Fiú junior: Az NKA Pécs a bajnok
28
Apr
2024
Fiú junior: Az NKA Pécs a bajnok
2024. április 28.  |  20:27

A szegediek végeztek a hetedik helyen

Az első vasárnapi helyosztó nem tartogatott nagy izgalmakat, a szegedi fiúknak ugyanis sokkal jobb napjuk volt, mint a kaposváriaknak.

A hetedik helyért a Szedeák U18/A és a KASI A csapott össze egymással. A mérkőzés elején nagyon elkapták a fonalat a szegediek, az első negyedben 19 pontos előnyre tettek szert. A folytatásban már sokkal szorosabb volt a meccs, ám a kaposváriakban ezen a találkozón nem volt annyi átütőerő, hogy közel tudjanak kerülni ellenfelükhöz. A mérkőzés végül 95-64-es szegedi sikerrel ért véget, ami azt jelenti, hogy a Szedeák végzett a hetedik, a KASI pedig a nyolcadik helyen.

Mike János: – Egy sportszerű mérkőzésen talán mi tudtunk jobban felpörögni, így viszonylag sima győzelem lett a vége. Jó pihenést, és további sikeres munkát kívánok a Kaposvárnak. Büszke vagyok a srácok egész éves munkájára, úgy gondolom, reális ez a mostani hetedik helyezésünk. Gratulálok az egész csapatnak!

Szőke Balázs: – Gratulálok a fiaimnak az egész éves munkájukhoz! Sajnos a döntő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, egyik kulcsemberünk, Óliás Gergő korai kiesését nem tudtuk elviselni. Gratulálok minden döntős csapatnak, remélem, minél több játékost láthatunk majd később a felnőtt első osztályban, valamint a válogatottban ebből a korosztályból. Köszönjük szépen az akadémiának a színvonalas szervezést!

 

Szedeák U18/A–KASI A 95-64 (31-12, 20-23, 26-20, 18-9)

Junior fiú országos döntő, 7. helyért.
Vezette: Szőts Dávid, Fülöp Ádám, Fenyvesi Zénó.

Szedeák U18/A: Papp 20/9, Laluska 18/6, Mészáros 15/3, Vilmányi 5, Krisztin 1. Csere: Kis V. 11/3, Balikó 1, Farkas 7, Körtvélyessy 9, Sass 8/6, Mester-Tóth, Molnár. Vezetőedző: Mike János.

KASI A: Pucz 21/12, Czink 9/6, Horváth Á. 2, Bogárdi 9/3, Bellai 6. Csere: Nagy B. 11/9, Gálos 2, Látrányi 2, Schlichter 2. Vezetőedző: Szőke Balázs.

 

 

A Vasas zárt az ötödik helyen

Az utolsó pillanatig izgalmas, kiélezett, élvezetes mérkőzést játszott az ötödik helyért a DEAC KA U18/A és a Vasas Akadémia, végül a fővárosiak örülhettek a győzelemnek.

Ezen a mérkőzésen tényleg mindenki mindent beleadott, hatalmas csatát vívott egymással a két csapat. Jellemző, hogy egyetlen negyedet sem nyert meg egyik fél sem két pontnál nagyobb különbséggel, a nagyszünetben is mindössze egyetlen pont volt a debreceni fiúk előnye (31-30). A második félidő egy hajszálnyival jobban sikerült a Vasasnak, amely a 36. percben Rosta Péter sikeres duplájának köszönhetően már jelentős előnyre tett szert (46-50 – ezen a meccsen ez már nagy különbség volt). De ezzel még nem volt vége! Az utolsó másodpercekben ugyanis megvolt az esélye a DEAC-nak az egyenlítésre, 49-52-nél három büntetőt dobhatott Fekete-Gál Csongor, de csak egyszer hullott a labda a gyűrűbe, így a Vasas 52-50-re győzött, és megszerezte az ötödik helyet.

A mérkőzés legjobbja a Vasas Akadémia játékosa, Rosta Péter volt, aki dupla-duplázott, 21/3 pontot dobott és 22 lepattanót szerzett, 43-as VAL-mutatóval zárt.

Pethő Ákos: – Az egész szezon egyik legértékesebb meccsét tudtuk játszani a legvégén. Volt két tiszta helyzetünk, sajnos most nem ment be. Gratulálok a Vasasnak, és szeretnénk megköszönni a rendezést a Nemzeti Kosárlabda Akadémiának! Köszönjük a szülőknek a szurkolást, és a DEAC Kosárlabda Akadémia egész éves támogatását!

