Csapatkapitány interjúk: Ferencz Csaba - Egis Körmend
30
Apr
2024
Csapatkapitány interjúk: Ferencz Csaba - Egis Körmend
2024. április 30.  |  16:25

Az Egis Körmend vajkezű bedobójával, Ferencz Csabával folytatjuk csapatkapitány interjúink sorozatát, a korábbi válogatott klasszis már 11 éve viseli a kapitányi "szalagot". 

 

A sorozat korábbi részei:

 

Angyal Barbara - E.ON ELTE BEAC

Balogh Szilárd - SZTE-Szedeák

Theodoreán Alexandra - TARR KSC Szekszárd

Krnjajski Boris - Kometa Kaposvári KK

Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász

Török Ágnes - SERCO UNI Győr

Molnár Márton - Sopron KC

Weninger Virág - NKA Universitas Pécs

Tóth Ádám - Zalakerámia ZTE KK

Szerelem-Kobolák Cintia - VBW CEKK Cegléd

Tóth Orsolya - Vasas Akadémia

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?

Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy a csapatom kapitánya lehetek. Ez egy nagy feladat és egyben óriási felelősség is. 

 

- Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?

Trummer Rudolftól örököltem meg, ha jól emlékszem. Azt tanultam tőle, hogy nagyon fontos a csapategység és a kémia, ha ez nincs meg, akkor az nagy problémát tud jelenteni.

 

- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?

Én nem a szigorú és keménykezű kapitány vagyok, mindig arra törekszem, hogy a csapaton belül ne legyen probléma és mindenki végezhesse normálisan a feladatát. Persze van olyan is, amikor fel kell emelnie az embernek a hangját… 

 

 

- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?

Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel mióta kapitánya vagyok az Egis Körmend csapatának (11 éve), nem sokszor fordult elő hogy motiválni kelljen bárkit is… Természetesen van olyan, amikor ez szükséges, ilyenkor normálisan szoktam beszélni a csapattal, játékossal, hogy miért fontos, az hogy nyerjünk, illetve miért fontos az ő játéka, szerepe a csapatban. 

 

- És te miből meríted a motivációdat leginkább?

Engem mindig az motivált, hogy olyan eredményeket érjünk el, amire a szurkolók, a támogatóink, a családunk, a város büszkék lehessenek. 

 

- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?

Talán az, amikor a csapatnak nem megy a játék, jönnek a vereségek és meg kell találni a gödörből kivezető utat… ilyenkor természetesen minden játékos kicsit elveszíti a hitét, esetleg az önbizalmát és ezt minél előbb rendbe kell rakni, hogy újra jöhessenek a jó eredmények.

 

 

- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?

A legfontosabb, hogy olyan játékosokat kell igazolni, akiknek a személyisége lehetővé teszi azt, hogy jó csapatot tudjanak alkotni. Aztán kialakítani a hierarchiát, hogy mindenki tudja a feladatát, szerepét. Ezután már csak “finomítani” kell a dolgokon, közös programokkal, stb. A legnagyobb összekovácsoló erő pedig minden esetben a győzelem! 

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából?

Számomra egyértelműen a legnagyobb kapitány Benedek Tibor vízilabdázó volt, óriási tudással bírt és hihetetlen karakter, ember volt. Igazi példakép mindenki számára. A magyar kosárlabdában nem tudok olyan kapitányt mondani, aki olyan magas szinten lett volna, mint Benedek Tibor! 

 

 

- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?

Megértő legyen, tudjon motiválni és jó kapocs legyen a csapat-edzők-vezetőség között.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?

A csapattársaimnak, legfőképpen a magyaroknak azt üzenném, hogy soha ne elégedjenek meg azzal a szinttel, ahol éppen tartanak. Törekedjenek arra mindig, hogy fejlődjenek és jobbak legyenek, ezért tegyenek meg mindent! A szurkolóknak pedig azt, hogy van olyan szezon, amikor sikerül elérni a kitűzött célt (ez volt a legtöbb esetben) és van olyan, amikor minden igyekezet ellenére nem sikerül. (Ez szerencsére ritkán fordul elő). Az igazi szurkoló az, aki akkor is a csapat mellett áll, amikor nagy a baj és kicsit kilátástalan a helyzet. Viszont a bajból mindig együtt tudtunk kimászni és remélem, ez a jövőben is így lesz, és ugyanolyan energiával buzdítanak minket, ahogyan ezt eddig is tették!

 

Vármegyei szövetségek