26
May
2018
2017/2018 - Kosárlabda Akadémia Pécs – BEAC Újbuda KA/A 69-72
2018. május 26.  |  14:43
4-0-lal kezdte a találkozót a fehérmezes pécsi csapat, Horváth triplája jelentette az első BEAC pontokat. Ezúttal is légiósai termelték a pécsiek pontjait, fokozatosan el is húztak a . 12-5-nél jött az első BEAC időkérés, meg is kezdték a felzárkózást Vajda Anna tanítványai - 6 gyors feketemezes pont után jött a pécsi time-out (12-11). Bár a vezetést is átvette egyszer a BEAC, a negyed végét a Pécs uralta, akik a 9 pontig jutó Vojinovic vezetésével 6 ponttal nyerték az első negyedet (23-17). Zónavédekezésre váltott a BEAC a második negyed elején. Galántai 5 pontjával léptek közelebb, ám a pécsi magasemberre, Vojinovicra nem volt ellenszerük, így 8 pontra ellépett a Pécs (30-22). Darabos Sára fújt riadót, majd Simon vette hátára csapatát, és egy 11-0-ás etap után, 35-29-ről 35-40-re fordított az extázisban játszó fekete csapat. A 26-14-re megnyert második negyed után a félidőben öt ponttal tartott előrébb Vajda Anna csapata (37-43).

A Darabos lányok vezérletével 0-8-as két perccel indította a második félidőt a BEAC, ezzel pedig 14 ponttal vezettek a fekete mezesek (37-51). Elkezdte a felzárkózást a Pécs, a fővárosiaknak pedig megállt a tudománya támadásban - 6 percen át nem találtak a kosárba. Sok volt a lépéshiba és az eladott labda mindkét oldalon, ez eredményezte, hogy a BEAC két pontot így is megőrzött előnyéből (49-51). A negyed végén Darabos Sára vette hátára az övéit és 7 pontjával 9 pontra hízlalta előnyét a záró játékrész előtt a BEAC (49-58).

Megint fordulatot hozott a következő játékrész, a pécsiek 6-1-gyel négy pontra közelítették meg ellenfelüket (55-59). Sorra csorogtak le a BEAC kísérletei a gyűrűről, Selcova triplája után 1 pont volt az előnyük csupán (60-61). A döntő alatt először élénkült meg valóban a Gabányi Sportcsarnok hangulata, miközben mindkét csapat az utolsó leheletéig küzdött a pályán. 2:20 volt vissza, 62-65 állt a táblán, és lehetetlen volt megjósolni, ki örülhet a végén.
Vujinovic egy pontra hozta a pécsieket (64-65), majd ő vétett lépéshibát kosárszerzés közben. A következő akcióban Galántai faulttal együtt dobott pontot, beesett a ráadás is, majd egy vesztettnek tűnő labdát ő váltott pontra - 55 másodperccel a vége előtt 64-70-re vezetett a BEAC. Innen is volt még fordulat: pécsi időkérés után, 3 másodperc alatt dobott Laczkó triplát, majd egy elrontott BEAC támadás után Selcova állhatott a vonalra és büntetőzött sikeresen (69-70). 23,9 másodperc állt a táblán, amikor Vajda Anna kikérte utolsó idejét. 3 másodperc után jött a pécsi fault, Csernik állhatott a vonalra - mindkettőt bedobta. A BEAC okosan, taktikusan kivédekezte az utolsó támadást, és ezzel behúzta első győzelmét a döntőben (69-72).

Edzői nyilatkozatok:

Ninkovics Marija: "Sok hullámvölgy volt a játékunkban. A második negyedben nagyon gyengén, sok hibával és eladott labdával játszottunk. Ennek ellenére megvolt az esélyünk a győzelemre, de több játékvezetői ítélet is befolyásolta a végeredményt. Gratulálok a BEAC csapatának, óriási szívvel játszottak."

Vajda Anna: "Aki látta a mai meccset, érti, miért voltam csalódott az első nap után. Mérhetetlenül büszke vagyok a lányokra és nem azért, mert nyertünk, hanem mert emberfeletti küzdöttünk a pályán és a padon egyaránt. Azt hiszem, jogosan hordjuk a melegítő pólónkon a "kis csapat nagy szív" feliratot."

 

Vármegyei szövetségek