Hatéves átkot tört meg a ZTE
05
Oct
2015
Hatéves átkot tört meg a ZTE
2015. október 5.  |  19:21
TLI-Alba Fehérvár – Zalakerámia ZTE KK 89-91
- Az Alba-ZTE meccsen volt a szezon első hosszabbítása.
- A Körmend mellett a ZTE volt az egyetlen csapat, amelyik idegenben tudott nyerni az első fordulóban.
- Az egész fordulót tekintve a fehérvári Anthony Miles töltötte a legtöbb időt a pályán (42 perc), igaz ehhez az is kellett, hogy hosszabbításba torkolljon a mérkőzés.
- Úgy győzött a ZTE, hogy egyébként a lepattanó- (38-34), a gólpassz- (18-11) és a blokkcsatát (5-1) is a fehérváriak nyerték.
- Lóránt Péternek a mérkőzésen összejött a dupla-dupla (26 pont, 12 lepattanó). A válogatott center egyedül több támadó lepattanót szerzett, mint a teljes ZTE összesen.
- Djordje Pantelics úgy jutott el 13/9-es pontmutatóig, hogy nem hibázott dobást (dupla 2/2, tripla 3/3). A szerb center már szombathelyi időszaka is felhívta magára a figyelmet. Nemcsak remek játéka, hanem kirívó magatartása miatt is. Úgy tűnik, ez idén sem lesz másként, hiszen már rögtön az első meccsén technikait kapott.
- A ZTE közel hatéves átkot tört meg, hiszen a zalaiak ezt megelőzően utoljára 2009. december 12.-én tudtak nyerni (86-69) alapszakasz bajnokin Székesfehérváron.

Marso NYKK – MAFC 95-91
- A két csapat a rajt előtt egy héttel, a Göcsej Kupa helyosztóján is találkozott egymással, akkor 84-75-re a MAFC nyert, most sikerült a visszavágás a nyírségieknek.
- Érdekesség, hogy jelenleg mindkét csapat csarnoka átépítés alatt áll, ezt a találkozót „semleges” pályán, a nyíregyházi Bem Általános Iskola sportcsarnokában rendezték.
- A MAFC-ban öten is elérték legalább a tíz pontot (Sihota 10, Mócsán 12, Kovács 18, Siladji 19, Smith 22), ám ez is kevés volt a sikerhez.
- A Nyíregyháza mindkét centere dupla-duplával büszkélkedhet: Zoran Krisztanovics neve mellé 24 pont és 10 lepattanó, Lekli Józsefé mellé pedig 16 pont és 10 lepattanó került.
- Brane Szavics 9 gólpasszt adott, ezzel ő volt a forduló legönzetlenebb játékosa.
- Sitku Ernő csapata dobta a legtöbb pontot az első körben, szám szerint kilencvenötöt.

Atomerőmű SE – Kaposvári KK 91-48
- A félidőben még a Kaposvár vezetett, amely az első két negyedet megnyerte, de a szünet után összesen tizenegy pontra volt képes, szemben a paksiak ötvenötjével.
- A Paks lett a forduló „lepattanókirálya”, miután összesen ötvenegy lecsorgót gyűjtöttek be Tóth Ádámék. Védő oldalon sem akadt náluk jobb, összesen negyvenszer zárták ki sikeresen az ellenfelet a palánk alól. Ez persze nem meglepő, hiszen a tolnaiak évek óta a legjobbak között szerepelnek ebben a mutatóban.
- A paksiak amerikai játékosa, Christopher Dunn pont korábbi csapata ellen tért vissza a magyar élvonalba: 22 perc alatt 10 pontot dobott, 8 gólpasszt adott, 4 lepattanót- és 3 labdát szerzett. Nem sikerült ugyanez a túloldalon Baki Gergelynek, aki a nyáron Paksról igazolt Kaposvárra: 13 perc alatt mindössze 1 lepattanót tudott felmutatni.
- Mindkét oldalon pályára lépett a benevezett 11 játékos. A hazaiaknál debütált a klasszis Gulyás Róbert fia, Gulyás Milán, aki 7 perc alatt 2 pontot dobott.
- Történeti mélypontra süllyedt a Kaposvár, amely a kétezres években soha, egyetlen alapszakasz mérkőzésen sem dobott ötvennél kevesebb pontot. Leszámítva a 2010-es Debreceni Egyetem elleni bajnokit, melyet játék nélkül, a zöld-asztal mellett nyertek meg 20-0-ra a somogyiak. A legközelebb ehhez a negatív rekordhoz egyébként 2005 decemberében jártak, amikor 62-51-re kikaptak Szolnokon.
- Elképesztő adat: a Kaposvár közel 15 (!) éve nem tudott Pakson alapszakasz mérkőzést nyerni. Ez utoljára 2000. december 2.-án sikerült (72-81) nekik.

