Szalay Ferenc: Nem elég a produkció, el is kell tudni adni a kosárlabdát
02
Oct
2015
Szalay Ferenc: Nem elég a produkció, el is kell tudni adni a kosárlabdát
2015. október 2.  |  00:11
A hétvégén megkezdődik hazánkban a 2015/16-os kosárlabda szezon. A rajt előtt Szalay Ferenccel, az MKOSZ elnökével beszélgettünk, aki bizakodva tekint mind a férfi, mind pedig a női pontvadászat elé.

- Mit vár a 2015/16-os szezontól férfi, illetve női vonalon?

- Határozott fejlődést, előrelépést. A női vonalnak nagyon jót tett, hogy a Sopronhoz több csapat is felnőtt. Újra erős gárda van Diósgyőrben, hagyományosan erős a pécsi kosárlabda, s a Győrt sem szabad félvállról venni. Ráadásul a Sopron visszatért az Euroligába is, ami tovább növeli a bajnokság presztízsét. A férfiaknál a Szolnok visszatérése az Adria Ligából ugyancsak erősítés, az Európa Kupában is szereplő bajnoki címvédőtől érthetően sokat vár a közvélemény ebben az évben is. Örömmel láttam az előszezonban, hogy Körmenden, Sopronban és Fehérváron is erős csapat épül, s így bővül azon csapatoknak a köre, melyek megszoríthatják a Szolnokot. Ez a versenyfutás csak jót tehet a magyar kosárlabdának.

- Az idei szezontól új légiós-szabály vonatkozik a magyar férfi és női csapatokra egyaránt. Milyen változást remél az új reformtól?

- Idén a nemzetközi szövetség iránymutatása szerint módosítottunk a szabályzaton, melynek igazodnia kellett az uniós munkavállalási előírásokhoz. Így új fogalomként hazai nevelésű és nem hazai nevelésű játékosokról beszélünk. Az előttünk álló szezonban valóban több külföldi nevelésű játszhat a csapatoknál, ettől a színvonal emelkedését várom. Ez egyébként mindig nehéz döntés, hiszen védeni is szeretnénk a magyarokat, ám azt is látnunk kell, hogy egyelőre kevés a minőségi magyar játékos az A-csoportban. A Dobd a kosárba programunk tömegesítése később éri el a felnőtt mezőnyt, utána kellemesebb gondokkal küszködünk majd remélhetőleg. A több külföldi elsősorban a nemzetközi mezőnyben szereplő csapatainkat teszi versenyképesebbé.

- Mit gondol, a nemzetközi kupákban milyen esélyekkel indulnak idén a magyar csapatok?

- A női Euroligában reálisan nem számíthatunk túl nagy eredményre, de a Sopron okozott már kellemes meglepetést máskor is. Az Európa Kupában már lehetnek sikereink, bízom benne, hogy az erősödő Diósgyőr jól szerepel majd. A férfi mezőnyben a Szolnok Európa Kupás szereplése önmagában nagy siker, az, hogy idén már otthon játszhatják meccseiket, növeli a továbbjutási esélyeiket. Ám a csoportjuk hihetetlenül nehéz, nagy bravúr lenne, ha túlélnék a csoportkört. De ebben bízunk, mint ahogyan a többi nemzetközi kupában érintett csapatunkban is! Kíváncsian várom például a Körmend és a Falco fellépését, nagyon szurkolok a két vasi fellegvárnak.

- Ön szerint várható-e növekedés a nézőszámok tekintetében? Hogy látja, a klubok mit tudnak még tenni annak érdekében, hogy szurkolókat csábítsanak a csarnokaikba?

- Alapvető a színvonal. Ha jók a meccsek, növekszik a nézőszám is. Ebben például a Szolnok visszatérése segíthet, hiszen a Falcóval, az Albával, a Körmenddel vívott rangadóik biztos teltházasak lesznek. Én úgy látom, hogy egyre több csapat fordít az eddiginél lényegesen nagyobb hangsúlyt a marketingre. Nincs mese, az élet azt bizonyítja, hogy nem elég a produkció önmagában, el kell tudni adni a kosárlabdát a sportpiacon, ez pedig csak szakemberek segítségével sikerülhet. Nagyon sokat várok az M4 sportcsatornával kötött megállapodásunktól, remélem, a háttérműsorok, a közvetítések is segítenek abban, hogy növeljük ennek a nagyszerű sportágnak a presztízsét.

- Bodnár Péter főtitkár úr nemrég nyilatkozott arról, hogy a férfi válogatott esetleg egy extra játékos honosításában is gondolkozik. Hol tart ez az ügy?

- Egyelőre tapogatózunk, ha találunk olyan játékost, aki valóban nagyon komoly erősítés lenne számunkra, akkor elképzelhető, hogy belevágunk a honosításba. De ennek csak akkor látom értelmét, ha európai szinten is kiváló kosarast találnánk.

Vármegyei szövetségek