01
Oct
2015
BAJNOKI BEHARANGOZÓ (NŐK)
2015. október 1.  |  14:57

Október 1-én 18 órától Pasaréten, a Vasas-Diósgyőr találkozóval kezdetét veszi a 2015-16-os női élvonalbeli bajnokság. Néhány mondatban áttekintjük, hogy mit várhatunk az előttünk álló idényben.

UNIQA SOPRON: Határ Bernadett és Dubei Debóra személyében két reményteljes ifjút igazolt a bajnoki címvédő. A légiós kontingens kissé átalakult, Ciglar Iva immár külföldinek, Krnjics viszont továbbra is magyarnak számít. A Fegyverneky, Simon, Zsovár, Krnjics, Határ, Weninger, Dubei, Böröndy fémjelezte magyar mag hazai szinten igen erősnek tűnik. Ciglar mellett a szerb Crvendakics és a svéd center Halvarsson alkotják a külföldi részleget. A csapat egyértelmű célja a címvédés, ebben elsősorban a Diósgyőr lehet a fő ellenlábas.

ALUINVENT DVTK MISKOLC: Az ezüstérmes sokat erősödött, Horti Dóra megszerzésével rutinos, kiemelkedő képességű középjátékossal bővült a keret, amely légiósok nélkül is igen erősnek tűnne. Czank, Rasheed, Bálint, Szécsi, Horti kezdőötössel is kiállhatna a gárda. De az EB-t is megjárt Liktarovic, valamint a PEAC-tól érkezett Jovanovics mellett számíthatnak még Alyssa Brewerre, akinek remek ajánlólevél a lengyel élvonal gólkirálynői címe. A keret erősnek tűnik, várhatóan idén is a bajnoki címért harcolnak a miskolciak.

CMB CARGO UNI GYŐR: A bronzérmes csapattól távozott az egyik pillér, Vajda Anna és Milica Ivanovics. Viszont sikerült megtartani Tamara Radocajt, aki a szerb válogatottal aranyérmes lett a nyári EB-n. Kérdés, hogy a litván-amerikai centerduó (Grigalauskayte-Goree), valamint a Zalaegerszegről igazolt Varga Zsófia hogyan mozognak együtt, sikerül-e Völgyi Péternek olyan szisztémát találnia, amely igazán fekszik a megújult játékosállománynak. Ebben Laklóth Annára is vezérszerep hárul majd. A tavalyi bravúrszereplés megismétlése lehet az együttes célja.

PEAC-PÉCS: Itt is erősödött a magyar mag, egy év kihagyás után visszatért Fűrész Dia, és a két magasember Bozóki és Zele is nagy erősítés lehet. A legnagyobb fogás Roberto Hernandez edző, aki két éve már megmutatta, hogyan kell bajnokságot nyerni Pécsett, igaz a városi riválissal. A tehetséges szerb center, Dragana Sztankovics és a montenegrói Sznezsena Alekszics alkotta délvidéki duó mellett az amerikai pontgyáros Robyn Parks válhat főszereplővé. Azonban Raksányi Krisztina és Kiss Virág ideiglenes kiválása nehézséget okozhat a dobogóért harcoló pécsieknek. 

PINKK PÉCSI 424: Egyértelműen a légiósokra építenek, az olasz mester, Sandro Orlando jelentős szerepet szán külföldi válogatottjainak, a montenegrói Vucseticsnek, a brit Handynek, a svéd Binta Dramehnek. És nem utolsósorban az amerikai centernek, a 23 éves Jewel Tunstullnak, aki Olaszországból érkezett. Érzékeny veszteség lehet Őri Györgyi Szekszárdra költözése, viszont éppen onnan érkezett Kovalcsik Emese, akivel a palánk alatt erősödött a csapat.

ZTE NKK: Zalaegerszegen nagy veszteség Zele Dorina és Varga Zsófia távozása, viszont fontos, hogy Nagy Dórát sikerült megtartaniuk, sőt a szülés után visszatérő Gáspár-Szalay Virág személyében minőségi segítsége is lehet. Zele pótlására érkezett a soproni Licskai Zsófia, akinek a felkészülési időszakban több figyelemre méltó alakítása is volt, volt csapata kosarát például 23 ponttal terhelte meg. A stílus nem változik, továbbra is egy harcos. agresszíven védekező csapatot láthatunk, amelyben új igazolás még az MTK-ból érkező Orsó Viktória és Böröndy Vivien.

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD: Az Atomerőműnél -Kovalcsik Emese kivételével- a mag együtt maradt, Őri Györgyi érkezése viszont nagy erősítést jelenthet. A center poszton a Portugáliából érkező, amerikai, 191 cm magas Jade Barber is meghatározó játékos lehet. Magyar Gergyely csapata szeretne előrelépni, és ehhez jó támpont a szerb irányító, Scsekics, az ukrán Rimarenko és a bosnyák bedobó, Demirovic alkotta légiósvonal, akik mellett a helyi fiatalok is folyamatosan fejlődhetnek.

CEGLÉDI EKK: Cziczás László csapatánál az Aradra távozó szerb játékmester, Brankica Hadzsovics pótlására az MTK-ból visszavitték Medgyessy Dórát. Bozóky Bettina és Gorjanácz Ágnes a PEAC-ba távozott, helyettük Katona Szidónia a PINKK-ből érkezett, illetve Temesvárról, a szerb Jelena Makszimovics a kiszemelt. A Somorján, a neves Brno előtt tornát nyerő ceglédieknek ismét a szerb Maja Skorics lehet a vezére. 

VASAS AKADÉMIA: A bravúrral bent maradó csapat új szakvezetővel, Halmai Gáborral próbál előrelépni. Kérdés, hogy a palánk alatt hogy sikerül pótolni a válogatott Határ Bernadettet. Az MTK-tól érkező Zsilinszky Lilla lehet az Euroliga-tapasztalattal is rendelkező Dobos Ágnes segítsége. A Cymmer, Aho, Adamecz, Bajnóczy tengely együtt maradt Pasaréten.

ELTE-BEAC ÚJBUDA: A ZTE mellett a másik idegenlégiósok nélküli csapat célja a bennmaradás kiharcolása. Az élvonalba három év -részben önkéntes- szünet után visszatérő együttes elsősorban center poszton próbált erősíteni. A Vasastól dr. Bagi Melinda, az MTK-tól Barnai Judit érkezett. A feljutást kivívó gárda gerince együtt maradt, de hosszabb távra tervezve, több 16-20 év közötti tehetség került még a zseniális kosaras, Balogh Judit szárnyai alá, így lesz kitől tanulniuk.

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek