02
Oct
2015
Férfi NB1/A csoport: Szombathelyen és Szegeden dobják fel először a labdát
2015. október 2.  |  00:15
Férfi NB I. A-csoport, 1. forduló

Október 2-án kezdődik, és március 19-éig tart a magyar férfi kosárlabda élvonal alapszakasza, ahol ezúttal tizennégy együttes száll harcba a bajnoki aranyért. A 2015/16-os szezont a Falco-Kecskemét és a Szeged-Körmend találkozók nyitják pénteken este. Utóbbi meccset az M4 Sport televízió élőben közvetíti.

Szombathelyen két teljesen eltérő felfogású csapat találkozik egymással: a hazaiak inkább a ponterős támadójátékukról, míg a vendégek a szívós védekezésükről híresek. A vasiak kerete szinte teljesen kicserélődött a nyáron, az összes légiós távozott, az irányítóposzt viszont egyelőre még mindig kérdéses: Cameron Rundles jelenleg próbajátékát tölti Kálmán László csapatában. A vendégek leginkább az összeszokottságban bízhatnak, hiszen a keretük jó része évek óta együtt szerepel, igaz papíron az idei nyáron gyengültek, hiszen az érkező oldalon mindössze Borisz Maljkovics edző neve említhető.

Szegeden is érdekes mérkőzésre van kilátás, hiszen Molnár Andrásék nyilván ott folytatnák, ahol tavasszal abbahagyták, a háromszoros bajnok és hatszoros kupagyőztes Körmend viszont biztosan javítani akar majd a tavalyi tizedik helyén. A kék-fehéreknél már pályára léphet az új center, a szerb Vladimir Tica is, akit a térdszalagszakadást szenvedett Jozo Brkic pótlására szerződtettek. A Falcóhoz hasonlóan a másik vasi csapat is alaposan belehúzott a nyári átigazolási szezonban, hiszen túl azon, hogy minőséginek tűnő légiósokat igazoltak, a szakmai munkáért is egy korábbi nagyágyú, a játékosként BEK-győztes horvát Teo Cizmic felel majd. Az önbizalommal biztosan nem lesz hiány a vendégeknél, hiszen a felkészülési meccseket tekintve az MTE szerepelt a legeredményesebben.

Pakson is új edzők debütálnak: Schmidt Béla korábban „beugróként” már belekóstolt az élvonalba, idén azonban már hosszabb távra tervezhet az ASE kispadján, a túloldalon pedig Szrecsko Szekulovics személyében egy visszatérőt köszönhetünk. A szerb mester 2008-ban bajnokságot nyert a Falcóval, azóta pedig megfordult Pécsen, Székesfehérváron és Marosvásárhelyen is. Érdekesség, hogy egyik csapat kerete sem tekinthető még véglegesnek: a hazaiak a hátvéd, a vendégek a bedobó posztra nem találták még meg a végleges megoldást. Annyi a különbség, hogy amíg Donald Robinson próbajátékon bizonyíthat, addig a kék-fehérek csak két légióssal állnak fel.

Tavaly „vérre menő” csatákat vívott egymással a Nyíregyháza és a MAFC a kiesés elkerülése érdekében. Bár a fővárosiak utolsóként végeztek, végül egyik együttesnek sem kellett búcsúznia az élvonaltól. A két csapat múlt pénteken, a Göcsej Kupa helyosztóján találkozott utoljára egymással, akkor 84-75-re a MAFC nyert, bár Sitku Ernő azt már előzetesen elmondta, hogy mivel ez csak egy edzőmeccs, nem fogják minden kártyájukat kijátszani... Egyik csapat sem lehet büszke a felkészülési időszakban nyújtott eredményeire: az NYKK két, a MAFC pedig mindössze egy mérkőzését nyerte meg.

Eleinte úgy tűnt, mintha döcögősen indulna a csapatépítés Sopronban, de aztán a nevek alapján idén is elég erős keretet tudott összehozni a Sabáli-Patonay edzőpáros, amely ezúttal inkább a szláv iskolát részesítette előnyben. Joggal bizakodhatnak az SKC-drukkerek egy jó rajtban, hiszen a Körmend után a kék-fehéreké volt a második legeredményesebb csapat a felkészülési időszakban. Csirke Ferenc edző évek óta „szürke eminenciásokból” épít csapatot Pécsen, amely rendre – több nagycsapatot is megelőzve – biztos résztvevője a rájátszásnak. A PVSK-t vélhetően idén sem szabad leírni…

Megyei rangadó lesz Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a bajnoki címvédő Olaj a Jászberényt fogadja a Tiszaligetben. Minden bizonnyal ki vannak már éhezve a kosárlabdára a szolnoki drukkerek, hiszen a felkészülési időszakban mindössze egy alkalommal láthatták hazai pályán kedvenceiket. A JKSE tavaly emberfeletti teljesítményt nyújtva maradt bent az élvonalban, idén átalakult kerettel és új edzővel hasonlóan nyugodt szezonban bíznak.

Pikáns csata várható a két nagy múltú fellegvár, az Alba Fehérvár és a Zalaegerszeg találkozóján. Az elmúlt idén egyik csapatnak sem sikerült fényesen, a vezetők éppen ezért mindkét oldalon igyekeztek minden követ megmozgatni azért, hogy ütőképes csapatot tudjanak kiállítani a 2015/16-os szezonra. A hazai szimpatizánsok sokat várnak visszatérő korábbi sikeredzőjüktől, Braniszlav Dzunicstól, de a zalai drukkereknek is teljesült egy régi vágya azzal, hogy a klub egyik ikonját, Bencze Tamást nevezték ki a csapat élére. Az átigazolási szezon mindkét oldalon jól sikerült: elég, ha csak Lóránt Péter vagy Djordje Pantelics nevét említjük. A hazaiak dolgát nehezítheti, hogy a négyből csak két légiósuk maradt, Kenny Chery ugyanis szívproblémái miatt biztosan nem játszhat, Will Saunders pedig nem ment bele a próbajátékának a meghosszabbításába, hanem inkább Olaszországba igazolt.

Falco KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt  2015.10.02. péntek 18:00

Naturtex-SZTE-Szedeák - Egis Körmend  2015.10.02. péntek 18:00

Atomerőmű SE - Kaposvári KK  2015.10.03. szombat 18:00

MARSO Nyíregyháza – MAFC  2015.10.03. szombat 18:00

Sopron KC - PVSK-PANNONPOWER  2015.10.03. szombat 18:00

Szolnoki Olaj KK - JP-TOP COP Jászberény  2015.10.03. szombat 18:00

TLI-Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK  2015.10.03.    szombat 19:00

Vármegyei szövetségek