BKG-bravúr: bajnokság makulátlan mérleggel
06
Jun
2018
BKG-bravúr: bajnokság makulátlan mérleggel
2018. június 6.  |  11:30
Minden mérkőzését megnyerve, tehát hibátlan, makulátlan mérleggel, mind a 26 alapszakaszbeli és mind a 6 rájátszásban lejátszott mérkőzését megnyerve lett az NB I B zöld csoportjának bajnoka a BKG-Príma SE. A ritka bravúr hátteréről - a jövőt is érintve - a szigetszentmiklósi gárda vezetőedzőjével, Dr. Nagy Ágostonnal beszélgettünk.

- Papíron újonc, az NB II-ből felkerült csapattal vágtak neki egy teljesen új bajnokságnak. Milyen célokkal, reményekkel?

- Amikor kialakult, összeállt a keret, úgy gondoltuk, az élmezőnyben lehetünk. Bár valóban az NB II-ből kerültünk föl, tehát elvben újoncok voltunk, azért a keretünk tagjainak - néhányuknak közös, másoknak egyéni - játékos múltja alapján úgy gondoltuk, ez reális elvárás lehet.

- Mikor derült ki, hogy a csapat akár meg is nyerheti a bajnokságot?

- Úgy gondolom, akkor, amikor még tavaly decemberben, az alapszakasz első körének vége felé sikerült az akkor még hozzánk hasonlóan szintén veretlenül álló Budafok otthonában egy aránylag biztos, közel húsz pont különbségű győzelmet aratni.

- Szakmailag hogy látja, minek volt köszönhető ez a parádés menetelés?

- Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, amelynek során kialakítottuk azt a stílust, mind támadásban, mind védekezésben, amelyben mi nagyon jól, komfortosan éreztük magunkat, ellenfeleinknek viszont nem igazán feküdt. Az edzőmeccseken a piros csoportban élbolyba várt csapatot is sikerült legyőzni. Vannak a keretben azért elég "tisztességes" egóval rendelkező srácok, akik a csapat érdekében e tekintetben képesek voltak "hátrébb lépni", tehát mindenki beállt a sorba. Halász Ákos személyében sikerült egy nagyon jó fiatal játékost beépíteni a csapatba, aki ráadásul folyamatosan fejlődött. Úgy gondolom, irányító és center poszton végig meghatározóak voltunk, a légiósunk pedig - egy-két gyengébb mérkőzést leszámítva - stabil, kiegyensúlyoztt teljesítményt nyújtott. Mindennek az eredményeként átlagban nagyjából száz pont körül dobtunk és hetven körül kaptunk mérkőzésenként. Ezzel együtt azért akadtak nehézségeink, de a kritikus helyzeteken is úrrá tudott lenni a csapat, volt ereje, lélekjelenléte ezeken is felülkerekedni.

- A játékosok egy részének debreceni kötődése közismert, sőt az is, hogy vannak, akik ott is élnek. A csapat "főhadiszállása" viszont Szigetszentmiklóson van. Ez hogyan hatott a szereplésre?

- "Kétlakiságunk" közismert volt a mezőny számára. Augusztus óta átlagban napi kétszáz kilométert "tettünk" a buszunkba. Közös edzéseink egy része a fővárosban volt, a vasárnapi hazai meccsek előtt a szigetszentmiklósi csarnokban is edzettünk. A hétvégéket együtt töltöttük, az olyan jellegű volt, mint mondjuk egy válogatott összetartás - csak a mi programunkban mindig volt benne egy bajnoki mérkőzés. A nehézségek mellett - hiszen azért az edzések mellett mindenkinek helyt kellett állnia a maga területén, kinek az iskolában, kinek pedig a munkájában - vannak, akik például edzősködnek. A nehézégek mellett egy nagyon fontos nagyon pozitív hozadéka is volt mindennek: az együtt töltött idő nagyon szépen összekovácsolta, egységessé tette a társaságot a pályán kívül, és ez a mérkőzéseken is látszott.

- Meneteltek, ott álltak az élen. A veretlenség, hogy ebből egy olyan hibátlan, makulátlan mérleggel lejátszott évad lehet, mint amilyen lett is végül, mennyire volt téma?

- Az már az alapszakasz első körében látszott, hogy - bár a bronzcsatát végül elveszítette - a Salgótarján, a Budafok és mi kiemelkedünk a mezőnyből. A rájátszást szem előtt tartva szerettük volna elkerülni, hogy egyikükkel már a döntőbe jutásért találkozzunk, csak a fináléban akartunk játszani egyikükkel, úgy voltunk vele: harcoljanak egymással az elődöntőben. Ezt a célt szem előtt tartva kifejezetten insprált minket, hogy a Budafok is sorra nyerte a mérkőzéseit, tehát egyszerűen nem is lehetett hibáznunk.

- Bajnoki cím hibátlan mérleggel, harminckét meccs-harminckét győzelem, és feljutás a piros csoportba. Ott - bár lehet, még korai a kérdés - mi lehet a cél, az elvárás?

- Bizonyos szempontból valóban korai. Ami biztosnak tűnik, hogy a csapat gerince együtt marad, a meghatározó játékosaink a következő évadban is a csapatot erősítik. Változások persze lesznek, az egyeztetések még zajlanak. Ami a piros csoportot illeti, sokakkal ellentétben én nem látok túl nagy különbséget a piros és a zöld csoport között, a Hepp-kupában például sikerült legyőzni a piros csoport későbbi bajnokát, a Tehetséges Fiatalok együttesét, ráadásul idegenben, Kamaraerdőn. Úgy gondolom tehát, hogy semmi okunk tartani a piros csoport mezőnyétől, állunk az új kihívások elé.


Foto - BKG Príma SE facebook 

Vármegyei szövetségek