Férfi NB I. A csoport, a 2. forduló összefoglalója
08
Oct
2015
Férfi NB I. A csoport, a 2. forduló összefoglalója
2015. október 8.  |  19:03

Szerdán rendezték a második fordulót a férfi A-csoportban. A Forray Gábor vezette Jászberény első hazai meccsén azt a Falcót fogadta, amely a nyitókörben meglepően simán lépte le a Kecskemétet. Ezúttal azonban a JKSE akarata érvényesült, a szombathelyiek végig csak futottak az eredmény után. A Caffey-Horváth-Dramicsanin trió által vezérelt kék-fehérek szívósan védekeztek és remek százalékkal dobtak, aminek következtében többször is nagy előnyre tettek szert. Hiába kapaszkodott vissza többször is Kálmán László együttese, a hazaiak győzelme nem forgott veszélyben.

Forray Gábor, a Jászberény vezetőedzője: Gratulálok minden játékosomnak, és köszönöm a szép számú szurkolók segítségét. Nagyon fontos volt, hogy mielőbb megszerezzük első győzelmünket. A Falco is és mi is rengeteg energiát fordítottunk a védekezésre, nagyon férfias volt a játék, ebből adódóan sok a fault. Az első negyedben szerzett előnyünkkel jól sáfárkodtunk, s bár a vendégek többször felzárkóztak, mindig volt olyan játékosunk, aki a kritikus pillanatban továbblendítette a csapat szekerét. Édesapámnak holnap van a születésnapja, nem tudok most hazautazni, és ezt a győzelmet küldöm neki.

Kálmán László, a Falco edzője: Puhán kezdtük a mérkőzést, s így szinte végig futottunk az eredmény után. Könnyű pontokat engedtünk a Jászberénynek, s nem működtünk úgy csapatként, ahogy kellett volna. Az is igaz, hogy a Jászberény az első félidőben fantasztikusan dobott. Náluk volt két extrateljesítmény, ami sajnos nálunk hiányzott. Gratulálok a hazaiaknak, megyünk tovább, mert a Sopron ellen sem lesz könnyű dolgunk.

JP-TOP COP Jászberényi KSE - Falco KC Szombathely 99-91 (27-16, 23-30, 31-19, 18-26)
Belvárosi Általános Iskola, 700 néző
V.: Benczur T., Gorka Sz., Makovsky Sz. (Hartyáni Zs.)
JKSE: Caffey 24/6, Horváth Á. 13/9, Soós 8, Dramicsanin 23/9, Dukics 12/3. Csere: Cseh 9/3, Szögi, 1, Blaskovits 4, Mándoki 5/3.
Falco: Váradi 11/3, Butorac 16/3, Csomagics 11, Bognár 11/3, Wright 15. Csere: Hallik 18/12, Bazsó 5, Simon K. 4, Hódi -, Durázi -.

Egerszegen győzött a MAFC

A tavalyi bajnokságban öldöklő csatákat vívott egymással a kiesés elkerüléséért a ZTE és a MAFC. Idén a kék-fehérek egy hosszabbításban elért fehérvári bravúrgyőzelemmel kezdtek, míg a fővárosiak nagy csatában maradtak alul Nyíregyházán. Mindkét oldalon hiányzott egy-egy légiós center: a zalaiaknál Djordje Pantelics, a vendégeknél Chris Gadley bajlódik sérüléssel. Előbbi csapat érezte meg jobban a magasságbeli hiányt, a MAFC kiélezett csatában tudott nyerni öt ponttal.

