volt akkora hatással a nyíregyházi kosárlabdaélet fejlődésére, mint Sallai József. A tanítványai és volt csapattársai által csak Salesznek vagy Sali Józsinak becézett testnevelő-edző nemcsak kosárlabdázni tanította meg fiait, hanem minden olyan, ma már kiveszőfélben lévő magatartás és viselkedésbeli alap dologra, amely nagybetűs emberré nevelhet egy fiatalt. Az egyenes tartás, a határozott kézfogás közben a másik szemébe nézés, a rendezett ruhaviselet és az alapvető tisztelet az idősebb iránt, valamint a katonás rendszeretet mind-mind tanításának alapjai voltak.
 
Edzői pályafutása során 1978-ben nyerte az első Úttörő Olimpiai bajnoki címet csapatával Tatán, amelyet még három hasonló bajnoki cím követett. Ezután már a Diákolimpiákon 1988-tól még négy első helyezést ért el fiú csapataival. Ezt az összesen nyolc Úttörő vagy Diákolimpiai első helyezést csapatával edzőként senki sem tudta még elérni a fiú utánpótlás kosárlabdasport területén Magyarországon. De nem csak iskolai, hanem klubszinten is eredményes volt. Országos Mini Bajnokságot öt alkalommal nyert és volt első helyezett csapataival. Legnagyobb ilyen sikere 1978-ban volt, amikor is VT-TV Országos Mini Bajnokságon a 2-es Gyakorló csapatával a Pálinkás József vezette TFSE-t verték meg és lettek országos mini bajnokok a nyíregyháziak élő, akkor még fekete-fehér televíziós közvetítés mellett a Nemzeti Sport Csarnokban, Budapesten. Több NB.I.A osztályban és különböző utánpótlás korosztályú válogatottakban jelentős szerepet játszó férfi kosárlabdázót nevelt Nyíregyházán, de ezen kívül ma is van két olyan NB.I.A osztályú játékvezetőnk, akiknek Sallai József a nevelőedzője. A nyíregyházi férfi kosárlabdacsapatnak is volt vezetőedzője az 1993/1994-es bajnoki idényben. Nyugdíjas korában is edzősködött. Az NB.I A osztályig jutott játékvezető fia után mindhárom fiú unokájának Ő adott kosárlabdát a kezébe. Pályafutása során megkapta az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének 75 éves jubileumi kitüntetését, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Várostól a díszpolgári cím utáni második legnagyobb helyi kitüntetését, az Inczédy György Életmű-díjat.
 
2020-ban, 72. életévében a betegséggel való hosszú küzdelem után távozott örökre közülünk és a lételemét jelentő kosárlabdapályákról. Halála után a helyi Kelet Magyarország napilap ezt írta róla: ”Ledönthetetlen szobrát ő maga alapozta és alkotta meg. Azzal, amilyen ember volt, ahogyan élt, és amilyen példát mutatott.”
 
A Nyíregyházi Kosárlabda Klub és Sallai József családja most mégis megpróbál hosszú ideig fennálló emléket állítani neki azzal, hogy egy nemzetközi fiú utánpótlás kosárlabda tornát rendez Sallai József Emléktorna elnevezéssel szülővárosában, Nyíregyházán. A rangos nemzetközi sportrendezvényen a nagyváradi csapaton kívül részt vesz mindhárom hazai Nemzeti Akadémia minősítéssel rendelkező kosárlabda utánpótlás-nevelő sportszervezet: a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia, a DEAC Kosárlabda Akadémia és a Rátgéber Kosárlabda Akadémia csapatai, de jelentős erőt képvisel a többszörös magyar bajnok Szolnoki Olaj KK utánpótlását biztosító Szolnoki Kosárlabda Akadémia is. A mezőnyt alkotja még a MEAFC és a két helyi klub, a Nyíregyházi Sportcentrum és a rendező NYKK Eötvös csapata.
 
 
A Sallai József Emléktorna résztvevői, programja és helyszínei:
 
Csoportok
 
A csoport
 
LPS Bihorul Oradea
Rátgéber Kosárlabda Akadémia Pécs
Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Nyíregyházi Sportcentrum
 
B csoport
 
DEAC Kosárlabda Akadémia
MEAFC
Szolnoki Kosárlabda Akadémia
NYKK Eötvös
 
 
Helyszínek
 
A csoport – Zrínyi Ilona Gimnázium Tornacsarnoka
4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári u.12.
 
B csoport - Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképzőiskola Tornacsarnoka
4400 Nyíregyháza, Semmelweis I. u. 15.
 
 
Program
 
2021. augusztus 25., szerda
 
A csoport
 
16.00   LPS Oradea - Budapesti Honvéd KA
18.00   Rátgéber KA - Nyíregyházi Sportcentrum
 
B csoport
 
16.00   NYKK Eötvös - Szolnoki KA
18.00   MEAFC - DEAC KA
 
 
2021. augusztus 26., csütörtök
 
A csoport
 
16.00   A vesztes csapatok mérkőzései
18.00   A győztes csapatok mérkőzései
 
B csoport
 
16.00   A vesztes csapatok mérkőzései
18.00   A győztes csapatok mérkőzései
 
 
2021. augusztus 27., péntek
 
9.00    Mérkőzés a torna 5-6. helyezéseiért (helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium Tornacsarnok)
11.00   Mérkőzés a torna 7-8. helyezéseiért (helyszín: Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
11.00   Mérkőzés a torna 3-4. helyezéseiért (helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium Tornacsarnok)
13.00   Mérkőzés a torna 1-2. helyezéseiért (helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium Tornacsarnok)
14.30   A Sallai József Emléktorna eredményhirdetése, díjkiosztó (helyszín: Zrínyi Ilona Gimnázium Tornacsarnok)

Vármegyei szövetségek