20. FIBA World Congress
29
Aug
2014
20. FIBA World Congress
2014. augusztus 29.  |  16:11
2014. augusztus 28-29. között rendezték meg Sevillában, a holnap kezdődő Férfi Kosárlabda Világbajnokság előtt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) 20. Világkongresszusát, melyen az MKOSZ-t Bodnár Péter főtitkár képviselte.

A kongresszuson a jogosult 213-ból 116 ország küldöttei jelentek meg, mely ugyan elmarad a márciusi, Isztambulban megrendezett Rendkívüli Világkongresszus rekordnak tekinthető 198-as részvételi számától, azonban a határozatképesség egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A FIBA vezetői beszámoltak a 2010 és 2014 között végzett tevékenységükről, tájékoztatták a küldötteket a FIBA stratégiájáról és jövőbeni célkitűzéseiről, majd a kötelező napirendi pontokon túl a FIBA Alapszabályának módosítása került terítékre. Az isztanbuli Rendkívüli Világkongresszuson egy tartózkodás mellett elfogadott új szervezeti és vezetési stratégiának megfelelő változások átvezetésre kerültek a szervezet alapokmányán, melynek értelmében a jövőben a Zónák (Kontinentális Szövetségek) önállósága megszűnik, és a FIBA kihelyezett irodáiként, központi finanszírozással működnek tovább. A nemzeti szövetségeket érintő legfontosabb változás azonban a FIBA “szakadár”, a szabályzatokat be nem tartó és a játékszabályokat önkényesen megváltoztató Ligák elleni küzdelem Alapszabályba foglalása jelenti. A jövőben ugyanis az alapokmány kötelezi a nemzeti szövetségeket annak biztosítására, hogy csapataik, játékosaik és játékvezetőik kizárólag a FIBA és az érintett nemzeti szövetségek által jóváhagyott Ligákban szerepelhessenek, az ezt megszegőket a nemzeti bajnokságokból ki kell zárni. A FIBA pedig az Alapszabály szerint visszavonja, illetve megtagadja az olyan Ligák jóváhagyását, melyek a nemzetközi szövetség szabályzatait és játékszabályait nem tarják be.

Nyilvánvalóan megkezdődött tehát a 2017-től bevezetésre kerülő, és a Ligák érdekeit leginkább sértő FIBA Versenynaptár elfogadtatásának előkészítése (melynek értelmében a férfi válogatott mérkőzések a bajnokságot megszakító évközi ablakokban kerülnek lejátszásra), illetve az ezzel kapcsolatos esetleges ellenállás felszámolását célzó intézkedések szabályzati keretrendszerének megalkotása.

A FIBA leköszönő francia elnöke, Yvan Mainini beszédében – a 2014/15-ös szezontól életbe lépő új játékszabályok jelentőségén, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a kosárlabda sport Olimpiai Játékokon történő szélesebb körű részvétele érdekében történő biztató tárgyalásokon túl - mérföldkőnek nevezte a FIBA saját székházának tavalyi átadását, melyre 45 év eltelte után tudott a nemzetközi szövetség megfelelő forrásokat előteremteni.

Patrick Baumann, a FIBA főtitkára kiemelte a 3x3 kosárlabda szakág jelentőségét, mely új kapukat nyithat meg az 5-5 elleni kosárlabdázásban kevésbé erős országok előtt is, amit kiválóan igazol az idei Férfi 3x3 Felnőtt Világbajnokság, hiszen a szerb és orosz válogatottat megelőzve Katar szerezte meg az aranyérmet. Annak ellenére, hogy a kosárlabda dopping szempontból “tiszta” sportágnak tekinthető, a FIBA tovább erősíti a doppingellenes szervezetekkel való együttműködést, így a Férfi Világbajnokságon már vértesztekkel is kiegészítik a vizsgálatokat a sportolók “biológiai útlevelének” rögzítése érdekében, valamint aktív szerepet játszottak az új WADA kódex kidolgozásában, melynek értelmében a minimum büntetés 4 évre növekszik.
 
Megválasztásra került a FIBA új vezető testülete is a 2014-2019 időszakra az alábbiak szerint:

Elnök: Horatio Muratore (Argentína)

Az elnökség (Central Board) tagjai:
- Anibal Manave (MOZ) és Clotaire Celestine Adjanohoun (BEN) a FIBA Afrika részéről,
- Jim Tooley (USA), Michelle O'Keefe (CAN) és Marcelo Bedoya (PAR) a FIBA Amerika részéről,
- Tian Xiao (CHN) a FIBA Asia részéről,
- Jose Luis-Saez (ESP), Cyriel Coomans (BEL), Lena Wallin-Kantzy (SWE) és Jean-Pierre Siutat (FRA) a FIBA Európa képviseletében
- Scott Derwin (AUS) és Deborah K Shoniber (MIS) a FIBA Óceánia területéről.

A Central Board tagjai továbbá az adott Zónák elnökei is:
Hamane Niang (MLI, Afrika)
Usie Richards (USV, Amerika)
Sheikh Saud Bin Ali Al-Thani (QAT, Ázsia)
Turgay Demirel (TUR, Európa)
Burton Shipley (NZL, Óceánia)

A Central Board az új Alapszabály szerint további tagokat is kooptálhat a kosárlabda sport érintettjei közül, így a FIBA néhány főbb támogatóján kívül az elnökségi üléseken részt vesz majd az NBA, valamint az újonnan létrehozott Játékos Bizottság képviselője is.

Elbúcsúzott a FIBA Pénztárnoki (Treasurer) tisztségét 1994 óta betöltő, a FIBA Pénzügyi Bizottságát 1980 óta vezető Manfred Ströher (GER), helyét a szintén német Ingo Weiss veszi át, aki a pozíciónál fogva szintén a Central Board tagjának tekintendő.

Nyugdíba vonul továbbá a FIBA 25 éve tevékenykedő, világszerte ismert sportigazgatója, a szlovák Lubomir Kotleba is. A küldöttek felállva, hosszú percekig tapsolva köszönték meg a korábbi kiváló játékvezető, majd sportdiplomataként ismertté vált sportszakember negyedszázados munkáját.

Vármegyei szövetségek