Bencze Tamás, a ZTE edzője: Gratulálok a MAFC-nak, hiszen nem csak a kincstári optimizmus mondatta velük, hogy győzni jönnek Zalaegerszegre, hanem mindent meg is tettek a sikerért. Megérdemelték a győzelmet, bár mi is nagyon sokat tettünk érte. Sajnos azonban túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy győzelmet érdemeltünk volna. A második félidőben a kisebb rotációnknak köszönhetően kijött a hosszabbításos meccs fáradtsága: túl sok perc volt a lábakban és nagyon hiányzott Pantelics a palánk alól. Sajnálom, mert a fehérvári bravúrgyőzelem után elveszítettünk egy meccset, melyen kötelező lett volna nyernünk. Nem dőlt össze a világ, de bízom benne, hogy a hétvégén immár teljes kerettel egészen más mérkőzést láthatnak a kilátogató nézők és megfelelő védekezéssel más arcunkat mutatjuk. A 87 dobott ponttal elégedett vagyok, a 92 kapottal viszont egyáltalán nem. Sokkal jobb játékra lesz szükség a Kaposvár ellen vasárnap.

Stefan Timbus, a MAFC edzője: Szimpatizálok a ZTE-vel ebben a helyzetben, de tőlünk is hiányzott egy meghatározó ember, így véleményem szerint egyenlőek voltak a csapatok: mindkét oldalon három légiós lépett pályára. Az első félidőben a ZTE jobban védekezett, mint mi; de a későbbiekben a kulcs a magyar játékosok plusza volt nálunk: Debreczeni és Lakits pályára lépésével agresszívebbé váltunk és a második félidőben meg tudtuk állítani a ZTE irányítóit. S bár nem valószínű, hogy 90 pont fölötti meccseket tudunk játszani hosszú távon; a mai támadásunknak nagyon örülök, ám a védekezéssel nem lehetek elégedett. Nyíregyházához hasonlóan most sem zártunk össze eléggé. Meg kell találnunk a jó védekezés kulcsát, hiszen mindkét meccsen túl sok ziccert kaptunk. Örülök, hogy a hárompontosok és a büntetők is jól mentek ma, hiszen a felkészülés során ezekkel hadilábon álltunk. Kis csapat vagyunk, így nagyon fontos volt számunkra a mai győzelem, mert sok tapasztalatra tehetünk szert ezzel a sikerrel.

Zalakerámia ZTE KK - MAFC 87-92 (28-28, 24-23, 19-21, 16-20)
Városi Sportcsarnok Zalaegerszeg
V.: Farkas G., Söjtöry T., Praksch P. (Faidt)
ZTE: Govens 15/3, Kinney 19/6, Kerpel-Fronius 12/3, Mohácsi 16/3, Krapic 5/3. Cserék: Czinger 10, Fekete V. -, Velkey 10
MAFC: Smith 23/3, Misek 13/9, Kovács Á. 8, Sihota 13/9, Siladji 16/6. Cserék: Mócsán 10/6, Lakits 2, Tursics 2, Debreceni D. 5

Egy ponttal volt jobb a Körmend

A Körmend második, az Alba első győzelmére hajtott. A találkozót a helyszínről tekintették meg a jelenleg Körmenden állomásozó honvédek is, akiket a vasi klub vezetői hívtak meg a találkozóra. Már Kenny Cheryvel már kibővül az Alba kerete. az új igazolás, Shawn Glover még nem játszhatott a vendégeknél. Eleinte minden a hazaiak szája íze szerint alakult, már 19 ponttal is vezettek Ferencz Csabáék. A Fehérvár azonban nem adta fel, és szép fokozatosan ledolgozta hátrányát. A hajrá óriási izgalmakat tartogatott, a vége „egylabdás" meccs lett, melyből az MTE került ki jobban. A Körmend még veretlen, az Alba még nyeretlen.

Teo Cizmic, a Körmend vezetőedzője: Gratulálok a csapatomnak. A meccset nagyon nagy energiákkal kezdtük és ez a harmadik negyedben megbosszulta magát. Ekkor ugyanis sok könnyű kosarat, közte zsinórban három triplát is engedtünk az ellenfélnek. Teljesen fordítva játszottuk ezt a meccset, mint ahogy szoktuk. Mindig a harmadik negyed számunkra a legerősebb, most pedig ez sikerült a leggyengébbre. Ugyanakkor azt látni kell, hogy egy olyan csapat sincs Európában, amelyik a bajnokság kezdetére tökéletesen kész állapotban lenne. Mi sem vagyunk még abban, sok edzés, és gyakorlás vár ránk. Örülök a győzelemnek, és annak, hogy 2-0-val állunk a bajnokságban. Szombaton újra fontos meccsünk van, amit szintén meg akarunk nyerni.

