Megérdemelt Vasas aranyérem
18
May
2014
Megérdemelt Vasas aranyérem
2014. május 18.  |  17:19
Nagy csatát ígért a torna döntője, melyet a két veretlen, a Győr és a Vasas vívott meg egymással. Utóbbi hamar állva hagyta ellenfelét, mely meghatározta az egész mérkőzést. Megérdemelt, és magabiztos Vasas diadalt hozott végül a döntő. 

A két szurkolótábor gondoskodott a jó hangulatról, a többi a csapatokra volt bízva. A Vasas kezdett jobban, és lendületes játékkal állva hagyta a győrieket, akiknek az első 5 percben csupán 2 pontra futotta az erejükből (2-8). Jól mozgatták a labdát a magas győri védőfallal szemben, védekezésben pedig mindenhova odaértek. Gálos László a 6. perc elején nem is várt tovább az időkéréssel (4-10). Horváth Krisztina vette vállára csapatát, de ebben az időszakban csak ő volt veszélyes a Vasas gyűrűjére. A győriek másik nagy problémája a palánk alatt volt, ahol nem tudták érvényre juttatni magassági fölényüket, és a lepattanók szinte mindegyike a fővárosiak kezében landolt. Extázisban kosárlabdázott a Vasas, mely az első negyed során 15 (!) pontos előnyre tett szert az enervált győri lányokkal szemben (11-26). 

A két negyed között alapos fejmosást kaptak a győri lányok, akik teljesen más harci kedvvel jöttek vissza a folytatásra. Védekezést is váltottak, és bizony a zóna alaposan megzavarta a Vasas együttesét. Mindenütt győri kezek magasodtak a piros mezesek előtt, amit nehéz volt átdobni. Támadásban is jobban megoszlottak a győri terhek, melynek számszerű eredménye lett. Újra látótávolságba kerültek a kisalföldiek, akik ráéreztek arra, mivel lehetnek eredményesebbek (25-32). 

A szünet után még közelebb lopódzott a Győr! László Boróka középtávoli találatával már csak egy találatra voltak ellenfelüktől (32-34). Egyenlíteniük azonban nem sikerült, köszönhetően néhány pontos pasaréti büntetőnek, és Aho triplájának (28. perc 32-40). A Vasas is bevállalta a zónát, mellyel együtt visszaesett a győri gólok száma. Ahogy fogyott a hátralevő idő, úgy lett egyre feszültebb a hangulat a kispadok környékén. Az új erőre kapott Vasas a negyed végére ismét növelte a távolságot (34-44). 

Folytatódott az állóháború, egyik fél sem engedett a zónából. Így inkább küzdelmes, izgalmas, mintsem látványos találkozó alakult ki a két veretlen összecsapásából. Amolyan igazi döntő. A beragadt győrieket Török Ágnes próbálta kihúzni egy szép betöréssel. Nem maradt azonban adós a válasszal a túloldal sem, ahol Tóth Tímea volt pontos (33. perc 36-50). Egyre kilátástalanabb helyzetbe került a Győr, hiszen már csak 5 perce volt, hogy ledolgozza a 16 pontos hátrányát (35. perc 39-55). A 37. percben már 20 is volt közte, a mérkőzés végleg eldőlt (39-59). Az utolsó percek már az ünneplés jegyében teltek. A jó állományú Vasas egységes csapatmunkával lépett vissza a kadett korosztály trónjára. 

Gálos László (UNI Győr): Gratulálok csapatomnak! Szép eredményt értek el! Az összes többi együttesnek is minden elismerésem, akik itt voltak! 

Eördögh Edit (Vasas Akadémia): Nagyon örülök, hogy a tavalyi év után bebizonyítottuk magunknak, hogy itt a helyünk! Nagyon örülök az aranyéremnek! Sokat dolgoztunk, napról napra egyre jobb játékot mutattunk, mely a mai döntőben csúcsosodott ki. Gratulálok a lányoknak! 

A torna döntője után került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, melynek keretben különdíjak is kiosztásra kerültek. 

A torna Legjobb Játékosa a pécsi Nagy Dorottya lett, aki a gólkirálynői címet is begyűjtötte. A Legtöbb Lepattanót a soproni Kuttor Enikő gyűjtötte be, míg a Legjobb Védőjátékos Bach Boglárka lett a Vasasból. A torna All-Star ötöse a következőképpen állt fel: Aho Nina (Vasas Akadémia), Horváth Krisztina (UNI Győr - Széchenyi KA), Kuttor Enikő (Soproni Darazsak Akadémia), Tóth Tímea (Vasas Akadémia), Nagy Dorottya (PVSK) 

A csapatok legjobbjai: Némedi Flóra (Szekszárd), Gereben Lívia (Kecskeméti KA), MTK Budapest (Jankó Flóra), Angyal Nikolett (Csata DSE), Benke Sára (Pécsi VSK), Kocsis Fanni (Soproni Darazsak Akadémia), László Boróka (UNI Győr Széchenyi KA), Solymosi Noémi (Vasas Akadémia)