Végső búcsú Killik Lászlótól
11
Mar
2016
Végső búcsú Killik Lászlótól
2016. március 11.  |  22:35
Szűknek bizonyult a Farkasréti temető Makovecz ravatalozója, százak kísérték utolsó útjára Killik Lászlót, a közelmúltban 89 éves korában elhunyt legendás kosárlabda edzőt.
Killik irányításával az 1980-as moszkvai olimpián 4. helyezést szerzett a magyar válogatott, majd 1983-ban, '85-ben és '87-ben egyaránt Európa-bajnoki bronzéremig vezette női nemzeti csapatunkat. A selejtezőn kiharcolta csapatával a részvételt az 1984-es Los Angeles-i olimpiára, de a politika közbeszólt.
Killik László volt edzője a BSE elődjének, a VTSK-nak, majd az MTK-nak is, amelynek képviseletében Deutsch Tamás méltatta a kitűnő edző érdemeit.
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nevében Szalai Ferenc, az MKOSZ elnöke búcsúzott Killik Lászlótól, kiemelve szakmai hozzáértését, valamint emberi nagyságát, amelynek köszönhetően a sportágban mindenki tiszteletét kivívta.
A leginkább szívhez szóló, megható módon a kiváló edző korábbi játékosa, a magyar válogatottsági rekorder, Kiss Lenke beszélt a közelmúltban elhunyt szakemberről. Könnyeivel küszködve, időnként el-elcsukló hangon említette: bár volt, hogy szidta játékosait, meg sosem alázta őket. Hiánya pótolhatatlan lesz számukra, s ahogy fogalmazott: ha összejönnek emlékezni, a csapat asztalánál mindig lesz egy üres teríték Killik László számára .
A legendás szövetségi kapitányt utolsó útjára - a teljesség igénye nélkül - Iványi Dalmán, Németh Ágnesen és Nagy Dorottyán át Károlyi Andreán és Fodor Csillán keresztül Winter Ilonáig és Körmendi Gyöngyiig az utóbbi 30-40 év jó néhány kiváló női kosarasa kísérte el. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének vezetői mellett sportvezetők, edzők - férfi vonalról is -, újságírók érkeztek leróni tiszeletüket a legendás szakember emléke előtt.
Egy, a magyar kosárlabdázásnak rengeteg értéket, sikert adó szakembertől búcsúzott a sportág.
Killik László, Laci bácsi, nyugodjék békében!

Vármegyei szövetségek