Braniszlav Dzunics, az Alba vezetőedzője: Gratulálok a hazai csapatnak a győzelemhez. Semmi rosszat nem tudok mondani a csapatomra, mert a harmadik negyedben megmutatták, hogy milyen szívvel-lélekkel tudnak játszani. Olyan periódust teremtettünk, hogy a borzalmas kezdés után még győzelmi esélyünk is volt. Ha kicsit okosabbak vagyunk a végjátékban, akkor nyerhettünk is volna.

Egis Körmend - TLI-Alba Fehérvár 77-76 (21-10, 22-20, 17-28, 17-18 )
Körmendi Városi Sportcsarnok, 1800 néző
V: Kapitány G., Boros T., Kulcsár T. (Forrai)
Körmend: Perry 21/9, Channels 13/9, Ferencz 7/3, Dickerson 16/3, Duinker 6. Csere: Katura 8/6 , Tóth N. -, Lakosa 6.
Alba: Simon 5/3, Myles 19/3, Markovics 5/3, Spurlock 22/15, Lóránt 8. Csere: Supola 2, Chery 6/6, Tóth P. 4, Csorvási M. 5.

Kipontozódott: Lóránt (39.)

Kemény meccsen győzött a Paks

Hazai pályán készült javítani a Sopronban vereséget szenvedő Pécs, ám nem várt könnyű feladat Csirke Ferenc tanítványaira, hiszen azt a Paksot fogadták, amely szombaton kiütötte a Kaposvárt. Még akkor sem, ha az amerikai irányító, William Walker felépült bokasérüléséből. Nem okozott meglepetést senkinek, hogy kemény, hajtós, brusztolós meccs volt, melyet jórészt az ASE irányított, de nem szakadtak le a hazaiak sem.

Csirke Ferenc, a PVSK edzője: Sokkal jobban nézett ki a csapat most, mint Sopronban. Azért az látszik, hogy még nagyon az elején vagyunk. Azt meg kell értenünk, hogy csak akkor tudunk bármilyen mérkőzést megnyerni, ha nálunk mindenki közepesen vagy e fölött játszik. Lényegében ez döntött, hogy nem volt sok extra teljesítmény a csapatban. Végül a 4. negyedben felőrölt minket a Paks fizikálisan. Két hete dolgozunk együtt, nem szép hogy 0-2-re állunk, de én ügy gondolom, hogy arra 30 percre, ahol jól játszottunk lehet építkezni és még nagyon hosszú a szezon.

Schmidt Béla, az ASE edzője: Örülök nyilván a győzelemnek, de teljes egészében nem vagyok elégedett. Főleg a védekezés vonatkozásában sok kihagyásunk volt, amiből elkerülhető kosarakat kaptunk. Ezt szeretnénk a jövőben elkerülni. Támadásban is volt, hogy nem játszottunk csapatként és csak az egyéni képességek domináltak. Tudtam, hogy itt nem lesz könnyű nyerni és ez így is volt. Hiába Popadics és Budimir ponterős játéka, a papíron is esélyesebb ellenfél csapatként felőrölte a branyaiakat.

Pécsi VSK-PANNONPOWER - Atomerőmű SE 74-85 (21-25, 20-22, 16-18, 17-20)
Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Papp P., Szabó G., Vida B.
PVSK: Walker 13/3, Popadics 21/9, Bíró 3/3, Budimir 19/6, Horti 3. Csere: Halász 3, Harazin 6, Antóni 5/3.
ASE: Dunn 19/9, Medve 5/3, Barnies 11, Szabó Zs. 3/3, Rakocsevics 16. Csere: Robinson 9/3, Will 2, Kovács 11/6, Eilingsfeld 7, Tóth Á. 2.

