Szövetségek a biztonságért – konferencia
22
Sep
2014
Szövetségek a biztonságért – konferencia
2014. szeptember 22.  |  23:21
„A szövetségek a szurkolók biztonságáért, szurkolók a biztonságért” alcímet viselő, évente megújuló tematikájú konferencia és munkatalálkozó célja, hogy a sportrendészeti szakterület munkatársai közösen ismerkedhessenek meg a legjobb nemzeti és nemzetközi gyakorlatokkal és megoszthassák tapasztalatukat, véleményüket, szakmai meglátásaikat.

Az idei évben a figyelem középpontjába került szurkolói kérdések is terítékre kerülnek, amelynek keretében nemzetközi szakértők mutatják be a Football Supporters Europe működését és tevékenységét, illetve a nézőkkel történő kapcsolattartás alapvetéseiről az UEFA egyik gyakorlati szakértőjének szemszögéből ismerkedhetünk meg. A nemzetközileg elismert előadók mellett a kitiltások, kizárások és eltiltások rendszerét az EMMI főosztályvezető-helyettese, a kommunikációban rejlő lehetőségeket és fejlesztésre váró területeket a Ringier vezető beosztású képviselője mutatja be. A nemzetközi szövetségek szurkolói szabálysértésekkel kapcsolatos döntéshozatalának gyakorlatát egy civil szervezet szakértője ismerteti.

A közelmúltban a stadionok biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatban rengeteg szó esett a biztonságról, annak fejlesztéséről, és a további fejlesztések lehetséges irányairól. Az infrastrukturális fejlődés mellett azonban kevés a szurkolók számára pozitív üzenetet hordozó nyilatkozat, intézkedés jelent meg, javaslat hangzott el.
Szurkolók nélkül a profi sport nem működik, hiszen ők képezik minden egyesület alapkövét, színesítik a mérkőzést, teremtik meg annak hangulatát, biztosítják a sportszervezet működőképességét.
A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett "Szövetségek a szurkolók biztonságáért, szurkolók a biztonságért” címet viselő konferencia célja így mindenképpen többes.

A konferencián a résztvevők:
- egyrészt tisztázni kívánják az alapvető és elfogadható viselkedési formákat,
- másrészt bemutatják a szabályoktól eltérő magatartásformák szankcionálását,
- harmadrészt ismertetik a kommunikáció jelenlegi elemeit, a fejlesztésre váró területeket,
- negyedrészt bemutatják a párbeszéd lehetséges formáit,
- ötödrészt bemutatják azt, hogy a biztonsági infrastruktúra fejlesztése nem csak a
sportszervezetek, hanem a szurkolók számára is megfelelő garanciákat hordoz.

Az élvonalbeli klubok mára felismerték az együttműködés szükségességét, és erre számos jó példa látható az egyes sportágakban. A haladó kezdeményezések további fejlődését kívánja szolgálni a nemzetközi haladó gyakorlatok bemutatása. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a kluboknak fel kell ismerniük, hogy szervezeti fejlesztésekre is szükség van. A biztonsági cégeknek és szakembereknek fel kell ismerniük, hogy a biztosítás ugyanolyan szolgáltatás, mint a labdarúgóé, vagy a marketingesé. A szurkolók megfelelő kiszolgálása, valamint a feléjük közvetített üzenetek formájának kialakítása talán a fentieknél is fontosabb szerepet kell, hogy kapjon.

A konferencia célul tűzte ki azt is, hogy ezeket a pozitív üzeneteket felerősítse, hatékonyabban kommunikálja azt a szurkolótáborok felé, akiknek így lehetőségük nyílik megismerni a haladó nemzetközi gyakorlatot. A szervezett szurkolás mindenki számára pozitívumot jelenthet, és előtérbe helyezhetők a gyakran kommunikált negatívumokkal szemben. A szervezett kapcsolatrendszerek kialakítása érdekében szurkolói klubok képviselői is meghívásra kerültek.

A konferencia ezt a párbeszédet kívánja előmozdítani, ennek sikere azonban nagymértékben múlik a szurkolók és a klubok fogadókészségén is. Bízunk abban, hogy az előadások által megteremtett konstruktív légkörben a biztonsági szakemberek, a szurkolók képviselíi, felismerik azt, hogy céljaik nagymértékben megegyeznek.

A konferencia időpontja: 2014. szeptember 23. kedd
A konferencia helyszíne: Best Western Hungaria Hotel, 1074 Budapest, Rákóczi út 90.

Vármegyei szövetségek