Csapatkapitány interjúk: Simon Kristóf - Budapesti Honvéd SE
22
May
2024
Csapatkapitány interjúk: Simon Kristóf - Budapesti Honvéd SE
2024. május 22.  |  08:15

A Budapesti Honvéd SE kapitányával, Simon Kristóffal folytatjuk sorozatunkat, aki szerint a csapatkapitánynak nem a hangerejével kell kitűnnie, hanem példamutatással és empátiával kell vezetnie az együttest.

 

A sorozat korábbi részei:

Angyal Barbara - E.ON ELTE BEAC
Balogh Szilárd - SZTE-Szedeák
Theodoreán Alexandra - TARR KSC Szekszárd
Krnjajski Boris - Kometa Kaposvári KK
Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
Török Ágnes - SERCO UNI Győr
Molnár Márton - Sopron KC
Weninger Virág - NKA Universitas Pécs
Tóth Ádám - Zalakerámia ZTE KK
Szerelem-Kobolák Cintia - VBW CEKK Cegléd
Tóth Orsolya - Vasas Akadémia
Ferencz Csaba - Egis Körmend
Dúl Panka - TFSE-MTK
Illés Máté - MVM-OSE Lions
Kovács Péter - NKA Universitas Pécs
Kányási Veronika - DVTK HUN-Therm
Perl Zoltán - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?

Megtiszteltetés és egyben felelősség is, hogy ilyen nagy múltú csapatnak lehetek a kapitánya.

 

- Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?

Mikor B-csoportos volt a Honvéd, akkor érkeztem az egyesülethez, melynek Stefán Dávid volt a kapitánya. Csupaszív srác, mindig a csapat érdekeit nézte, és legjobb tudása szerint segítette a társait. Minden egyes ember más és más, de mindig igyekeztem eltanulni tőle valami apróságot.

 

- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?

Alapvetően nem vagyok egy hangos, parancsoló típusú személyiség. Szerintem a csapatkapitánynak nem a hangerejével kell kitűnnie, hanem példamutatással és empátiával kell vezetnie a csapatot. Fontosnak tartom, hogy minden játékos érezze, hogy meghallgatva és támogatva van, és ezáltal a csapat összetartása és teljesítménye is javulhat.

 

- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?

Mindenkinek jól esik néhány kedves szó, és én igyekszem figyelmes lenni, ha valakinél valami nincs rendben. A pályán nyújtott teljesítményemmel igyekszem példát mutatni és vezetni a csapatot. Nem szoktam hosszú beszédeket tartani; úgy vélem, hogy ha jó csapatod van, akkor sokkal egyszerűbb kapitánynak lenni. Szerencsére eddig mindig így volt az életemben, amióta a csapat kapitánya vagyok. Az összetartás és a közösség ereje mindig segített átvészelni a kihívásokat és elérni a céljainkat.

 

- És te miből meríted a motivációdat leginkább?

A legfőbb motivációmat a játékból merítem, azt, amit iránta érzek. A közeg, a csapatjáték, csapattársakkal való közös munka. Emellett a családom, barátnőm tudnak a legjobban motiválni, támaszt nyújtani. Végül, de nem utolsó sorban a szurkolók pozitív visszajelzése és támogatása is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindig a legjobbamat adjam a pályán.

 

- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?

A 2022–2023-as szezonban az utolsó előtti hazai bajnoki mérkőzésünkön dőlt el, hogy megőrizzük-e az A-csoportos tagságunkat. Emocionálisan komoly mérkőzés volt, minden szempontból. De úgy gondolom, az volt a legnehezebb, amikor sérült voltam és hiába voltam ott a csapat mellett, nem tudtam őket segíteni, nehéz időszak volt.

 

- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?

Edzésmunka, közös célok, jó személyiségek egyvelege. Sok mást fel lehetne sorolni, de szerintem ezek az alapvető tényezők.

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából (legalább egyet-egyet név szerint megnevezve) és miért?

Váradi Benedeket, akit úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni a kosárlabda világában. Unokatestvérem, együtt nőttünk fel, már utánpótláskorúként is meghatározó vezére volt klub- és válogatott csapatainknak. Szenvedélyes, nagyon jó kapitány. Ha más csapatsportágból kell választani, akkor Steven Gerrard, mivel az első komolyabb labdarúgással kapcsolatos élményem a 2005-ös BL-döntő volt. A Liverpool 3–0-s hátrányban sem adta fel, és ahogy Gerrard győzelemre vezette őket, örökké belém égett. Mindig harcolt a klubjáért, sosem adta fel. Igazi kapitány.

 

- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?

Nyitott, kitartó és szenvedélyes.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?

Szurkolóinknak szeretnék elsősorban üzenni. Hatalmas köszönet nektek, hogy mindig mellettünk álltok, és belehajszoltok minket a győzelmekbe. Egy-egy vereség, ne adj’ isten egy hosszabb negatív széria után sem fordultok ellenünk! Ti vagytok a Honvéd szíve-lelke, köszönjük!

Vármegyei szövetségek