Otthon nem lehet legyőzni a címvédőt

A Szolnok és a Sopron is magabiztosan tudta le az első fordulót: a bajnok a Jászberényt, Dénesék a Pécset verték simán hazai pályán. Az SKC-nak a felkészülési időszakban, Güssingben sikerült legyőznie az Olajt, bár Sabáli Balázs edző előzetesen hangsúlyozta, egy edzőmeccs mindig más, mint egy bajnoki. És valóban. Az ismét extázisban játszó Vojvoda Dávid (képünkön) vezérletével 15 pontos győzelmet aratott a vendéglátó. Bár egy félidőn át jól tartotta magát a Sopron, a harmadik negyedbeli „robbanást" nem bírta el.

Dragan Alekszics, a Szolnok edzője: Tudtuk, hogy ha a Sopront hagyjuk játszani, akkor nehéz dolgunk lesz. Az első negyedben ezt jól kontrolláltuk. De egy visszatérő hibánk most is kijött, ahelyett, hogy a 10-11 pontos előnyünket tovább növelnénk, mindig visszaesünk, ahogy ezt a második negyedben is tettük és egál lett a félidő. Azonban fordulás után, jó ritmusban kezdtünk, különösen védekezésben. Extra kosarakat dobtunk, és Vojvoda vezérletével nagy előnyre tettünk szert, mely eldöntötte a mérkőzést. Gratulálok a Sopronnak, biztos vagyok benne, hogy nehéz dolgunk lesz ellenük idegenben.

Sabáli Balázs, a Sopron edzője: Gratulálok a Szolnoknak! Két mutatóban is jócskán felülmúltak bennünket. 21-gyel több lepattanót szereztek és a büntetőket is rossz százalékkal is dobtuk, amely egy ilyen mérkőzésen nem megengedhető. Vojvoda extrát játszott és ezzel el is dőlt a mérkőzés.

Szolnoki Olaj KK - Soproni Sördögök 88-73 (20-13, 20-27, 27-13, 21-20)
Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Vezette: Földházi T., Hegedüs T., Pozsonyi L. (Szaniszló)
Szolnok: Craft 6, Vojvoda 21/15, Milosevics 16/3, Keller 9/3, Natyazko 11/3 Csere: Boriszov 5/3, Gregory 10, Wittmann 10/6.
Sopron: Laroche 14, Ruják A. 4, Rancic 20/12, Tóth G. 2, Bavcic 13/6 Csere: Radulovics 6, Takács N. 9/9, Dénes G. 5/3

Kipontozódott: Natyazko (36. perc)

Center nélkül továbbra sem megy a Szegednek

Bár szerda délelőtt bejelentette új amerikai centere érkezését a Naturtex-SZTE-Szedeák, mivel ő csak szombaton léphet először pályára, a Körmend elleni meccshez hasonlóan ezúttal is klasszikus ötös poszton szereplő játékos nélkül volt kénytelen felállni Nikola Lazics együttese. Igaz a második félidőre a Kecskemét is elveszítette egyik magasemberét, miután Tomiszlav Ivosev megsérült, de még így is érvényesíteni tudta a hazai pálya előnyét. Abban mindkét edző egyet értett, hogy megérdemelt lila-fehér győzelem született.

Borisz Maljkovics, a KTE edzője: Gratulálok a Szegednek a jó játékához. Kényelmetlen ellenfél a Szedeák, nincs magasemberük, négy-öt alacsony játékossal játszottak végig. Nehéz volt őket levédekezni, muszáj volt ehhez igazodnunk. Ivosev nagyon hiányzott a második félidőben, jó ritmusban játszott, de sikerült pótolnunk.

Nikola Lazics, a Szeged edzője: Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelt győzelmet aratott. Végig kontrollálták a mérkőzést. Az első negyedben jobbak voltunk, nem játszottunk rosszul. Sok problémánk van, sok a sérültünk, nem úgy sikerült a felkészülés, ahogy terveztük. Magasember, center nélkül nem tudtunk játszani: mínusz tizenöt lepattanó, ezt láttam a statisztikában. Küzdünk tovább. Gratulálok a fiaimnak, remélem, minél hamarabb felépülnek a sérültek is. Megérdemelt a KTE sikere. A következő meccsen már játszik az új centerünk, az első irányítónk pedig múlt héten kezdett el edzeni. Még nincs meg a ritmus, az új center egy edzésen van túl, remélem, ha összeáll a csapat, és mindenki meggyógyul, akkor jobbak leszünk.

