12. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság - Split: Az erő a németekkel volt...
22
Jul
2013
12. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság - Split: Az erő a németekkel volt...
2013. július 22.  |  14:35

DEAC-Karlsruhe 74-77 (19-17, 24-23, 11-18, 20-19)



A sorsolást követően Dr. Nagy Ágoston a debreceniek kosaras berkekben alaposságáról híres edzője az internetes kosaras portálok segítségével alaposan utánanézett az első EB ellenfélnek, azaz a Karlsruhe csapatának. Mint kiderítette a német gárda a magyarnál jóval erősebbnek gondolt másodosztályban az előző szezonban 4. helyen végző karlsruhei együttesre épül, és itt Splitben nem kevesebb, mint 6 kosaras szerepelt abban a gárdában...

A debreceniek csoportjának nyitó mérkőzésén a moszkvaiak kiütéses győzelmet arattak a portugál Coimbra-egyetem csapata ellen, 103-26 lett a végeredmény.

A németek ellen dr. Nagy Ágoston fiai igen idegesen, kapkodva kezdtek, 2 perc után 6-0-ra vezetett a Karlsruhe. A születésnapját a mérkőzést megelőző napon ünneplő Nagy Botond a 3. perc elején egy hármassal megfelezte  a hátrányt. Ezt pedig egy roppant szellemes Bács-Nagy Ádám akció követte, s máris 1 pontra zsugorodott a németek előnye.

A negyed közepén zónára állt át a debreceni együttes és ezzel megzavarta a német csapatot. Az újabb triplát beemelő majd betörések után is eredményes Nagy Botond vezérletével a 7. perc elején már debreceni vezetést mutatott a tábla, a társaságot Splitbe elkísérő - a különböző zajkeltő eszközökkel felszerelt - baráti szurkolótábor legnagyobb örömére. A szakasz végén kicsit túlpörögtek a debreceni srácok, elrontottak egy-két ígéretes indításos helyzetet, ám szerencsére a karlsruhei fiúk továbbra sem találták a zóna ellenszerét, így 2 pontos DEAC-vezetéssel zárult a negyed. Csak azért nem nagyobb különbségűvel, mert elég sok büntetőt hagytak ki a fiúk.

A második negyed elején folytatódott Nagy Botond születésnapi jutalomjátéka. A német csapat ha magassági fölényben nem is, de jelentős súlybeli, erőfölényben volt a palánkok alatt, ezt kihasználva a debreceni kosárnál szerzett lepattanók utáni kosarakkal tartották a lépést a debreceniekkel.

A szakasz közepén a németek irányítójának betörései utáni ügyes leosztások alapján rendre eredményesek voltak a Karlsruhe centerei, és átvette a vezetést a német csapat, de ebben pár debreceni eladott labdának is volt némi szerepe.

Szerencsére a MEFOB-döntő MVP Asztalos Soma ekkor villant egy bravúros kosár plusz büntetős akcióval. A félidő hajrájában váltva vezettek a csapatok. A debrecenieket Balogh András vette a vállaira, 4 duplát dobott másfél perc alatt, ám mindegyikre érkezett válasz német részről. A szakasz Nagy Botond hármasával és 3 pontos debreceni vezetéssel zárult.  

Német kosarakkal kezdődött a második félidő, amelyet a DEAC eladott labdákkal, a Karlsruhe pedig egy 8-0-s rohammal kezdett. Az ellenfél is zónára állt át s ez ellen bizony időnként tanácstalanoknak tűntek a debreceni fiúk. Több, mint 3 és fél perc elteltével Reizer Roland egy jó büntetője volt az első magyar pont. Ez jókora fordulatot hozott, Nagy Benedek szerzett labdát, majd kosarat, aztán Asztalos büntetőkkel egalizált.

Azok után, hogy nagy nehezen  sikerült egyenlíteni, zsinórban 7 pontot dobott a Karlsruhe - kapkodni kezdett a DEAC.  A negyed végén visszatért pihenőjéből Nagy Botond, és két triplájával 1 pontra hozta föl csapatát. A negyed német hármassal és 4 pontos Karlsruhe-vezetéssel zárult.

A záró szakasz 6-0-s karlsruhei rohammal indult, 10 pontra nőtt a hátrány. Egyénileg erőlködtek a srácok, nem volt ritmus és a Debrecen palánkja alatt is szinte minden lepattanó a német fiúké lett. A szakasz közepén Reizer roppant hasznos játéka  - támadó hibák kiharcolása, lepattanók, kosarak - és Nagy Benedek eredményessége révén 3 pontra feljött a DEAC. Aztán a játékhoz régen "hozzászóló" Balogh kosarával egyetlen pontra zsugorodott a hátrány, Reizer pedig  2 perccel a vége előtt büntetőkből egyenlített.

Támadhatott a vezetés megszerzéséért is a DEAC, de nem sikerült kosarat szerezni. 14 másodperccel a vége előtt a német csapat szerzett lepattanó után kosarat. A debrecenieknek nem sikerült válaszolniuk, így küzdelmes, színvonalas meccsen elsősorban jóval nagyobb fizikai erejének köszönhetően a Karlsruhe nyert.

DEAC: Nagy Botond 27/12, Asztalos 9, Nagy Á. 2, Bács 4, Kiss. Cs: Nagy Benedek 10/6, Balogh 12, Reizer 10, Mezei B., Mezei L.

Dr. Nagy Ágoston: - Az első félideji jó játékunkon sokat rontott a jó néhány kihagyott büntető. Talán ebből láthatta ellenfelünk, hogy nem vagyunk igazán jó dobó formában s részben ezért, részben pedig mert emberfogással nem tudtak mindenkit tartani állt át zónára szünet után. Ez ellen lassan, körülményesen játszottunk, nem mindenki volt partner abban, aminek elvileg már a könyökünkön kellene kijönni. Ennek ellenére tíz pontos hátrányból még visszajöttünk s nyerhető végjátékban kaptunk ki.

A spliti Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot a Facebook-on is követheted. Csatlakozz az "Egyetemi Kosárlabda Klub" -hoz és több képet láthatsz...  

Vármegyei szövetségek