Elszalasztott győzelmi esély Csehországban
17
Aug
2014
Elszalasztott győzelmi esély Csehországban
2014. augusztus 17.  |  20:05
A magyar válogatott idei harmadik Európa-bajnoki selejtezőjére érkeztek magyar drukkerek Szolnokról, Körmendről és Budapestről is Nymburkba
A feldobás előtt magyar szempontból az is jó jelnek tűnt, hogy a csehek legnagyobb ásza – a Barcelona által nemrég leigazolt – Tomas Satoransky könyöksérülés miatt nem léphet pályára, de mégsem kezdett jól a magyar válogatott a csehek elleni Eb-selejtezőn, így 9-2-es hazai vezetésnél időt kellett kérnie Sztojan Ivkovicsnak. Sajnos túl könnyen szereztek kosarat a cseh játékosok, így hiába kezdte meg a pontgyártást a vendégcsapat is, néhány ponttal az első negyed egésze alatt előrébb járt Csehország.
Ivkovics a szokásos sűrű cseréivel próbálta rendezni a sorokat, a negyed végére 4 pontra küzdötte fel magát a magyar válogatott (20-16).
A második játékrész elején alig 1 perc alatt ledolgozta a hátrányát a Vojvoda vezette magyar csapat, így érthető, hogy azonnal jött az időkérés a csehek izraeli szövetségi kapitányától, Ronen Ginzburg-től, ami után ismét el tudott lépni néhány ponttal a fehérmezes hazai gárda.
A 216 centiméter magas Balvinnal nem igazán bírtak a centereink a palánk alatt, kintebbről pedig Pumprla szórta a pontokat.
Aztán begyújtotta a rakétákat Vojvoda Dávid: ziccerből és távolról is eredményes volt. Keller Ákos ziccerével 32-32-nél utolértük a cseheket, ám Welsch triplával válaszolt.
Egy ponttal Magyarország nyerte a negyedet, de az előny még mindig a hazaiaknál volt 20 percet követően (37-34).
A második félidő Keller Ákos palánkszaggató zsákolásával (Thomas zseniális passzából) indult, majd jött egy Vojvoda hármas is, de minden magyar kosárnak megvolt a cseh “párja” is, így a vezetést nem sikerült átvennünk.
Sőt, 2 perc alatt egy 8-0-ás rohanást mutattak be a hazaiak (48-39), így menetrend szerint jönnie kellett az Ivkovics-féle időkérésnek.
Sajnos ebben az időszakban eladott labdák és kihagyott helyzetek jellemezték a magyarok játékát, amit a hazaiak rendre kosárral büntettek.
Aztán először az idei Eb-selejtezők során Supola Zoltán is pályára lépett , ám a több, mint 6 perces magyar gólcsendet nem ő, hanem Tóth Ádám törte meg (igaz Supola passzából), de ekkor már 11 pont volt Csehország előnye. A negyed vége előtt Tóth Ádám két értékesített büntetőjével visszajöttünk 10 ponton belülre, de borzalmasan nehéz utolsó 10 perc elé néztek Vojvodáék (52-43).
Wittmann és Thomas is fault problémákkal küszködött, de a zárónegyed közepén egy Ferencz és egy Vojvoda tripla 4 pontosra csökkentette a magyar hátrányt, időt is kért azonnal a csehek kapitánya.
Tóth Ádám a második félidőben elképesztően felszívta magát, az ő duplájával 2 pontra zárkózott a magyar válogatott, 3 perccel a vége előtt!
Sajnos két cseh kosár és három magyar eladott labda után ismét 6 pontos volt a hazaiak előnye, 46,1 másodperccel a vége előtt ismét időt kért Sztojan Ivkovics.
Wittmann hárompontosával ismét csak 3 volt közte (64-61), de egy végigtámadott cseh 24 másodperc után a lepattanóért folytatott harcban egy magyarról pattant ki a labda. A bedobást követően Bartont fautolta Keller, a cseh magasember pedig mindkét büntetőjét bedobta (66-61).
A dudaszó pillanatában Keller Ákos zsákolt még egyet, így 66-63-ra nyert Csehország.
Szerdán a csehek Grúziát fogadják, Magyarországra pedig Portugália látogat.

A csoport másik mai meccsén Grúzia hosszabbítás után 91-90-re verte idegenben Portugáliát.

EuroBasket 2015, selejtező, E-csoport, 3. forduló - 2014. augusztus 17.

Csehország – Magyarország 66-63
(20-16, 17-18, 15-9, 14-20)
Csehország: Hruban 11/6, Welsch 12/6, Pumprla 14/3, Barton 1, Balvyn 13
cserék: Auda 11, Palyza, Sirina -, Svdrlik 1, Houska 1
Magyarország: Wittmann 5/3, Thomas -, Vojvoda 25/9, Tóth N. 2, Keller 10
cserék: Ruják 4, Tóth Á. 8, Ferencz 3/3, Dénes 2, Supola 2

Sztojan Ivkovics: Gratulálok a cseh csapatnak. Jó meccs volt, a végjátékban zsinórban eladott 3 labda megpecsételte a sorsunkat. A játékosaimmal elégedett vagyok, kihozták magukból, amit elvártam tőlük. A gondunk az, hogy sokan a válogatottban nagyobb szerepet kénytelenek ellátni, mint amit év közben a klubjukban megszoktak.

Vojvoda Dávid: Ez egy jó meccs volt. Sok hibát követtünk el, de így is volt esélyünk nyerni. A különbség mindenképpen kecsegtető a hazai visszavágóra nézve. Nem történt tragédia, megyünk tovább, szerdán szereznénk nyerni a portugálok ellen és majd Csehország ellen is augusztus 27-én.

Vármegyei szövetségek