Csapatkapitány interjúk: Molnár Márton - Sopron KC
18
Apr
2024
Csapatkapitány interjúk: Molnár Márton - Sopron KC
2024. április 18.  |  18:00
A Sopron KC centerével, Molnár Mártonnal folytatjuk csapatkapitány interjú sorozatunkat, aki többek közt is elárulta, hogy miből meríti leginkább a motivációját, és hogy mivel van rá nagy hatással Cristiano Ronaldo.
 
 
A sorozat korábbi részei:
 
 
 
Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?
 
Megtisztelő feladat, amiből igyekszem a legtöbbet kihozni. Még friss ez a szerepkör, hiszen ebben az évben lettem kinevezve, de ez a folyamat is előrelépés a karrierem szempontjából, amiből igyekszem tanulni és segíteni a csapatot.
 
Kitől örökölted meg ezt a titulust, és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?
 
Takács Norberttől örököltem meg ezt a titulust. Leginkább a határozottságot és az iránymutatást. Természetesen ez is egy folyamat, amit tapasztalatok útján lehet elsajátítani.
 
 
Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?
 
Ez nem elsősorban vezető szerepet jelent számomra, inkább kapocs szeretnék lenni a szakmai stáb és a játékosok között annak érdekében, hogy a lehető legsikeresebbek legyünk közösen.
 
Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?
 
Úgy gondolom, hogy a személyes motiváció minden játékosnak adott, ehhez próbálok hozzáadni mérkőzések előtt a középkörben egy-két motiváló gondolatot az éppen aktuális ellenfélhez igazítva. Edzéseken pedig a pályán történő kommunikációval szeretek segíteni a nehezebb pillanatokban.
 
És te miből meríted a motivációdat leginkább?
 
Gyerekkorom óta bennem élő kosárlabda iránti rajongás, az az atmoszféra, amit körmendiként megtapasztalhattam a kosármeccseken. Nap mint nap dolgoztam/dolgozom azért, hogy ezt játékosként is átélhessem a pályán. A nehezebb pillanatokban igyekszem motiváló gondolatokat meríteni filmekből, könyvekből, idézettekből, videós anyagokból.
 
 
Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?
 
Az idei szezon eddig elég mozgalmas volt abból a szempontból, hogy edzőcsere és játékoscserék is történtek többféle módon, talán ezeket venném ide.
 
Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?
 
Az egymásban való bizalom, kommunikáció, mindenki tudja a szerepét a csapaton belül - csak így működhetünk igazi csapatként. Ezt már többször elmondtam, de fontosnak tartom kiemelni, hogy nem tud mindenki sok pontot dobni az adott mérkőzésen, így csapatként működve valaki a lepattanókban, védekezésben vagy épp egy olyan játékelemben tudjon hozzátenni, ami nem annyira látványos, mégis nagy segítségünkre van.
 
 
Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából, és miért?
 
Molnár Andrástól, Trepák Zoltántól, illetve Wittmann Krisztiántól sokat tudtam tanulni az évek során nem csak a kosárlabdázásról, hanem a pályán kívűli példamutató hozzáállásukról is. Más csapatsportágból Cristiano Ronaldót emelném ki, aki nagy hatással van rám az elért eredményein kívül, hogy ennyi idősen is a maximumot tudja kihozni magából azáltal, ahogyan mindenre odafigyel a teljesítménye érdekében.
 
Szerinted mi egy csapatkapitány három legfontosabb tulajdonsága?
 
Határozottság, segítőkészség, példamutatás.
 
Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?
 
Ha egyénenként és közösen összefogva kihozzuk magunkból a maximumot, akkor nem lehet hiányérzetünk! Ebben a szurkolók is nagy segítségünkre vannak, támogatásuk plusz energiákat ad a pályán!

Vármegyei szövetségek