Sztárbíró és magyar vereség
26
Jul
2013
Sztárbíró és magyar vereség
2013. július 26.  |  11:57
Pécs-Strasbourg 48-67  (11-24, 12-9, 12-16, 13-18)

Végh Patrícia Achilles-ín sérülés miatt sajnos nem állhatott a pécsi csapat utolsó két mérkőzésén Tálos Zoltán vezetőedző rendelkezésére, pedig  jelenléte a palánk alatt sokat számított volna.


A két magyar önkéntes hölgy, Albert Dóra és Gulyás Eszter kilátogatott a "hajnali matinéra" szorítani a megfogyatkozott pécsi csapatért. Előbbi hölgynek amúgy "hivatalból" is kint kellett lennie, ide osztották be.


A mérkőzés egyik bírája amúgy egy legendás játékvezető, az orosz Mihail Davidov sporttárs volt - bíráskodott ő már ennél jóval nagyobb tétért zajló összecsapáson, mint például olimpiai finálén...Igaz az nem most volt...


Fél perc elteltével, 4-0-s francia vezetésnél Tálos Zoltán - teljes joggal - ébresztőt kiáltott, s ezt követően Szabó Enikő rögtön be is talált. Azt követően, fél perc s 4-0-s francia vezetés után, hogy edzőjük fennhangon ébresztőt , a hárompontost szerző Kovács Petra, valamint Seri Éva révén a pécsieknek sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot.

Közelebb is kerülhettek volna a lányok ellenfelükhöz, ha egy-két lerohanást, létszámfölényes helyzetet a labda eladása helyett kosárral fejeznek be. A szakasz közepén jött egy rövidzárlat, kihagyott, rossz ritmusban, bátortalanul eldobott helyzetekkel.

Hiába dobott ügyes kosarat szinte azonnal pályára lépése után  Raus Barbara, a negyed második fele egyértelműen a strasbourgi csapaté volt. A visszarendeződéssel is gondok adódtak, több könnyű kosarat szereztek a jobban "pörgő" francia lányok.

Fülöp Alexandra büntetőivel kezdődött a második negyed, majd Orbán Johanna villanásaival sikerült 10 pont környékére felzárkózni, s jóvoltából a pécsiek is szereztek egy kosarat rendezetlen védelem ellen. Valami , összeállt a védekezés, már nem tudtak úgy áttörni a pécsi védelmen a franciák, mint  az első negyed nagy részében. Támadásban azonban 1-2 ügyes megmozdulás után újra jött pár elkapkodott akció, így nem sikerült 10 ponton belülre kerülni.

A félidő hajrájában Baka Zsófia büntetőivel 10-re felzárkózott a Pécs, ebben a negyedben a védekezés kifejezetten biztató volt.

Zónával kezdett a francia csapat - nemigen találták ennek ellenszerét a lányok, gyorsan időt is kért Tálos Zoltán.


Ezt követően Ignácz Dorottya megszerezte első kosarát, majd Szabó is betalált, miközben  a védekezés továbbra is hatékony volt. Sikerült 10 ponton belülre kerülni.  A szívós, aprólékos munkával elért felzárkózást, azaz amit felépítettek a lányok, a negyed közepén 2-3 eladott labdával hamar lerombolták, lehetőséget adva a felállt védelem ellen tanácstalan franciáknak könnyű, indításos kosarak szerzésére.

Időközben "elszállt" a támadóidőt mutató óra. Innentől ez bemondásra működött, s Baka 5 másodperccel az egyik pécsi akció lejárta előtt palánkos triplát dobott. Megvoltak a tiszta helyzetek a francia zóna ellen, de ezek rendre kimaradtak, így nehéz helyzetből várhatták a záró szakaszt a lányok.

Sajnos a záró szakaszt is több eladott labdával kezdték a pécsiek, közel 20 pontra hízott a hátrány. Kovács Petra szerzett labdát, majd kosarat. A nagy akarásban volt, hogy szinte egymás elől ütötték a franciáknak a lányok a labdát. Nem volt visszaút, s bár a hajrában Csicsók Emesének volt pár ügyes megmozdulása, összességében nem volt esélyük a pécsieknek, mert bár akadtak időszakok, amikor kifejezetten jól védekeztek, támadásban többnyire türelmetlenül, kapkodva játszottak,.

Pécs: Kovács 5/3, Ignácz 2, Orbán 4, Seri 6, Szabó 15. Cs: Raus 4, Csicsók 5/3, Fülöp 2, Baka 5/3.


Tálos Zoltán: - A vereség ellenére játékban egy kicsit előre léptünk. Nagyon sok tiszta dobóhelyzetet alakítottak ki a lányok, de a gyűrűt bedeszkázták, nagyon rosszul dobtunk, pedig csak egy átlagos dobószázalékkal is nyerhettünk volna.

Képek a Facebook "Egyetemi Kosárlabda Klub" oldalon.   

Vármegyei szövetségek