Az Etikai Bizottság felhívása a 2022/23-as bajnoki szezonra
23
Sep
2022
Az Etikai Bizottság felhívása a 2022/23-as bajnoki szezonra
2022. szeptember 23.  |  10:40
Az MKOSZ Etikai Bizottsága 2012. évi megalakulása óta következetesen figyelemmel kíséri a kosárlabda sportágban az erkölcsi és etikai normák érvényesülését, illetve az ettől eltérő viselkedést. Az egy évtized alatt gyűjtött tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a játéktéren és azon kívül is többnyire érvényesül a fair play szellemisége. A bizottság azonban sajnálattal szembesült azzal is, hogy számos esetben sérült a sportszerűség elve. Ez utóbbi megállapítást támasztja alá az évek során hozott fegyelmi határozatok és etikai vizsgálatok sora.
 
A kosárlabda sportág, a játék magában hordozza az örömszerzés élményét is, amely csak sportszerű keretek között valósulhat meg maradéktalanul. Azonban időnként előfordulnak a játékosok, edzők által elkövetett sportszerűtlenség miatti kiállítások, a nézőtéren szurkolás közben több esetben felhangzanak a trágár kórusok ráadásul az elmúlt bajnokságban nézőtéri verekedés is napirenden volt. Sokat ártanak a sportágnak a nyomtatott és az internetes sajtóban, illetve a különböző közösségi oldalakon fellelhető az etikai normákat is megsértő nyilatkozatok. Ezek a médiában olvasható sportszerűtlen megnyilvánulások, uszítások, hergelések nem ronthatják tovább a kosárlabdázás légkörét, mert rossz hatással vannak a mérkőzések hangulatára, veszélyt jelentenek a rend fenntartására, ezáltal nagymértékben ártanak a sportág megítélésének. A szólásszabadság, a véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet, de ez csak a tiszta erkölcs figyelembevételével valósulhat meg.
 
Az ember cselekedeteiben, döntéseiben meghatározó szerepet játszik a személyiség. Azok a személyek, akik vétenek a sportszerű magaratás ellen, nem veszik figyelembe a sportág iránti alázatot, nem rendelkeznek megfelelő önkontrollal és nincs birtokukban az önértékelésre való törekvés sem.
 
Különösen károsak a fiatalok, a gyermekek személyiségfejlődésére az utánpótlás mérkőzéseken néhány edző és az elfogult szülők részéről tapasztalható ártalmas megnyilvánulások. Az Ifjúságvédelmi Szabályzatban (MKOSZ Etikai Kódex, 2016) meghatározott sportszakembereknek kötelességük betartani az ifjúság nevelésére és védelmére vonatkozó előírásokat. A szülőkkel közösen feladatuk sportszerű viselkedési mintát adni az utánpótlás korosztálynak. Ezzel lehet megalapozni a jövő kosárlabda generációjában a játék és az ellenfél tiszteletét, illetve a fair play szellemiségének betartását. „Mindig emlékezz rá, hogy felnőtt vagy, viselkedj annak megfelelően. Sokkal bonyolultabb egy gyereknek megbirkózni egy fékezhetetlen szülővel (ez vagy te), mint egy szülőnek megbirkózni egy megfékezhetetlen gyerekkel” (Joe Haefner szülőknek szóló alapelvei).
 
Az MKOSZ elkötelezett a sportszerű játék, a sportszerű szurkolás a fair play szellemiségének megvalósulásában. Ennek érdekében felkér minden a sportágban érintett személyt, hogy a 2022/23-as szezonban az MKOSZ Etikai Kódexben megfogalmazott etikai normákon alapuló viselkedést részesítsék előnyben. Meggyőződésünk, hogy ennek a szemléletnek a megvalósulása elősegíti a sportág eredményességét is. A koronavírussal összefüggő járványhelyzet, a szomszédunkban dúló háború az ezekből adódó bizonytalanság és feszültség is része a mindennapjainknak, mégis el kell fogadni, hogy „... a fair play által képviselt etikai elvek nem önkéntes választáson alapulnak, hanem szerves alkotórészei a sport minden területének.” (MKOSZ Etikai Kódex, 2016). Kérjük ennek szíves tudomásul vételét, betartását és betartatását!
 
Ezúton szeretnénk megköszönni azoknak a sporttársaknak az együttműködését, akik eddig is az Etikai Bizottság által hirdetett szemléletet képviselték és kérjük, hogy továbbra is segítsék a sportban rejlő és semmivel nem pótolható személyiségfejlesztő hatások érvényesülését.
 
Zalaegerszeg, 2022. szeptember 10.
 
 
MKOSZ Etikai Bizottság:
 
Dr. Laluska Pál (Etikai Bizottság tag)
Dr. Villányi Antal (Etikai Bizottság elnök)
Téczely Tamás (Etikai Bizottság tag)

Vármegyei szövetségek