Magyar szereplés a spliti Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság döntőjén
30
Jul
2013
Magyar szereplés a spliti Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság döntőjén
2013. július 30.  |  22:40
A Eb női és férfi döntői nemhoztak nagy meglepetést, hiszen a Belgrád Egyetem 89-53-ra verte a Bochum Egyetem(német) csapatát, melyben mellesleg több profi játékos is szerepelt. 

A németek az Ebmásodik helyének jobban örültek, mint a belgrádiak, de a legnagyobb meglepetésa Valencia Egyetem (spanyol) csapatának a kíváló szereplése volt, akik alacsonyátlagmagasságuk ellenére hihetetlen közösségi teljesítményt nyújtottak és aBochum Egyetem elleni összecsapásban is csak két ponttal maradtak alul.

Visszatérve a női döntőre elmondható, hogy Záray Katalin magyar játékvezető, a harmadik játékvezetőkiesése miatt kettesben remek teljesítményt nyújtva vezette a női egyetemi európa-bajnoki döntőt. Kataöt mérkőzést vezetett a Európa-bajnokságon és megérdemelten képviselte hazánkata női döntőn.

Magyarországról kétjátékvezető vett részt a spliti Európa-bajnokságon, ezért ne feledkezzünk meg GyurisPéterről sem, aki az Európa-bajnokság elődöntőjében a legkeményebb mérkőzést kapta,azaz a horvát-szerb összecsapást vezette kiválóan! A mérkőzés messze a bajnokságlegjobb mérkőzése volt. Félpályán túli kosarat is láthattak a nézők, nembeszélve arról,  hogy a két csapatfelváltva vezetett egymás ellen az utolsó pillanatig, mikor döntetlen állásnál négymásodperc hátralévő időben a horvát csapat szerezte meg 79-77-re a győzelmet.

A horvát-szerbtalálkozókra a korábbi háborús események okán a legjobb játékvezetőketosztották be, hogy elkerüljenek mindennemű túlkapást. AzEurópa-bajnokságon több FIBA játékvezető is részt vett, ezért nagy élmény, hogy ebbe akörbe Gyuris Péter személyében magyar játékvezető is bekerülhetett! Megjegyezzük, hogy Gyuris Péter az Európa-bajnokságbanhat mérkőzést vezetett - rendre kiválóan.

A férfi bajnoki címa házigazdák - Spliti Egyetem - és a török Fatih Egyetem között dőlt el, akik aDEAC csoportjában szereplő oroszokat verték ki imponáló fölénnyel 65-79-re.


A török csapat adöntőre négy elsőosztályú játékost vonultatott fel kiegészitve mindezt a Galatasaray2.15-ös euroligás nem kispados játékosával. Ennek ellenére a horvátokat a török csapat nemijesztette meg és a ki erősebb egy töröknél kérdésre ezúttal nem két török volta jó válasz, hanem egy horvát...

A splitiek imponáló módon - 7o-43-ra mutattákmeg, hogy a horvát kosárlabda ma is Európa csúcsán van.

Eredmények

NŐK
1. Belgrád Egyetem (szerb)
2. Bochum Egyetem (német)
3. Split Egyetem (horvát) 
11. PEAC

FÉRFIAK
1. Split Egyetem (horvát)
2. Fatih Egyetem (török)
3. Belgrád Egyetem (szerb)
15. DEAC 

További képek a Facebook "Egyetemi Kosárlabda Klub" oldalán.



Vármegyei szövetségek