Csapatkapitány interjúk: Török Ágnes - SERCO UNI Győr
12
Apr
2024
Csapatkapitány interjúk: Török Ágnes - SERCO UNI Győr
2024. április 12.  |  18:00

A SERCO UNI Győr magyar válogatott játékosával, Török Ágnessel folytatjuk csapatkapitány interjú sorozatunkat - aki szerint mindenki be tud állni a sorba, a mondandó tálalása egy nagyon fontos részlete a csapatkapitányi feladatoknak.

 
 
 
Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?
 
Nagy érzelmi töltettel bír számomra ez a poszt, hiszen annál a klubnál lehetek csapatkapitány, ahol először fogtam kosárlabdát a kezembe. Végigjárva a “szamárlétrát”, utánpótlásból felkerülve felnőttbe, majd csapatkapitányi pozícióba kerülni tényleg egy nagyon szép és kerek történet számomra.
 
 
Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?
 
Raksányi Krisztától vettem át a titulust, akitől a határozottságot lestem el, ami szerintem elengedhetetlen ehhez a pozícióhoz. Előtte pedig évekig Laklóth Anna volt a “kapitányom”, aki óriási szívvel vezette a csapatot a nehezebb időkben is, emiatt mindig fel fogok nézni rá is.
 
 
Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?
 
Igyekszem figyelni a csapatom igényeire, és a lehető legjobban közvetíteni az edzői stáb és a lányok között, illetve a menedzsment és a csapat között is. Hiszek abban, hogy mindannyian egy csónakban evezünk, és összefogva minden nehéz helyzetre tudunk találni megoldást.
 
 
 
Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?
 
Abszolút híve vagyok annak, hogy a szavaknak ereje van, és azt is tapasztalom, hogy ha megtaláljuk a megfelelő utat valakihez, akkor mindenki be tud állni a sorba. A mondandó tálalása szerintem egy nagyon fontos részlet. Mindenkit meg lehet szólítani a megfelelő eszközökkel.
 
 
És te miből meríted a motivációdat leginkább?
 
Óriási szeretet vesz minket körbe itt Győrben: az aláírásért tolongó kisgyerekektől kezdve a szurkolókon át a lelátón ülő családtagjainkig. A belső motivációm mellett ők azok, akik miatt érdemes ezt csinálni.
 
 
Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?
 
Egy hosszú szezon során mindig jön egy olyan időszak, amikor csapatként gödörbe kerülünk akár sérülések, akár más tényezők miatt. Nekem az a legnagyobb kihívás, hogy ilyenkor megtaláljam, mi az, ami kihúzhatja a csapatot ebből a nehéz helyzetből. Sokszor egy közös program lehet a megoldás, máskor pedig le kell “boltolni “ még egy szabadnapot az edzővel annak érdekében, hogy kicsit mindenki ki tudjon szakadni a szürke hétköznapokból.
 
 
 
Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?
 
Szerintem ehhez az első és legfontosabb, hogy jó emberek legyenek a csapatban. Ha nyitott és pozitív személyiségekkel sikerül feltölteni egy keretet, akkor véleményem szerint minden adott ahhoz, hogy a pályán kihozza magából a legtöbbet a csapat, és emellett az öltözőben is kiváló legyen a hangulat.
 
 
Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából és miért?
 
Nem tudnék kiemelni csapatkapitányokat. Szerintem minden sikeres csapat mögött egy példaértékű csapatkapitány áll, aki nap mint nap nagy munkát fektetett abba, hogy a csapata ott legyen, ahol tart.
 
 
Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?
 
Empátia, határozottság és jó kommunikációs készségek.
 
 
Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?
 
Azt üzenem nekik, hogy tegyünk meg mindent, hogy elérjük a céljainkat: a lányokkal a pályán hozzuk ki magunkból a maximumot, a szurkolók pedig a lelátón szurkoljanak a csapatunknak. A rájátszás biztos óriási izgalmakat fog hozni, így mindenkire szükségünk lesz!

Vármegyei szövetségek