KTE-Duna Aszfalt - Naturtex-SZTE-Szedeák 81-75 (13-21, 27-14, 21-19, 20-21)
Messzi István Sportcsarnok
V.: Frányó P., Jakab P., Surányi L. Ellenőr: Balogh L.
KTE: Pongó Martin 2, Kovács P. 5/3, Djeraszimovics 30/9, Ivosev 12, Karahodzsics 12 Csere: Hegedűs 3, Pongó Máté 12/6, Mészáros 5, Jakab -
Szedeák: Jereminov 3, Molnár A. 16/3, Armelin 22/12, Csirics 26/6, Juhos 6 Csere: Révész -, Moravcsik -, Kiss Zs. 2

Kipontozódott: Molnár A. (40.)

Benke-parádé a Nyíregyháza ellen

Nem volt könnyű helyzetben Szrecsko Szekulovics, a Kaposvár edzője, mert egyrészt csapatát fel kellett ráznia a hétvégi K.O. után, másrészt Grebenár Péter ujjtörése után újabb magyar játékosát, Fodor Mártont is elveszítette sérülés miatt, így tovább szűkült az amúgy sem túl vastag somogyi rotáció. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, jórészt a KKK akarata érvényesült, de nem szakadt le a Nyíregyháza sem. A szünet után viszont eggyel nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak a hazaiak, ezt már nem tudta követni Sitku Ernő csapata, így a szenzációsan teljesítő Benke Szilárd - és Marko Spica - vezérletével behúzta a győzelmet a Kaposvár.

Szrecsko Szekulovics, a Kaposvár edzője: Először is szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, akik a paksi meccs után is bíztak bennünk, és mögénk álltak a mai estén. Nagyon nagy szükség volt a segítségükre, nélkülük nem jöhetett volna össze ez a győzelem. Maga a mérkőzés nagyon nehéz volt a sérültjeink és a szűk rotációs lehetőség miatt. Voltak jó periódusaink, és mellette hibáink is, de ez a győzelem most nagyon sokat jelentett a paksi meccs után. Köszönet a játékosaimnak is a harcos mentalitásukért.

Sitku Ernő, a Nyíregyháza edzője: Nagyon szomorú vagyok. Mi győzni jöttünk, és úgy gondolom, hogy ez nem is lett volna irreális abban az esetben, ha betartjuk azokat az elemeket, amiket megbeszéltünk. Úgy gondoltam, hogy kontrolláltan fogunk játszani a mai mérkőzésen is, és amíg ez teljesült, vezettünk is. Külön fölhívtam a figyelmet a támadólepattanók kivédésének fontosságára. Arra is felkészítettem a csapatot, hogy a Kaposvár előszeretettel „pöcizi" vissza a lepattanóit. Ennek ellenére rengetegszer bekövetkezett ez, és több alkalommal is pontokat szereztek második esélyből, felállt támadással. Alapvetően a kontrolláltság hiányát, illetve a lepattanók elvesztésében látom a vereségünk fő okait.

Kaposvári KK - Marso Nyíregyháza 87-76 (24-21, 20-18, 23-13, 20-24)
Kaposvári Városi Sportcsarnok
V: Cziffra T., Tőzsér D., Hervay T.
KKK: Mijajlovics 11/3, Jones 16/6, Benke 20/9, Hendlein 14, Spica 26. Csere: Baki -, Papp -, Horváth -.
NYKK: Szavics 4, Unruh 16/12, Miller 8/3, Lekli 17, Krisztanovics 12. Csere: Nagy K. 7/3, Kósa -, Molnár M. 2, Bus 10/3.

Vármegyei szövetségek