Férfi NB I. A-csoport: a 26. forduló beharangozója
19
Mar
2016
Férfi NB I. A-csoport: a 26. forduló beharangozója
2016. március 19.  |  13:21
A ZTE már nem végezhet a harmadik helynél rosszabb pozícióban, sőt amennyiben legyőzi a Nyíregyházát, és a Szolnok-ASE duó vereséget szenved, akkor még az alapszakasz első helye is meg lehet számukra. Ezzel szemben a Nyíregyháza azért küzd, hogy az utolsó előtti helyét megtartsa. Azért sem mindegy, hogy milyen eredménnyel zárul a találkozó, mert az eredményeket magukkal viszik a csapatok a középházra. Stefan Balmazovics már nem lázas, de egész héten nem edzett, kérdéses, hogy mennyit bír, Gáspár Dávidra viszont továbbra sem számíthat Bencze mester. A vendégeknél Molnár Marcellnek van egy bokasérülése.

A Kecskemét a Szolnokot fogadja a Messzi István Sportcsarnokban. Tavaly még döntőt játszott egymással a két csapat a bajnokságban és a Magyar Kupában egyaránt, egy év alatt azonban sok minden változott: míg a címvédő az alapszakasz-elsőségre hajt, a lila-fehérek a play-offért küzdenek. Mindkét csapat a masszív védekezés, a kontrollált játék híve. Bár a mérkőzés esélyesei a vendégek, ebben a naptári évben csak a MAFC tudott nyerni Kecskeméten, úgyhogy nem vehetik félvállról a találkozót Vojvodáék. Az előző fordulóban mindkét gárda vereséget szenvedett: a KTE a Péccsel szemben, az Olaj a Körmend ellen maradt alul. A hazaiaktól még mindig hiányozni fog Mészáros Máté, aki sérüléséből lábadozik.

A Paks a fővárosban zárja az alapszakaszt. Az utóbbi hetekben több csapatot is elkapó MAFC legyőzésével akár meg is nyerheti az alapszakaszt a tolnai együttes, de a második helyet biztosan megszerezné. A MAFC mostanában igencsak szívós ellenfélnek bizonyult többek számára is, és bár szerdán a Sopron meglehetősen simán nyert a Gabányiban, azért a sportorvosi igazolása körüli bonyodalmak miatt hiányzó amerikai irányító, Deville Smith hiánya eléggé megzavarta a hazaiakat. Rashad Anderson öt meccsel ezelőtti érkezése óta valóssággal megtáltosodott a pesti együttes, amely háromszor is győztesen hagyta el a parkettet - Garai Péter csapata már nyolc győzelemnél jár, csakúgy, mint a Szeged -, az amerikai bedobó több mint 23 pontot átlagolt ezeken a találkozókon. Ősszel simán nyert az ASE 112-76-re, ma viszont vélhetően nem adja magát olyan könnyen a MAFC.

Két, az előző fordulóban győzelmet arató csapat találkozik egymással Jászberényben. A hazaiak egy győzelemmel szeretnének elkerülni a sereghajtó pozícióból, míg a már biztos középházas Pécs az eredmények szerencsés alakulásával akár még meg is előzheti a tabellán a Kecskemétet, és feljöhet a 9. helyre. A két csapat az alapszakasz első körében, a Lauber Dezső Sportcsarnokban már találkozott egymással, akkor 94-73-ra győztek a baranyaiak.

A Kaposvár a Sopront fogadja, a bajnokságot mindkét csapat a középházban folytatja. A vendégek a hatodik, míg a hazaiak a nyolcadik helyről várják az összecsapást. Mindkét gárdában rengeteg a hiányzó: a somogyiaknál Baki Gergely törött orra miatt, Marko Spica és Kmézics Zorán vezetőedző pedig eltiltása miatt hiányzik, míg Ubilla és Puljko eddig is fájdalomcsillapítóval játszott, ezúttal sem lesz másként. Az SKC-nál Damir Rancic két-három hétre kiesett, Kevin Tiggs lába sem egészséges, valószínűleg ő sem tud játszani, Tóth Gergelyt pedig a szakmai stáb hazaküldte a csütörtöki edzésről, mert nem érezte jól magát. A forma egyértelműen a határvárosiak mellett szól: a KKK háta mögött négy meccses nyeretlen sorozat van, legutóbb Jászberényben maradtak alul Hendleinék, míg a vendégek a nagy előnyről elbukott paksi találkozót követően három összecsapást is behúztak: előbb otthon megverték a Nyíregyházát, majd győztek Zalaegerszegen, legutóbb pedig idegenben verték könnyen a MAFC-ot. Kaposváron ezúttal Gordan Filipovics fog meccselni. Tavaly ősszel 97-82-re a Sopron nyert a Novomatic Arénában.

Vasban megyei rangadóval ér véget az alapszakasz: a remek formában lévő Körmend a hullámzóan teljesítő Falcót fogadja. Az elmúlt időszakban a sárga-feketék uralták a két csapat derbijeit, ősszel is Kálmán László együttese nyert (73-69), ám azóta sok minden változott: a piros-feketék fontos győzelmeket arattak, bejutottak a felsőházba, és emellett megnyerték a Magyar Kupát is, a szombathelyiek pedig az eredménytelen szereplés hatására lecserélték a fél csapatukat. A vendégekénél Bazsó Brúnó és Simon Kristóf biztosan nem játszhat, Bognár Kristóf pedig bokasérülése után még nincs 100 %-os állapotban, de rá valószínűleg számíthat a vendégek mestere.

A Pick Szeged kézilabdacsapatának hazai meccse miatt semleges pályán, Algyőn fogadja a Szeged az Albát. Mindkét csapat számára már „csak" az a tét, hogy hány győzelmet visznek tovább a középszakaszba. Nikola Lazics edző a sérült Kiss Zsoltra és Chip Armelinre továbbra sem számíthat, a vendégeknél Supola Zoltán még mindig sérült, Jerrel Wright pedig Achilles-sérülést szenvedett a Nyíregyháza ellen, egyikük sem játszhat.

A 26. forduló programja:

Egis Körmend - Falco-Trend Optika KC Szombathely szombat 18:00

JP-TOP COP Jászberény - PVSK-PANNONPOWER szombat 18:00

Kaposvári KK - Sopron KC szombat 18:00

KTE-Duna Aszfalt - Szolnoki Olaj KK szombat 18:00

MAFC - Atomerőmű SE szombat 18:00

Naturtex-SZTE-Szedeák - TLI-Alba Fehérvár szombat 18:00

Zalakerámia ZTE KK - MARSO Nyíregyháza szombat 18:00


Vármegyei szövetségek