Harald Stein: – Gratulálok a Debrecennek ehhez a rendkívüli energiával teli szerepléshez! Szerencsére sikerült kontrollálnunk a védekezésünket az utolsó percekben, ezzel megszereztük az ötödik helyet. Örülök, hogy sikerült az idei bajnokságot két győzelemmel lezárnunk, és büszke vagyok az egész csapatra és a szakmai stábra. Fontos tapasztalat, hogy mindent kiadva magunkból tudunk játszani nap nap után, akárcsak majd nyáron a válogatottban. A játékosaim mindent kiadtak magukból mindhárom mérkőzésen, és remélem, hogy ebből építkezni fognak a jövőben. A legfontosabb szám a jövőre nézve, hogy máris lejátszottunk 477 percet a 600-ból az U18-as játékosokkal. Köszönjük a szervezőknek és mindenkinek, aki részt vett ezen a rendezvényen, és csodás hangulatot teremtettek.

 

DEAC KA U18/A–Vasas Akadémia 50-52 (15-16, 16-14, 8-10, 11-12)

Junior fiú országos döntő, 5. helyért.
Vezette: Horváth Csongor, Nyíri Péter, Váczi Mihály.

DEAC KA U18/A: Fekete-Gál 16/3, Szentkuti 11/6, Váróczy, Szász-Veres 7/3, Szabó-Zsámba. Csere: Varga F. 8, Szafkó 2, Csécsei 4, Orbán 2, Fekete. Vezetőedző: Pethő Ákos.

Vasas Akadémia: Rosta 21/3, Hanzély 9/9, Sass 3/3, György J. 9, Váradi 7. Csere: Flanek 3, Sárik-Veress, Szabó S., Nagy A., Erdős, Szabó T. Vezetőedző: Harald Stein.

 

 

Óriási csatában bronzérmes a Honvéd

Erre a mérkőzésre sokáig fognak emlékezni a kecskeméti és a honvédos fiúk is, mert hatalmasat csatáztak a bronzéremért, amit végül a fővárosiak kaparintottak meg.

A kecskemétiek ugyan jól kezdték a bronzmeccset, vezettek is, ám a Honvéd hamar magára talált. A fővárosiak a nagyszünetben már kereken tíz ponttal jártak előrébb (27-37), a harmadik negyedben pedig ennél is nagyobb volt már a különbség. A mérkőzésnek azonban még nem volt vége! Dusan Markovic együttese óriási hajrába kezdett, ledolgozta hátrányát, Kertli Ádám triplájával a 39. percben 62-62 volt az állás. A hátralévő rövidke idő azonban a Honvédnak sikerült jobban, amely végül 65-62-re győzött, és ezzel megszerezte a bronzérmet.

Dusan Markovic: – Gratulálok a Honvédnak a bronzéremhez! Jó meccs volt, egylabdás... Kevésen múlott, de nincsen bennem bosszúság, mert mindent kiadtunk magunkból. Az egész döntő remek volt számunkra, három nagyszerű mérkőzést játszottunk. Szomorúak vagyunk, amiért Mészáros Botond nem lehetett velünk betegsége miatt, de ez a siker az övé is. Még egyszer: nagyon büszke vagyok a csapatomra, és megtiszteltetés az edzőjüknek lenni, képviselni a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát. Sikeres szezont tudhatunk magunk mögött, találkozunk jövőre!

Sipos Péter: – Hihetetlen hullámvasút volt ez az év, de a végén mindig jó érmet nyerni. Gratulálok a Kecskemétnek és kollégámnak, mert nagy dolog, hogy négybe jutottak, és látszik, hogy jól dolgoztak idén is. Fiaim előtt meg le a kalappal! Senki nem gondolta, hogy itt érmet szerzünk, csak a játékosaim meg a stáb. Köszönjük a szurkolást minden szülőnek és barátnak! Egy szív, egy dobbanás!

 

Kecskeméti KA–Budapesti Honvéd SE/A 62-65 (15-16, 12-21, 18-13, 17-15)

Junior fiú országos döntő, 3. helyért.
Vezette: Téczely Roland, Utasi Balázs, Földesi Marcell.

Kecskeméti KA: Kertli 25/6, Fellegi 3, Veliczky 12, Szemerédi 9, Pettner. Csere: Csillag 5/3, Rajnoha 4, Lázár, Kenderes 4/3, Asztalos. Vezetőedző: Dusan Markovic.