Szolnoki Olaj KK – JP-TOP COP Jászberényi KSE 81-62
- Nebojsa Dukics egy év szombathelyi kitérő után tért vissza Jászberénybe: 26 perc alatt 15 pontig és 4 lepattanóig jutott régi-új csapatában.
- Ám a vendég szurkolók talán még nála is jobban örültek Soós Gábornak, akinek súlyos sérülése után majdnem egy teljes évet kellett kihagynia: a bedobó november 8. óta szerepelt ismét tétmeccsen.
- Mindkét oldalon pályára lépett a benevezett 12 játékos. A hazaiaknál Kovács Gábor és Zsíros Péter, a vendégeknél Bános Csaba és Buzsáki Bence debütált az élvonalban.
- A Tiszaligeti Sportcsarnok közel négy éve, 2011. december 28. óta bevehetetlen az alapszakaszban. Akkor az Alba tudott győzni 101-92-re.

Sopron KC – Pécsi VSK-PANNONPOWER 90-68
- Folytatódott a tendencia: tavaly oda-vissza a Sopron nyerte a két csapat párharcát.
- Tavaly a Sopron az első négy meccsét megnyerte a bajnokságban, a Pécs viszont az első hármat elveszítette.
- A PVSK utoljára 2011. március 26-án tudott nyerni Sopronban (90-78-ra). Akkor a kék-fehérek jelenlegi ügyvezetője, Pojbics Szabolcs még játszott a hazaiaknál.

Falco KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt 77-57
- Hiába volt a vasiaknak két légiós irányítójuk is, végül egyik sem játszott (Eric Atkins-szel szerződésbontás előtt áll a klub, Cameron Rundles játékengedélyét pedig egyelőre nem adta ki korábbi ukrán kenyéradója).
- A Falco igazi csapatjátékot nyújtott: a szombathelyieknél hatan is tíz pont fölé jutottak (Hallik 15, Butorac és Csomagics 13-13, Váradi 12, Wright és Bognár pedig 11-11).
- A vendégek (és egyben a mezőny) legjobbja a szerb-magyar center, Kemal Karahodzsics volt, aki 17 pontjával és 10 lepattanójával dupla-duplát könyvelhetett el.
- Amióta a Kecskemét legutóbb visszajutott az élvonalba, azóta a Falco nem tudta legyőzni a lila-fehéreket. Az elmúlt két évben Hegedűsék oda-vissza verték a szombathelyieket, ez a sorozat szakadt most meg pénteken este.
- A Falco tavaly is győzelemmel indította a szezont, a sárga-feketék akkor az első öt bajnokijukat megnyerték.
- A Falco köztudottan nem a védekezéséről híres, legutóbb több mint két éve, 2013. február 27-én sikerült 60 pont alatt tartaniuk az ellenfelet: akkor hazai pályán 130-42-re verték a szétesőben lévő Factum Sport Debrecen gárdáját.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend 69-83
- A ZTE mellett a Körmend volt az egyetlen csapat, amelyik idegenben tudott nyerni.
- Nem kerülte el a balszerencse a szegedieket: az oldalszakadás miatt hetekre kidőlő Jozo Brkic helyére igazolt szerb center, Vladimir Tica deréksérülést szenvedett, így klasszikus ötös nélkül kellett kiállnia Nikola Lazics csapatának.
- A hazaiaknál Andrija Csirics végigjátszotta a 40 percet, remekül is teljesített: 27/9-es pontmutatót, 5 lepattanót, 2 labdaszerzést, 1 gólpasszt és 7 kiharcolt faultot ért el. Ez is kevés volt azonban a győzelemhez.

Vármegyei szövetségek