Csapatkapitány interjúk: Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
11
Apr
2024
Csapatkapitány interjúk: Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
2024. április 11.  |  18:13
A friss kupagyőztes NHSZ-Szolnoki Olajbányász játékosával, Pallai Tamással folytatjuk csapatkapitány interjú sorozatunkat - a szolnoki kosaras Kovács Pétertől és Bojan Subotictól tanulta, hogyan legyen vezér.
 
 
A sorozat korábbi részei:
 

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?
Gyerekkori álmom volt az Olajban játszani. Az, hogy kapitány lehetek óriási megtiszteltetés és remek kihívás is egyben. Igyekszem arra ösztönözni a csapattársaimat, hogy a legjobbat nyújtsák és próbálom elősegíteni az egység, csapatmunka érzését. Végső soron a csapatkapitányi poszt olyan megtiszteltetés, amely feltüzeli a játék iránti szenvedélyemet és arra ösztönöz, hogy mind magamat, mind a csapattársaimat motiváljam, hogy elérjük a bennünk rejlő teljes potenciált.


- Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?
Kovács Petyától és Bojan Subotictól is volt szerencsém tanulni arról, milyen is egy kapitány. Megtanultam a kommunikáció, a rugalmasság és a példamutatás fontosságát. Látva az elkötelezettségüket, a döntéshozatal menetét és a csapat összefogásának képességét, értékes tanulságokat tanultam, amelyeket most kapitányként is alkalmazok.


- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?
Arra törekszem, hogy példamutatóan vezessek, kemény munkát, elkötelezettséget és pozitív hozzáállást mutatva a pályán és azon kívül is.

 


- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?
Úgy gondolom, hogy a példamutatás a leghatékonyabb módszer a csapattársaim motiválására. Akár intenzív edzésekkel, akár azzal, hogy sokáig maradok az extra edzésekre vagy hogy a meccsek alatt rendíthetetlen elszántságot mutatok.


- És te miből meríted a motivációdat leginkább?
A motivációm egyértelműen a sport iránti szeretetből fakad. Sajnos volt szerencsétlenségem megtapasztalni az életet kosárlabda nélkül, és ez nagyon fájt. Ma már igyekszem minden percét élvezni, mert minden csepp izzadságot ajándéknak tekintek.


- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?
A szezonban már a harmadik edző keze alatt dolgozunk. Ez mindenkit megvisel mentálisan, nagy kihívás ilyenkor egy csapatnak megtartani a hitét, motivációt szerezni és bizalmat szavazni egymásnak.

 


- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?
Először is, olyan játékosokra van szükség, akik nyitottak arra, hogy keményen dolgozzanak a közös célért. Fontos, hogy a csapaton belül kommunikáljunk egymással. Olyan légkört kell teremtenünk, ahol kendőzetlen őszinteséggel beszélhetünk egymással, hogy napról napra fejlődhessünk a pályán és azon kívül is.

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából (legalább egyet-egyet név szerint megnevezve) és miért?
Olyan kosárlabdakapitányokra nézek fel, mint Michael Jordan és Kobe Bryant, akik páratlan elszántságuk, munkamoráljuk és képességeik révén a csapataikat naggyá tudták tenni. Vezető szerepük túlmutatott a játékon, és nemcsak csapattársaikat, hanem a szurkolókat is világszerte inspirálta. Emellett más csapatsportok kapitányai, mint például Cristiano Ronaldo a labdarúgásban es Derek Jeter a baseballban, kiemelkednek kivételes vezetői kvalitásaikkal, professzionalizmusukkal és a kiválóságra való fáradhatatlan törekvésükkel.


- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?
Szerintem egy jó kapitány határozott, a pályán és azon kívül is. Empatikus, figyel másokra, próbálja megérteni a környezetét és segíteni mindenben. Végezetül egy kapitány kiegyensúlyozott, higgadt marad minden helyzetben.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak? 
A csapattársaknak és a szurkolóknak egyaránt annyit üzennék, hogy a java még csak most jön!

 

Vármegyei szövetségek