A Sopron tisztességgel helytállt az orosz sztárcsapat ellen
28
Sep
2015
A Sopron tisztességgel helytállt az orosz sztárcsapat ellen
2015. szeptember 28.  |  20:33

Hétfőn megkezdődött a Jekatyerinburg hagyományos évadnyitó tornája.

A soproni lányoknak nem volt szerencséjük a sorsolásnál, a világsztárok sokaságát felvonultató hazaiak ellen kellett a parkettre lépniük a nyitónapi elődöntőben. Sterbenz László tanítványai megilletődötten kezdték a mérkőzést. négy perc elteltével 15-0 állt az eredményjelzőn. Az első soproni pontokat Crvendakovics szerezte, sőt ezután egy 10-4-es rohammal zárkóztak a mieink. Igaz, ehhez kellett az is, hogy az oroszok cseresora már közel sem volt annyira hatékony.

A második negyed elején Fegyverneky duplájával tíz ponton belülre került a magyar bajnok, sőt Zsovár büntetőivel 25-19-re jött fel. A hazaiak szakvezetője, Olaf Lange gyorsan időt is kért, és visszahozta a csapat sztárjait. Ekkor azonban még a Sopron tartotta a lépést az oroszokkal, de Diana Taurasi játékára nem volt hatékony ellenszer, és a félidőre ismét 10 pont fölé ment a különbség (42-29).

Szünet után esett a színvonal, tartotta megnyugtató vezetését a Jekatyerinburg. A negyed közepén Beljakova triplájával 17 pontra duzzadt a hazai előny. A szakasz hajrájában Határ Bernadett blokkolta gyönyörűen Gruda dobását, de a játékvezetők másképp látták, a francia sztár tekintélye egyelőre nagyobb az ifjú magyar centerénél. Nem sokkal később egy ügyes balkezes duplát süllyesztett el az orosz gyűrűben, de a hazaiaknak ekkor nagyon mentek a triplák, és húsz pont fölé ment a differencia (60-35).

A formálissá váló záró negyed elején felváltva estek a találatok, Dubei Debóra (képünkön címeres mezben) is betalált a nagyhírű csapat kosarába. A nyáron Európa-bajnokságot nyert Krnjics is megvillant kétszer, de a hajrára visszajött a legerősebb orosz ötös, hogy méltóképpen búcsúzzanak a szurkolóiktól, akik telt házassá varázsolták a csarnokot.

Összességében a várakozásnak megfelelően biztosan verte a Jekatyerinburg a Sopront, de egyes időszakokban fel tudott nőni világklasszis ellenfele mellé Sterbenz László együttese. Az Uniqa fiataljainak a fejlődése szempontjából remek alkalom volt, hogy felmérjék, hogy mire is képesek a sportág legnagyobbjai ellen, és később hasznosíthassák is az itt tapasztaltakat.

Folytatás szerda délután fél 2-kor a torna bronzmérkőzésén a svéd bajnok BKK Lulea ellen.

Sopron: Ciglar 3, Fegyverneky 8, Simon 11/9, Crvendakics 6, Krnjics 10.  Csere: Zsovár 2, Halvarsson 6, Dubei 2, Határ 2.

Vármegyei szövetségek