Csapatkapitány interjúk: Tóth Orsolya - Vasas Akadémia
29
Apr
2024
Csapatkapitány interjúk: Tóth Orsolya - Vasas Akadémia
2024. április 29.  |  17:45

A korábbi korosztályos és 3x3-as válogatott hátvéd fiatal kora ellenére komoly rutinnal rendelkezik, amellyel igyekszik segíteni csapattársai munkáját is.

 

A sorozat korábbi részei:

 

Angyal Barbara - E.ON ELTE BEAC

Balogh Szilárd - SZTE-Szedeák

Theodoreán Alexandra - TARR KSC Szekszárd

Krnjajski Boris - Kometa Kaposvári KK

Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász

Török Ágnes - SERCO UNI Győr

Molnár Márton - Sopron KC

Weninger Virág - NKA Universitas Pécs

Tóth Ádám - Zalakerámia ZTE KK

Szerelem-Kobolák Cintia - VBW CEKK Cegléd

 

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?

Az, hogy csapatkapitány lehetek a Vasasnál, hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősség számomra. 12 éve kosárlabdázok Pasaréten és ez a 7. szezonom felnőttben. Kijelenthető tehát, hogy végigjátram a ranglétrát, ezért külön megható, hogy megadatott felérni a klub „csúcsára”. Tudom, hogy minden nap példát kell mutatnom a csapattársaimnak és a fiataloknak, támogatnom kell őket a pályán és azon kívül, valamint segítenem abban, hogy mindenki a legjobb teljesítményt nyújtsa. Ez egy kisebbfajta vezetői szereppel bír, amelyben a csapat céljai és sikerei mindig az elsődlegesek, és amelyben a közösség és a csapat egysége kiemelt fontossággal bír.

 

- Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?

A titulust Papp Diától örököltem, akivel a mai napig nagyon jó a kapcsolatom. Dia idősebb és tapasztaltabb játékos nálam, az ő vezérlete alatt rengeteget fejlődtem emberileg és szakmailag. Magabiztossága és segítőkészsége példaértékű, örülök, hogy egy csapatban játszhattam vele. Csapatkapitányként sokat tanultam tőle a vezetésről és a csapat összetartásáról.

 

- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?

Vezetési stílusom leginkább a közvetlenség és támogatás jellemzi, szeretek együttműködni a társaimmal és ösztönözni őket. Sokan hosszú évek óta ismerjük már egymást, így ebbe a családias környezetbe nem is illene más vezetési stílus.

 

 

- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?

Motiválásra gyakran használok pozitív visszajelzést, hiszen rengeteg fiatal edz velünk az NBI/A-s csapattal. Jól emlékszem a saját fiatal éveimre, amikor felnéztem a nagyokra és próbáltam minél több dolgot ellesni tőlük. Szerencsére mindig megkaptam a támogatást, ezt próbálom most visszaadni. A kemény munkával és elkötelezettséggel igyekszem példát mutatni.

 

- És te miből meríted a motivációdat leginkább?

A motivációm leginkább abból fakad, ha látom a csapatom fejlődését és sikereit. Szerintem ez a csapatsport legnagyobb szépsége.

 

- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?

A legnagyobb kihívásom eddig talán az volt, hogy minden játékos potenciálját kihozzam, és egy erős csapategységet hozzak létre. Mivel fiatal a csapat, sokan még nincsenek tisztában a saját képességeikkel vagy éppen nincs meg a kellő önbizalmuk, hogy kihozzák magukból azt, ami bennük van.

 

 

- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?

Úgy gondolom, a legfontosabb a kommunikáció, az összetartás és a kölcsönös tisztelet.

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából, és miért?

Kobe Bryant jut elsőnek az eszembe, mert nemcsak a tehetségét, hanem az elkötelezettségét és a vezetői kvalitásait is csillogtatta.

 

- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?

Vezetői készség, empátia és kitartás.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?

Csapattársaimnak és a szurkolóknak üzenem, hogy csak együtt lehetünk sikeresek, és mindig higgyünk egymásban és a csapatunkban!

 

Vármegyei szövetségek