PEAC vagy PINKK?
23
Apr
2014
PEAC vagy PINKK?
2014. április 23.  |  15:32
Nem kis meglepetésre az elődöntőben elhasalt az alapszakasz-győztes és a címvédő, így baranyai házi döntőt rendeznek a női bajnokságban. A patinás pécsi együttes két útóda, a PEAC és a PINKK Pécsi 424 két évvel megalakulása után farkasszemet néz egymással az aranyért.

Duplázna a PEAC

Zseljko Dokics együttese 2-1-es összesítéssel múlta felül a címvédő Sopront, így a Magyar Kupa után a bajnokságban is aranyérmes lehet. A mester szerint a csapategységben rejlik az igazi erejük.

- A kupában aratott bravúr után hogy sikerült az elődöntőben kétszer is legyőzni a címvédő Sopront?

- Az volt a siker kulcsa, hogy nem egyénieskedtünk, hanem nagyon egységes csapat voltunk. Mindenki tudta, hogy mi a feladata, és azt 100 %-osan végre is hajtotta. Lehet, hogy nem volt mindenkinek látványos a játéka, de annál fontosabb. Kikényszerítettük a Sopronból, hogy ne tudja a saját játékát játszani, mi diktáltuk a ritmust. Bevált a taktikánk. A második meccsen a szünetben még 16 ponttal vezetett a Sopron, de már az első félidőben is sok bíztató jel volt, és csak idő kérdése volt, hogy mikor fogunk tudni fordítani. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a játékosaim olyan kiváló emberek, akik alárendelik magukat a csapat érdekének, és nem az erejüket fitogtatták egymással szemben. Emellett persze az is fontos volt, hogy sikerült az olyan kulcsembereket, mint Fegyverneky Zsófi vagy Iva Ciglar, kivenni a játékból. Az utolsó találkozón ugyan centerben megvertek minket, de tudtuk, hogy az nem lesz elég nekik a győzelemhez, úgyhogy az belefért.

- Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szezon előtt ilyen eredményekről csak álmodtak Pécsen.

- Már az elődöntő előtt is elmondtam, hogy ez számunkra egy szuper eredményes szezon. Az, hogy mi bejutottunk az elődöntőbe már csak hab volt a tortán, most pedig, hogy döntőt játszunk, már nehéz is szavakat találni. Minden sportoló életében egy nagyszerű élmény döntőt játszani, nem mindenkinek adatik ez meg a karrierje során.

- Említette, hogy az elődöntő csak hab volt a tortán, viszont evés közben jön meg az étvágy, így ha már bejutottak a fináléba, nyilván meg is nyernék azt…

- Természetesen. A kupát már sikerült elhódítanunk, most azon leszünk, hogy a bajnokságot is megnyerjük, és akkor tényleg feltehetjük a koronát az idei teljesítményünkre. Megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Maximálisan felkészültünk, harcolni fogunk a pályán. Az azonban biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de a döntő már csak ilyen. Nagyon sok energiánkat felemésztett az elődöntő, száz óra alatt játszottunk három Euroliga szintű meccset a Sopronnal. Nagyon fáradt a csapatom, vannak sérültjeink és betegeink is, egyelőre még azt sem tudom, hogy teljes csapattal tudunk-e felállni az első mérkőzésre, vagy sem. A döntő három győzelemig tart, számomra nem fontos, hogy milyen forgatókönyv szerint, hány meccsen, csak nyerjük meg a bajnokságot. Nagyon erős csapat a PINKK, nagyon komoly szakmai munkával. Roberto Hernandez Monleon edző és Szentendrei Áron másodedző, aki korábban Fűzy Ákos mellett is dolgozott, remek munkát végez. Minden posztra van két jó játékosuk, irányítóban például Iványi Dalma és Daphaine Kennedy, két ilyen jó egyese senkinek nincs Magyarországon. Center poszton Louella Tomlinson és Lucila Pascua, de említhetném Amber Holtot is, aki már tavaly Sopronban is remekül teljesített. Nekem óriási öröm, hogy újra pécsi csapat van a döntőben, ennél szebb dolog már csak az lenne, ha újra tele lenne a pécsi csarnok, ezért minden kosárlabda szerető embert - szurkoljon bármelyik csapatnak - arra kérek, hogy jöjjön ki a rangadókra - zárta szavait Dokics.


„Pécs lett a női kosárlabda fővárosa”

A PINKK Pécsi 424 2-0-s összesítéssel múlta felül az elődöntőben az alapszakasz-győztes Miskolcot. Roberto Hernandez Monleon edző biztos benne, hogy senki nem lesz söpréssel első, négy-öt meccs kell a bajnoki címhez. Szerinte a PEAC elleni csata során elsősorban a mentális dolgok dönthetnek.

- Egy nagyon érdekes, izgalmas párharcot várok. Történelmi döntő lesz ez a magyar kosárlabdában, az utóbbi években ugyanis rendre a Sopron volt az egyik résztvevője a finálénak, most pedig nagyon pikáns derbi lesz, hiszen baranyai mindkét csapat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Pécs lett a női kosárlabda fővárosa Magyarországon. Borzasztóan boldog vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe. Annak ellenére, hogy mi csak negyedikek, a PEAC pedig harmadik lett az alapszakaszban, szerintem mindkét csapat megérdemelte, hiszen nekünk is, és ellenfelünknek is nagyon jó játékosai és fanatikus szurkolói vannak.

- Azért azzal sokakat megleptek, hogy 2-0-s összesítéssel búcsúztatták az alapszakasz-győztes miskolciakat.

- Ha így nézzük, picit csalóka is lehet, hiszen azért mindkét találkozó nagyon nehéz volt, egyenlő erők küzdelme volt a pályán. Közel sem játszottunk hibátlanul, a miskolciak mindkét meccsen megmutatták nekünk, hol vannak hibák a játékainkban, szerencsére mindig tudtunk ezeken javítani. Annak pedig külön örülök, hogy megmutattuk, mentálisan nagyon erősek vagyunk.

- Ha a szezon eddigi meccseiből indulunk ki, akkor nem az Ön csapata számít a párharc esélyesének…

- Valóban, eddig mumusunk volt a PEAC, a szezon során ők voltak az egyetlenek, akiket egyszer sem sikerült legyőznünk. Remélem, hogy tanultunk azokból a vereségekből. Szerintem mentálisan a legjobban felkészített csapat ellen fogunk játszani. Ezt már bizonyították korábban a Magyar Kupában és most az elődöntőben is. Nagyon nehéz meccs vár ránk, elsősorban nekünk is fejben kell erősnek lennünk, hogy felvegyük velük a harcot. Ebben nekem nagy feladatom lesz, hogy fel tudjam készíteni a lányokat. Soha nem szabad feladnunk, még akkor sem, ha esetleg nagyobb előnyre tesznek szert. Fontos, hogy ne szórjuk el a labdákat, ne üssünk be buta faultokat. Ott kell folytatnunk, ahol a Miskolc ellen abbahagytuk. Itt már mindenki ismeri a másikat, nem nagyon érhet senkit sem meglepetés. Szerintem nem elsősorban a kosárlabdatudás fog dönteni, annak a nyakába kerül az aranyérem, aki mentálisan erősebb lesz.

- Mit tippel, hány meccses lesz a párharc?

- Természetesen azt szeretném, hogy a lehetős legkevesebb meccs alatt sikerüljön bajnoknak lennünk - mondta nevetve Hernandez. - De viccet félretéve, szerintem senki nem lesz söpréssel első, 4-5 meccs kell a bajnoki címhez.

Vármegyei szövetségek