ÉLETÚT PROGRAM
06
Oct
2015
ÉLETÚT PROGRAM
2015. október 6.  |  01:16

Nem egyszer hallottunk félresiklott sorsokról, "lecsúszott" korábbi kosaras legendákról. Olyan egykori klasszisokról, akik a maguk idejében zseniális voltak a pályán, de a rivaldafényből kikerülve nem találták a helyüket a civil közegben. Megélhetési gondok, tönkrement egzisztenciák, kilátástalanság, sőt alkoholizmus a legszomorúbb velejárói a profi karrier utáni életben boldogulni képtelen volt sportolóknak. Emellett a súlyos sérülést szenvedett játékosok kiszolgáltatottságáról is gyakran hallani. Többek között az ilyen esetek elkerüléséhez hozta létre az MKOSZ az UNION Biztosítóval karöltve az Életút Programot. Ezt az érdekes témát jártuk körbe az alábbi összeállításban, amelyben a biztosítási szakma és az MKOSZ képviselője mellett a sportvezető, valamint a válogatott kosaras is kifejti véleményét.

Az ötlet a szövetségtől származik

Az Életút Programban a biztosítási szakmát az UNION Biztosító képviseli. A cég elnök vezérigazgatóját Lehel Gábort kérdeztük a program indulásának körülményeiről, céljairól.

- Honnan jött az ötlet ennek a kosarasokat aktív pályafutásuk utáni életükben segítő program kidolgozására?

- Az ötlet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől jött, de nem volt előzmény nélküli. A szövetséghez ugyanis évek óta több szállal kötődünk, többek között valamennyi felnőtt, illetve nem felnőtt sportolójukról -balesetbiztosítással - is rajtunk keresztül gondoskodnak. De amíg ez az aktív, pályán lévó sportolókat segíti, addig a kombinált életbiztosítás az ezt követő életszakasz támogatásának forrását teremti meg. 

- Mi indokolta meg, hogy a program mellé álljanak, segítsenek a kidolgozásában?

- Nagyon mintaértékűnek tartjuk, hogy az MKOSZ felismerte, mekkora szerepe van az öngondoskodásnak a kiegyensúlyozott élet megteremtésében. Felismerték és foglalkoztak azzal a problémával, hogy a játékosok aktív pályafutásuk befejeztével nem tudnak mindannyian a sporton belül elhelyezkedni, az újrakezdéshez pedig szükségük lehet pótlólagos anyagi forrásra. Ezért örömmel álltunk a program mellé. A szövetséggel emellett - ahogy említettem - a biztosítási konstrukciók szolgáltatásán kívül is szoros kapcsolatban állunk, mivel működését a sporttámogatási rendszeren keresztül, illetve szponzori tevékenység formájában is támogatjuk.

- Mit várnak ettől a programtól, milyen reményeket fűznek hozzá szakmailag, esetleg üzletileg?

- A programon keresztül a sportolók egy jól bevált, a piacon széles körben működő biztosítási és megtakarítási konstrukcióhoz jutnak. Meggyőződésünk, hogy a szövetségnek a játékosai támogatását célzó törekvése ezen keresztül sikeresen megvalósul. 

Minden vállalkozás gazdálkodik a vagyonával, a sportvállalkozások legfontosabb vagyona a sportolója. Természetesen a sportoló, akkor valódi érték, ha egészséges, ha elkerülik a sérülések, ekkor tud ugyanis igazi értéknövelőként tevékenykedni a sportvállalkozásért. Tehát amelyik sportoló egészséges, az érték, a nem egészséges lényegesen kevésbé az. Éppen ezért az egyesületeknek gondolniuk kell arra is, amikor a sportolójuk megsérül - ekkor a klub számára a biztosítás jelenthet megoldást két fontos kérdésre. Az egyik, hogy a kieső játékos pótlásához szükséges összeg egy részét a biztosításból tudja fedezni, a másik pedig, hogy a sportoló számára anyagi biztosíték is egyben. A kosárlabdában bevezetett Életút Program jelentős előrelépés. Nem csupán látszatmegoldást, hanem valódi segítséget jelent sérülés esetén.

- Van egy kifejezés, amely a magyar sportéletben még nem annyira általános, ez az öngondoskodás - mondta Sörös Jenő, a KTE-Duna Aszfalt ügyvezetője. - Az Életút program nem csupán az anyagi gondoskodás miatt fontos, hanem azért is, mert ez egy újabb eszköz arra, hogy a sportolókat ösztönözzük az öngondoskodásra, ilyen irányba is tereljük a gondolkodásukat. Az nem tesz jót egyetlen sportágnak sem, ha a sportolóik életútjában törés következik be pályafutásuk után.

- Emlékeim szerint volt már néhány próbálkozás a sportban a biztosításokkal kapcsolatban, de egyik sem jelentett komoly megoldást - mondta Kovács Péter a KTE-Duna Aszfalt válogatttja. - Először beszélhetünk arról, hogy számunkra is világos, egyértelmű üzenete van a szövetségnek és a szövetség által választott biztosítónak. Velem együtt más játékosok is értik, hogy mi a cél, és tudják, hogy mennyit jelenthet egy ilyen háttér, legyen szó akár sérülésről, akár a pályafutásunk utáni életről. Sajnos volt már súlyos sérülésem, így a saját példámon tapasztaltam, hogy milyen kiszolgáltatott lehet egy játékos biztosítás nélkül.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára: - A szövetség évek óta élen jár  a sportolókkal kapcsolatos biztosítások terén. Elsők között valósítottuk meg a minden sportolónkra kiterjedő balesetbiztosítást, melyhez a hivatásos sportolókra vonatkozó csomag is társulhat. A hivatásos sportolók öngondoskodásával kapcsolatban elindított Életút Program külföldi mintán alapul, bízom benne, hogy egyre inkább tudatosul a sportolókban, hogy az aktív pályafutásuk utáni időszakra időben el kell kezdeniük a felkészülést. 

 


Vármegyei szövetségek