Csapatkapitány interjúk: Kányási Veronika - DVTK HUN-Therm
14
May
2024
Csapatkapitány interjúk: Kányási Veronika - DVTK HUN-Therm
2024. május 14.  |  16:20

 

A friss magyar bajnok DVTK HUN-Therm kapitányával, Kányási Veronikával folytatjuk csapatkapitány interjú-sorozatunkat.

 

A sorozat korábbi részei:

Angyal Barbara - E.ON ELTE BEAC
Balogh Szilárd - SZTE-Szedeák
Theodoreán Alexandra - TARR KSC Szekszárd
Krnjajski Boris - Kometa Kaposvári KK
Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
Török Ágnes - SERCO UNI Győr
Molnár Márton - Sopron KC
Weninger Virág - NKA Universitas Pécs
Tóth Ádám - Zalakerámia ZTE KK
Szerelem-Kobolák Cintia - VBW CEKK Cegléd
Tóth Orsolya - Vasas Akadémia
Ferencz Csaba - Egis Körmend
Dúl Panka - TFSE-MTK
Illés Máté - MVM-OSE Lions
Kovács Péter - NKA Universitas Pécs

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?

Óriási megtiszteltetés és egyben felelősség is. Ez a hatodik szezonom Diósgyőrben, a harmadik évem csapatkapitányként. Mikor 6 éve idejöttem, nagyon nagy álmunk volt, hogy ilyen magasságokba juthassunk el a DVTK-val, hogy Euroliga Final Fourba jutásért küzdhessünk. Azt gondolom, hogy évről évre sikerült előrelépnünk, és most is napról napra fejlődünk, ám talán ami még fontosabb, hogy egy olyan közösséget sikerült a csapaton belül és a szurkolókkal is kialakítanunk, ami szerintem mindannyiunk szívében óriási helyet foglal el.

 

- Kitől örökölted meg ezt a titulust és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?

Medgyessy Dórától örököltem meg, és szerintem nem is kaphattam volna jobb példát. Megyóval már Cegléden is együtt játszottunk, nagyon jó viszonyt ápolunk, rengeteget tanultam tőle, igazi vezér a pályán és azon kívül is. Nála is mindig a közösségépítés volt a fő fókuszban. Sokat tanultam erről, és a saját bőrömön is tapasztaltam, hogy a csapatsportokban mekkora ereje és szerepe van a sikerben az egységnek, hogyan kell példát mutatni és felelősséget vállalni kapitányként, úgyhogy ebből a szempontból nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nap mint nap tudtam tőle ellesni dolgokat.

 

- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?

Aki ismer, tudja, hogy nagyon emberközpontú személy vagyok, abban hiszek, hogy mindenki el tudja mondani a csapaton belül a véleményét. Ha esetleg nehezebb időszakok vagy konfliktusok merülnek fel, azt együtt oldjuk meg, hiszen bárkinek lehet olyan meglátása a csapatban, ami előre tud minket vinni. Emellett természetesen kapitányként jó példát szeretnék mutatni, és ha kell, a csapat élére állni, a pályán és pályán kívül is felelősséget vállalni.

 

- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?

-
Szerencsére nagy motiválásra nincs szükség, mindenki egytől egyig tisztában van azzal, hogy miért dolgozunk nap mint nap, hogy mit szeretnénk elérni, és ezért készek vagyunk nagyon sok áldozatot hozni. Természetesen mivel nagyon hosszú a szezon, mindenkinek vannak napok, időszakok, amik nehezebbek, de ilyenkor mindig van valaki, aki szól pár bátorító szót a másiknak, és én is igyekszem külön odafigyelni, hogy kinek milyen módon tudok segíteni.

 

- És te miből meríted a motivációdat leginkább?

Azt gondolom, hogy Diósgyőrben ilyen szempontból nagyon szerencsések vagyunk. Szerintem egy sportolónak nincs szüksége nagyobb motivációra, mint mikor 3000 ember szurkol, készül a meccsre, rengeteg szeretetet és erőt kapunk a lelátókról. Egy-egy vesztes meccs után is a bátorítást, a szurkolást és a pozitív energiákat adják át nekünk, hiszen látják, hogy minden meccsen próbálunk a végsőkig küzdeni, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik.

 

- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?

Nehéz kiemelni egy dolgot, ami a legnagyobb kihívás, sok olyan szituáció előfordul, amikhez folyamatosan tapasztalatot kell gyűjteni. Ha egyet kell mondani, akkor talán egy-egy fájó vereség után a csapat minél hamarabbi átlendítését, visszarázását mondanám.

 

- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?

Nagyon sok tényező közrejátszik a csapategység kialakításánál. Véleményem szerint ez nem megy egyik napról a másikra. Nap mint nap dolgozni kell érte, a csapattársakkal az egymással való kapcsolatokat alakítani, a stáb és játékosok közötti összhangot létrehozni, folyamatosan segíteni egymást, és természetesen a pályán átélt közös sikereket és kudarcokat is közösen feldolgozni, megélni és tanulni belőle. Ez egy hosszú folyamat, de remek érzés, mikor mindannyian tudjuk, hogy melyek azok az értékek, amiket a DVTK-ban képviselünk.

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából, és miért?

- Maja Skoricot mindenképpen megemlíteném. Ő volt az első kapitány, akivel az NB1-ben találkoztam, és rengeteget tanultam tőle is, fantasztikus ember és kapitánya volt a csapatunknak. Rajta kívül pedig szintén a sportágunkból említeném Fegyverneky Zsófiát, akit azt gondolom, senkinek nem kell bemutatni, hogy hosszú évek kemény munkájával Euroliga győzelemre vezette a Sopron Basket csapatát. Szerintem ez mindannyiunk számára követendő példát jelent.

 

- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?

- Segítőkészség, tudatosság, pozitivitás.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?

A szurkolóinknak szeretném megköszönni a már említett rengeteg támogatást és életre szóló élményt, amit kaptunk tőlük, és egyúttal szeretném megígérni, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy nagyon sok szép közös emléket gyűjtsünk még együtt.

Vármegyei szövetségek