Dráma-DEAC diadallal
08
Dec
2015
Dráma-DEAC diadallal
2015. december 8.  |  22:24


Három dupla-dupla sem volt elég a lepattanózásban a debreceni együttest messze felülmúló, ám gyengén triplázó és büntetőző Közgáznak a győzelemhez. A DEAC remek hajrával fordított, s nyerni tudott a fővárosban

Közgáz-DEAC 69-71 (17-19,20-11, 22-20, 10-21)

Budapest, egyetemi és főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Közgáz: Kovács P., SHIRIAN 19, VÁSÁRHELYI 20/3, Imre 2, ABAHÁZY 18. Cs: Légrádi 2, Szalay 2, Donkó 2, Filipowicz 2, Szóráth 2.

DEAC: GÁL 25, Szabó 9/3, Jávor, Chvatal 2, GÖTTLINGER 23/15. Cs: STEKLER 7/3, Papp 5/3.

Göttlinger Anna triplájával, majd Gál Annamária duplájával indított a DEAC, s a Közgáz elsősorban Vásárhelyi Kinga, valamint Shirian Fatime révén az egész első negyedben üldözte ellenfelét. Amikor a DEAC közelébe értek a hazaiak, valaki mindig villant a debreceniektől, hol Szabó Réka, Hol Gál, hol Göttlinger, ráadásul a hazaiak "maguk alatt vágták a fát" azzal, hogy sok büntetőt kihagytak.

A második szakasz elején folytatódott az üldözőverseny, abban, hogy a DEAC továbbra is a Közgáz előtt járt jelentős szerepe volt az ügyesen beszálló Stekler Kamillának. A szakasz közepén Vásárhelyi Kinga parádés sorozatának köszönhetően egy 10-3-as rohammal és 7 pontos előnnyel zárta a félidőt a Közgáz.

Ahogy a meccs eleje kezdődött, a második félidő is Göttlinger-triplával indult, s Szabó találata után a vendégek ismét ott lihegtek a fővárosiak sarkában. Ekkor azonban a Közgáz újított, a mindkét palánk alatt vitézkedő Abaházy Anna, valamint Shirian jóvoltából ismét a szakasz közepén 9 ponttal elléptek a hazaiak, akik rengeteg lepattanót szedtek vissza a DEAC palánkja alatt. Gál ekkor szinte egymaga tartotta versenyben ügyes találataival a vendégeket, ám a negyed hajrájában Légrádi betörés utáni kosarával 11 pontra nőtt a távolság a felek között, a DEAC egyik legjobbja, Göttlinger pedig faultproblémák miatt a padon ült.

A záró szakaszban fokozta a nyomást védekezésben a hazaiakon a DEAC és ez kizökkentette addigi ritmusából a Közgázt. Fokozatosan elbizonytalanodtak a hazaiak, Gál mellé felnőtt a visszatérő Göttlinger, aki újabb triplával vétette észre magát. Fogyott a labdákat eladó, kapkodó hazai csapat előnye, és megérezte az esélyt a DEAC. Abaházy és Vásárhelyi ugyan villant hazai részről, ám Papp Alexandra hármasával 1-re zsugorodott a hazai előny. Göttlinger előbb büntetőből egalizált, majd újabb triplájával fordított a DEAC. A hazaiaktól ekkor előbb az addig társai kiszolgálásában jeleskedő Szalay Viktória, majd Vásárhelyi is betalált, aztán Szabó Réka szerencsésnek tűnő találatával újra a DEAC-nál volt az előny. A Közgáz eladta a labdát, majd gyors faultolásba kezdtek játékosai. Nem egészen 6 másodperccel a vége előtt 70-69-nél Göttlinger állt a büntetővonalra. Az első büntetőt biztos kézzel értékesítette, a másodikat pedig csapata számára talán a legjobb módon kihagyta, mert így a Közgáz nem tudott időt kérni, s rendes helyzetet sem kialakítani. Kovács Petra a félpálya közeléből elhajított labdája már nem veszélyeztette a DEAC kosarát.

A lepattanó harcot 52-31-re nyerő Közgázból hárman is Vásárhelyi (20 pont, 12 lepattanó), Shirian (19 pont, 10 lepattanó) és Abaházy (18 pont, 16 lepattanó) dupla-duplát értek el, mégis a gyenge büntetőzés (4/14 28,6%) és triplázás (1/13 7,7%) miatt alulmaradt a hazai együttes.

A DEAC elsősorban annak köszönhette sikerét, hogy játékosai idegenben kitűnőnek mondható 8/19, 42,1%-os találati aránnyal dobták a triplákat, Gál pedig 25 ponttal és 10 lepattanóval - hasonlóan a 3 közgázos lányokhoz - dupla-duplával zárta ezt a remek, fordulatos, izgalmas meccset.

Vármegyei szövetségek