Két pont hiányzott az Eb-hez, mégis: KÖSZÖNJÜK, FIÚK!
27
Aug
2014
Két pont hiányzott az Eb-hez, mégis: KÖSZÖNJÜK, FIÚK!
2014. augusztus 27.  |  23:25
Ahogy arra számítani lehetett, Grúzia nem tette meg nekünk azt a szívességet, hogy odahaza kikapjon a nyeretlen Portugáliától, így a mieinknek legalább 17 ponttal kellett nyerniük Csehország ellen az Eb-selejtezőcsoport záró fordulójában.

A kezdés előtt Bokor Ákos, az MKOSZ elnökségi tagja köszöntötte Simon Balázst, aki 82 válogatott mérkőzés után visszavonult a nemzeti csapattól.

Természetesen teltház és remek hangulat fogadta a csapatokat a Tiszaligetben. Az első percektől fogva az utolsóig mi vezetettünk. Hiába kértek már a nyitó negyedben időt a csehek, az első negyedet Vojvoda duplája után 20-13-ra mi nyertük. A folytatásban megrázta magát Csehország, a második negyedet hat ponttal, 18-12-re hozták, így 32-31-re faragták a hátrányukat.

A szünet után ismét magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és lassan, de biztosan növeltük a különbséget. Thomas és Keller alley-oopja után már tíz ponttal vezettünk (58-48). Dolgunkat nehezítette azonban, hogy a túl szigorú játékvezetésnek köszönhetően Vojvoda, Thomas, Wittmann és Tóth Ádám is négy faulttal rendelkezett. Tomás Satoransky-t persze ez nem érdekelte, hidegvérrel értékesítette a büntetőket. Az utolsó felvonás előtt 58-50 volt az állás.

A magyar fiúk azonban végig hittek a csodában, egy percre sem adták fel a harcot. Kevesebb, mint két perc volt hátra, amikor Vojvoda triplájával 16 ponttal vezettünk, vagyis már csak 1 pontra voltunk az Eb-től (79-63). Pumprla büntetője után Tóth Norbert egy újabb fontos hármassal hozta vissza a reményeket. Időt kértek a csehek, akik Houska kosarával 82-68-ra vezettek. A magyar időkérést követően Kellert azonnal faultolták. Taktikai szempontból az elsőt bedobta, a másodikat kihagyta, a játékvezetők döntésének értelmében a lepattanóharc után mi jöhettünk az alapvonalról bedobással, de a hátralévő 0.4 másodperc már túl kevésnek bizonyult.

A magyar válogatott az utóbbi évek legjobb teljesítményét nyújtotta a selejtezők során. A hatból négy mérkőzést megnyertünk, az utolsó szalmaszálba kapaszkodva a lehetetlent is megpróbáltuk, de sajnos tovább tart az átok, 1999 óta nem tudunk kijutni a kontinenstornára.

A lefújás után hatalmas tapsot kapott a csapat, amely a kezdőkörben összeölelkezve elénekelte a himnuszt.

Eb-selejtező, E-csoport, 6. forduló

Magyarország – Csehország 83-68
(20–13, 12–18, 24–19, 25–18)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 2080 néző
V.: Jakub Zamojski (lengyel), Panagiotis Anastopoulos (görög), Alexandru Olaru (román)
Magyarország: Wittmann 3/3, Thomas 14/6, Vojvoda 20/3, Tóth N. 11/9, Keller 13. Csere: Tóth Á. 2, Ruják 9/3, Dénes 8/3, Ferencz 3/3, Csorvási -.
Csehország: Satoransky 18/3, Welsch 7, Pumprla 9, Barton 2, Balvín 7. Csere: Palyza 7/3, Houska 18, Auda -, Hruban -, Sirina -, Pomikálek -.

Kipontozódott: Tóth Á. (38. perc)

Vármegyei szövetségek