Csapatkapitány interjúk: Kovács Péter - NKA Universitas Pécs
13
May
2024
Csapatkapitány interjúk: Kovács Péter - NKA Universitas Pécs
2024. május 13.  |  17:45

A visszavonulását a Honvéd elleni párharc lezárásával bejelentő Kovács Péterrel folytatjuk csapatkapitány interjú-sorozatunkat, az egykori válogatott hátvéd több együttes kapitányaként is "szolgált" tartalmas pályafutása alatt.

 

A sorozat korábbi részei:

Angyal Barbara - E.ON ELTE BEAC
Balogh Szilárd - SZTE-Szedeák
Theodoreán Alexandra - TARR KSC Szekszárd
Krnjajski Boris - Kometa Kaposvári KK
Pallai Tamás - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
Török Ágnes - SERCO UNI Győr
Molnár Márton - Sopron KC
Weninger Virág - NKA Universitas Pécs
Tóth Ádám - Zalakerámia ZTE KK
Szerelem-Kobolák Cintia - VBW CEKK Cegléd
Tóth Orsolya - Vasas Akadémia
Ferencz Csaba - Egis Körmend
Dúl Panka - TFSE-MTK
Illés Máté - MVM-OSE Lions

 

- Mit jelent számodra, hogy csapatod kapitánya lehetsz?

- Nagy megtiszteltetés számomra, ugyanakkor felelősség is. A csapatkapitánynak olyan személynek kell lennie, akire mindig lehet számítani, akinek minden edzésen és mérkőzésen példát kell mutatnia.

 

- Kitől örökölted meg ezt a titulust, és mit tanultál tőle erről a szerepkörről?

- Több csapatban voltam már csapatkapitány, a PVSK-ban Tóth Norbitól, illetve Szolnokon Vojvoda Dávidtól vettem át a „karszalagot”. Mindketten élen jártak abban, hogy milyen hozzáállással kell edzeni, és fontos részük volt a csapategység kialakításában.

 

- Hogyan írnád le a vezetési stílusodat?

- Igyekszem jó hangulatot teremteni, meghallgatni a többiek véleményét, és higgadtan, nyugodtan beszélni a srácokkal. Ha látom, hogy valaki nincs jó hangulatban, akkor szeretek vele beszélgetni négyszemközt, érdeklődöm afelől, hogy mi a baj, hátha tudok segíteni. Azonban vannak szituációk, amikor úgy érzem, hogy határozott és erélyes fellépésre van szükség.

 

- Milyen módszerekkel szoktad motiválni a társaidat?

Úgy gondolom, a pozitív megerősítés, biztatás a leghatékonyabb eszköz. Néha előfordul azonban, hogy a szigorúbb hangnem eredményesebb lehet. De nagyon fontos, hogy ismerjük a csapatot, a társakat, hiszen mindenkivel másként kell/lehet szót érteni.

 

- És te miből meríted a motivációdat leginkább?

Engem motivál az, hogy segíthetek a fiataloknak, átadhatom a megszerzett tapasztalataimat, és remélem, hogy ezzel segíthetem a fejlődésüket, a pályafutásukat. Szeretnék olyan csapatkapitány lenni, akire a többiek emlékezni fognak.

 

- Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel eddig kapitányként szembesültél?

A legnagyobb kihívás eddig az volt, amikor többmeccses nyeretlenségi sorozata volt a csapatnak, és kezdett felbomlani a csapategység. Ilyenkor mindenki elégedetlen, és akarva-akaratlanul is hajlamosak vagyunk a másikban keresni a hibát. Nehéz feladat ilyenkor mindenkit közös nevezőre hozni, és újra egy csapattá gyúrni a társaságot.

 

- Mely tényezők szükségesek a csapategység kialakulásához?

Nyilván nagyon fontos, hogy jó személyiségekből legyen összerakva a csapat. Elég egy ember, aki a negatív hozzáállásával képes tönkretenni a légkört. Ez egy olyan tényező, amire a szakmai stáb is odafigyel, amikor kiválasztják a játékosokat. Fontos, hogy legyen sok edzésen kívüli, kötetlen program (edzés utáni kávézás, közös vacsora), amikor a játékosok jobban megismerhetik egymást.

 

- Kiket tartasz példaértékű csapatkapitánynak a kosárlabda és más csapatsportok világából, és miért?

Ha kosárlabda, akkor Kobe Bryant! Legendás volt a munkamorálja, mindig csodáltam érte. Ha pedig más sportág, akkor vízilabda és Benedek Tibor! Láthatóan nagyon erős csapategységet sikerült elérnie. Példaértékűen viselkedett mind a medencében, mind a medencén kívül.

 

- Szerinted mi egy csapatkapitány 3 legfontosabb tulajdonsága?

Empátia, kommunikáció, motivációs képesség.

 

- Végezetül mit üzensz a csapattársaidnak és a szurkolóknak?

A csapatnak üzenem, hogy fogadjanak szót, folytassuk tovább a munkát, bízzunk egymásban, mert így szép sikereket fogunk elérni. A szurkolóknak szeretném megköszönni az eddigi biztatásukat, nagyon sokat jelent a csapatnak, a buzdításuk mindig át tud lendíteni minket a holtponton. Üzenem nekik, hogy jöjjenek és szurkoljanak tovább nekünk, mert velük együtt el tudjuk érni a céljainkat!


 

Vármegyei szövetségek