Budapesti Honvéd SE/A: Márkus 20/9, Kozári 14/9, Sziegl 2, Gyenge 3, Kiss M. 4. Csere: Bartos 7/6, Lőrincz 4, Lestyák 3, Halupka 1, Puskás 2, Varga M. 5. Vezetőedző: Sipos Péter.

 

 

Az NKA a bajnok

Két nagyon erős, jó csapat találkozott a bajnokság döntőjében, ám ezen a napon egyértelműen a házigazda pécsiek voltak jobbak: magabiztosan, 86-70-re győztek a Soproni ellen, így bajnoki címet ünnepelhettek az NKA Arénában.

 

A rájátszást az első és a második helyen záró két csapat találkozott egymással a döntőben, vagyis mondhatjuk, hogy a szezon két legjobbja küzdhetett meg az aranyéremért. Bár mindez azt sugallta, hogy szoros meccset láthat majd a közönség az NKA Arénában, ahol kiváló volt a hangulat, ám ezúttal egyértelműen a házigazda pécsiek akarata érvényesült. Az első negyedet még megnyerte a Sopron, a másodikban azonban már Bojan Salatic együttese volt jobb, amely a nagyszünetben 45-39-re vezetett.

A folytatásban sem engedte ki az irányítást a kezéből a pécsi csapat, amely a harmadik negyed vége felé már tizenöt pontos előnyben volt (47-62). Lukácsi Gábor vezetésével nagyon jól, magas szinten játszott az NKA Pécs, így pedig egész egyszerűen nem volt arra sansza a Sopronnak, hogy kellőképpen közel kerüljön – végül tizenhat pontos különbséggel, 86-70-re győztek a házigazdák, akik szurkolóikkal elkezdhették a bajnoki cím ünneplését.

A mérkőzésen több játékos is nagyon jó teljesítményt nyújtott. A soproni Flasár Zalán dupla-duplázott, 22 pontot dobott, 11 lepattanót szerzett, 38-as VAL-mutatóval zárt. Pécsi oldalon kiválóan játszott Szita Márton, aki 25/6 pontig jutott, és mezőnyből 11 kísérletéből 10 jó volt, Lukácsi Gábor 6 triplát vágott be, és végül 23 pontig jutott, míg Mezőfi Márk 18/6 pontja és 11 lepattanója dupla-duplát ért.

Carlos Vallejo: – Gratulálok a Pécsnek, a szakmai stábnak, illetve a rendezésnek! Szerintem egy tökéletes mérkőzés volt, tökéletes kivitelezésekkel, tökéletes energiával, de sajnos mi nem voltunk ezen a szinten, úgyhogy a pécsiek megérdemelték a győzelmet. Büszke vagyok arra, hogy milyen munkát tettünk bele az egész szezon során, úgy gondolom, a stáb és a játékosok is a legjobbjukat nyújtották, de a mai egyszerűen egy rossz produkció volt, rosszul időzítve... Jövőre még jobb lesz!

Bojan Salatic: – Hatalmas köszönet és gratuláció a játékosaimnak! Ez a bajnoki cím abszolút megérdemelt volt. Megmutatták, hogy milyen karakterük van, nem mellesleg a pályán nyújtott teljesítménnyel is elégedett vagyok. Köszönöm minden akadémiai munkatársnak is! Edzőként nagyon büszke vagyok arra, hogy a döntőben játszottunk a legjobban az egész bajnokság során. Sok sikert kívánok az ellenfeleinknek a jövőben!

 

Soproni SI KA SKC/A–NKA Pécs/A 70-86 (25-23, 14-22, 12-17, 19-24)

Junior fiú országos döntő, 1. helyért.
Vezette: Jankovics Viktor, dr. Popgyákunik Balázs, dr. Nagy Zsombor.

Soproni SI KA SKC/A: Keller 3/3, Palotai 5, Flasár 22, Tallós 8/6, Gadácsi 19. Csere: Kovács Á. 9/3, Nyerges 2, Monostori 2, Béres. Vezetőedző: Carlos Vallejo.

NKA Pécs/A: Lukácsi 23/18, Emelieze 7/3, Mezőfi 18/6, Szita 25/6, Angyal 4. Csere: Pap 2, Vajda 5, Fonyó 2. Vezetőedző: Bojan Salatic.

 

Vármegyei szövetségek