Női NB I, A-csoport: a döntő előzetese
19
Apr
2016
Női NB I, A-csoport: a döntő előzetese
2016. április 19.  |  00:05
Ahogy az utóbbi négy évadból háromszor, idén is két egyazon megyében szereplő együttes vívja a női bajnoki finálét.

2011-12-ben, majd az azt követő szezonban is a Sopron és a Győr, két éve pedig a PINKK és a PEAC vívta a finálét. A tavalyi Sopron-Diósgyőr döntő tehát földrajzi értelemben "kakukktojás" volt. Most ismét a Sopron és a Győr "feszül egymásnak" az aranyéremért.

Az alapszakaszt megnyerő Sopron két aránylag sima 2-0-val jutott a döntőbe, bár kisebb - mondjuk így - kellemetlenségei mindkét idegenbeli meccsén, Zalaegerszegen és Komlón is voltak a címvédőnek. Bő keretének köszönhetően azonban Sterbenz László együttese jól kezelte a kritikus helyzeteket, s végül egy 44, valamint egy 38 pontos hazai diadal mellett idegenben egy 18, illetve egy 20 pontos sikerrel jutott túl riválisain.

A Győr ezzel szemben mind a Cegléd, mind pedig a Diósgyőr ellen 3-3 meccsen vívta ki a továbbjutást. Nem elhanyagolandó különbség, hogy amíg a negyeddöntőben a CEKK-kel szemben pályaelőnyét érvényesítette Völgyi Péter együttese, addig az elődöntőben a mindent eldöntő harmadik meccsen a friss kupagyőztes Diósgyőr otthonában tudott nyerni a győri együttes.

A Radocaj-Laklóth-Goree tengely vezérelte CMB-Cargo UNI Győr élt az eséllyel, s kihasználta, hogy a Diósgyőrnél Brewer és Horti sérülése miatt - az alapszakasz átlagokat figyelembe véve - nem kevesebb, mint 25 pontot és 14 lepattanót kellett megpróbálni némi szerkezeti átalakítással pótolni.

A Győrnek óriási lelki pluszt adhatott, - ugyanakkor a miskolciakat elbizonytalaníthatta - hogy a párharc második, egyetlen győri találkozóján minimális különbséggel a győri lányok nyertek. Érdekesség, hogy a Diósgyőr az előző körben Szekszárdon is csupán 1 ponttal maradt alul...A mindent eldöntő 3. meccsen már a Győrnek volt némi lélektani előnye, nem is szólva arról, hogy talán a kényszerűségből taktikailag a megszokottól eltérő Diósgyőr játékosai voltak fáradtabbak a 3. mérkőzésen.

Valószínűleg a győriek sem lesznek frissek a finálé első meccsén, ugyanakkor már minden lelki teher, veszítenivaló nélkül játszhatnak Laklóthék. A Sopron mellett az szól, hogy egy hete a döntőre készülhetett, s mint Zsovár Orsolya, a címvédő csapatkapitánya véli, nagy előnyük a bővebb rotáció, az hogy 12 közel azonos tudású, bármikor bevethető játékosa van az Uniqa együttesének. A soproni "cséká" a másik elődöntőben két centere elvesztése ellenére is a hazai pálya előnyét élvező Diósgyőrt érezte esélyesebbnek, de miután a helyszínen tekintette meg a győri elődöntőt, s látta, milyen elszánt a megyei rivális, a harmadik meccs után nem lepődött meg a győriek sikerén. Örül neki, hogy megyei döntő lesz, nem kell órákat utazni a meccsekre. Reméli, jó hangulatú, színvonalas meccseket láthatank a szurkolók mind Sopronban, mind pedig Győrben. Biztos benne, hogy az elődöntőn túljutó Győr a döntőben sem adja majd olcsón a bőrét, s játékosai keményen harcolnak, s nagyon odateszik magukat. De mint mondta, az alapszakaszban csapata kétszer legyőzte a Győrt, s reméli, a saját játékát játszva rövid időn belül háromszor újra megteszi ezt, s megvédi címét.

Vármegyei szövetségek