Tóth József emlékére
28
Sep
2015
Tóth József emlékére
2015. szeptember 28.  |  23:02

74 éves korában elhunyt a Bp. Honvéd és a magyar válogatott egykori játékosa, Tóth József. Pályafutása végén az Oroszlány és a Csőszer csapatát is erősítő center a fővárosiakkal hatszor nyert bajnokságot, és a válogatottban is hat ízben szerepelt. 

Tóth József szülővárosában, Kiskunfélegyházán kezdett el kosarazni, innen 19 évesen bekerült a válogatott keretébe. 1961 augusztusában Greminger János invitálására szerződött a korszak nagy csapatába, a Budapesti Honvédba, ahol hat bajnoki címet ünnepelhetett, hat alkalommal pedig a válogatottban is páyára léphetett. Később az Oroszlány és a Csőszer csapatában is megfordult, ez utóbbiban egyszer egy mérkőzésen nem kevesebb, mint 53 pontot dobott. A teljesítmény értékét növeli, hogy ekkor még nem volt hárompontos dobás. A visszavonulása után 15 évig az Egyesült Államokban élő egykori klasszis nyugdíjas napjaira hazaköltözött, és régi játékostársaival rendszeresen összejárva, anekdotázva idézték fel a régi szép emlékeket.

Tóth József halálával a magyar kosárlabdát nagy veszteség érte, emlékét szeretettel megőrizzük, családjának őszinte részvétünket fejezzük ki.

Nyugodjék békében! 

Vármegyei szövetségek