Tippmix Női NB I: TFSE-győzelem a fővárosi derbin
22
Jan
2023
Tippmix Női NB I: TFSE-győzelem a fővárosi derbin
2023. január 22.  |  09:00

A női bajnokság 17. fordulójában a Sopron Basket 70-49-re múlta felül a Vasas Akadémia gárdáját.

Yvonne Turner és Ezi Magbegor találatai vezették fel a találkozót. A Vasas Schaquilla Nunn büntetőjével és Nadija Smailbegovic triplájával egyenlített. Az első szakaszban fej-fej mellett haladtak a csapatok. A sérülésből visszatérő Papp Dia triplájával 7-6-nál a Vasas járt előrébb. Ezzel lendületben maradtak a hazaiak és egészen 11-6-ra elszakadtak. A címvédő Jelena Brooks és Yvonne Turner vezetésével rendezte sorait, így 12-11-nél újra magához ragadta a vezetést. Az első negyedet azonban Papp Dia büntetői zárták, amivel 13-12-re a Vasas ment. A hazaiak 15-ből 4-et, a soproniak 16-ból 6-ot értékesítettek mezőnyből. A második negyed Jelena Brooks büntetőivel és Salamon Zsófia duplájával indult. Fegyverneky Zsófia triplájával igyekezett új ritmust kapni a Sopron. Ez volt a félidő egyetlen soproni hármasa, de lélektanilag kulcspillanatban jött. Megalapozott egy jelentősebb futást, mely során 17-17 után 14-0-val lépett el a címvédő. Ezi Magbegor és Varga Alíz volt a legeredményes ezen sorozat alkalmával.

A második negyedre jelentősen feljavult a soproni támadójáték, 50% fölé csúszott a vendégek mezőnymutatója. Egészen pontosan 12-ből 7 kísérletük volt sikeres. A Vasas viszont nem tudott váltani. Ugyanúgy négy mezőnykosarat értékesített, mint az első negyedben: 14-ből 4 vállalása talált utat a gyűrűbe. 31-17 után Tóth Orsi két duplája törte meg a hazai kosárcsendet, de érdemben nem változott a különbség. A nagyszünetben 34-21 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed Madár Eszter és Dragana Stankovic kosárváltásával indult. Alice Kunek és Czukor Dalma is pályára lépett a vendégeknél, miután az első félidőt mind a ketten kihagyták. Papp Dia triplájával és Madár Eszter újabb villanásával 36-28-nál még a lélektani 10 egység alá faragta a különbséget a Vasas. Ennél a 8 pontnál közelebb azonban nem kerültek a hazaiak. Varga Alíz és Alice Kunek triplái ugyanis új lendületet adtak a Sopronnak.

A harmadik negyed második felében stabilan 10 egység felett állandósult a differencia. 48-33 után Nadija Smailbegovic és Papp Dia révén még 48-37-re visszakapaszkodott a Vasas. Innen viszont a negyed hajrájában Ezi Magbegor 2+1-es megoldásával és Böröndy Vivien büntetőjével ismét megerősítette fölényét a Sopron. Az utolsó 10 percnek 52-38-ról vágtak neki a csapatok. Másfél percig egyik fél sem talált be. A Sopron Alice Kunek triplájával és Ezi Magbegor két duplájával 20 pont fölé növelte a differenciát. Időkérés után Tóth Orsi törte meg a Vasas kosárcsendjét, de erre azonnal felelt Alice Kunek egy sikeres távolival. Az utolsó öt percbe 62-40-ről fordultak a felek. Ekkor már nem volt kérdés a győztes kiléte. Czukor Dalma is megszerezte első pontjait ezen az estén, de soproni részről Alice Kunek határozott játékát is ki kell emelni. A Vasasnál pedig Láng-Miticzky Blanka találatai és Tóth Orsi triplája zárta a találkozót. A Sopron 48 órával a hosszabbításos miskolci Euroliga mérkőzése után magabiztos 70-49-es sikert aratott a Vasas otthonában.


Vasas Akadémia - Sopron Basket 49-70 (13-12, 8-22, 17-18, 11-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Nyilas István, Szilágyi Bálint, Gruber Nikolett Lilla (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Vasas Akadémia: Smailbegovic 7/3, Nunn 1, Papp 13/6, Tóth 13/3, Madár E. 4. Csere: Láng-Miticzky 4, Van Rijs D., Szerencsés 3, Salamon 4, Kádár.

Sopron Basket: Magbegor 13, Varga 9/3, Sitku 2, Turner 7, Böröndy 7. Csere: Kunek 13/9, Fegyverneky 5/3, Stankovic 4, Czukor 4/3, Brooks 6, Völgyi.

 

A bajnokság 17. fordulójában a TFSE-MTK 78-59-re legyőzte az E.ON ELTE-BEAC gárdáját.

A BEAC együttesében a PINKK ellen bokasérülést szenvedő Morgan Green nem tudta vállalni a játékot. A 16 pont felett átlagoló légiós hiánya alapjaiban teremtett új helyzetet a vendégek számára. A TFSE igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést. Lauren Manis és Dúl Terka 5-5 pontjával 10-3-ra elléptek a hazaiak. A BEAC tripláját Koch Dóra jegyezte. A vendégeknél Tóth Franka lépett előrébb és három duplával 10-9-nél rögtön nyílttá tette a meccset. A TFSE kisebb kosárcsendjét Ty Marshall és Hegedűs Janka törte meg, de összességében kiegyenlítetté vált a játék képe. A vendégektől például Angyal Barbara triplát értékesített. 16-14 után Pusztai Petra két találata zárta le az első negyedet, így 10 perc után 20-14-re ment a TFSE. A hazaiak 16-ból 7-et, a BEAC 18-ból 6-ot értékesített mezőnyből. A második negyedet is két Pusztai Petra találat indította, míg a BEAC oldaláról Ana Vojtulek villant meg. Az első pontjait szerezve ezen az estén.

A horvát center egészen 24-19-re felhozta csapatát, de erre Király Andrea triplája érkezett válaszul. Sok hibát hozó igencsak feszült negyed kerekedett. Ty Marshall például sportszerűtlen hibát vétett. Ezt nem tudta kihasználni érdemben a BEAC, de a támadásban egyre jobban magára találó Ana Vojtulek vezetésével így is faragott a hátrányán Mészárosné Kovács Andrea együttese. Már a 14. pontját szerezte ebben a negyedben a csapata legeredményesebbjévé előlépő center, amikor 33-29-re szépített a BEAC. Sokáig őrizte pár pontos előnyét a TFSE, de ez végül elfogyott. A félidő hajrájában Tóth Franka 2+1-es megoldását, Németh Alma és Milkovics Réka egy-egy büntetőjét jegyezhettük fel, így alakult ki a 34-34-es állás. A TFSE-nél Pusztai Petra volt a legeredményesebb, 10 pontnál járt. A második negyedben a maga javára fordította a lepattanócsatát a házigazda, ahogy kevesebb eladott labdája is volt. Ezekre mind építhetett és épített is a TFSE. A harmadik negyed elején Lauren Manis és Pusztai Petra találataival két perc alatt 40-34-re szakadtak el Magyar Bianka tanítványai. Angyal Barbara büntetőkből szerezte a BEAC első pontjait, ráadásul Lauren Manis beütötte a negyedik személyi hibáját. Ez fordulópont lehetett volna, de a TFSE jól kezelte kulcsjátékosa faultproblémáit. Dúl Panka két triplával nyugtatta meg társait, amivel 48-36-ra lépett el a házigazda.

Csapata rossz sorozatát Ana Vojtulek törte meg, de tartósan 10 pont alá már nem tudott visszazárkózni a BEAC. Mészárosné Kovács Andrea 49-39-nél kért időt. A folytatásban azonban a TF részéről Király Andrea is hármast értékesített, amivel 55-41-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. Orosz Zsófia triplájával még felcsillant a remény a BEAC előtt egy szorosabb meccsre. Nem sokkal később azonban Ana Vojtulek kipontozódott és ez végleg eldöntötte a csatát. A harmadik etapot Theodoreán Alexandra hármasa és Pusztai Petra duplája zárta, így az utolsó 10 percnek 61-45-ről vágtak neki a felek. Amíg a teljes első félidőben kettő, addig a harmadik negyedben négy sikeres távoli dobása lett a TFSE-nek. Ráadásul ebben a negyedben 13-8-ra megnyerte a lepattanócsatát és mindössze 1 eladott labdája volt, míg a BEAC-nak 5. A záró szakasz elején Theodoreán Alexandra újabb triplájával 64-45-re ellépett a TFSE. A különbség a 20 pontot ostromolta, amit aztán Theodoreán harmadik triplájával 69-47-nél át is lépett. A BEAC időt kért, de ezt követően Dúl Panka és Hegedűs Janka növelte tovább a különbséget. Az utolsó öt perc 73-49-ről érkezett el és itt már nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Mindkét oldalon bizonyíthattak a kevesebb lehetőséget kapó játékosok is. A végeredményt Dúl Terka és Tóth Franka büntetői alakították ki, a TFSE végül 78-59-re nyert.


TFSE-MTK - E.ON ELTE BEAC 78 -59 (20-14, 14-20, 27-11, 17-14)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Minár László Balázs, Makrai Márton, Kapusi Gábor (Herczeg Ágoston)

TFSE-MTK: Theodoreán 10/9, Németh 4, Manis 11, Dúl P. 13/6, Dúl T. 6/3. Csere: Szeitl, Pusztai 14, Turi, Hegedűs 10, Marshall, Burján, Király 6/6,

E.ON ELTE BEAC: Koch 5/3, Angyal 5/3, Vojtulek 19, Orosz 3/3, Tóth 17. Csere: Benke, Katona 1, Milkovics 4, Radócz 2, Juhász 3.

Vármegyei szövetségek