Kosárlabda Európa-bajnokság
07
Sep
2015
Kosárlabda Európa-bajnokság
2015. szeptember 7.  |  01:40

Szombaton megkezdődött a férfi Európa-bajnokság, négy ország rendezésében, 24 csapattal.

Franciaországban (A csoport) a hazaiak Tony Parker vezetésével nagyon megszenvedtek a finnek ellen szombaton, csak hosszabbításban sikerült az északiak fölé kerekedniük (97-87), hogy aztán vasárnap könnyedén lépjenek túl a bosnyákokon (81-54). Ugyanebben a csoportban két meccs után még veretlen a lengyel és az izraeli csapat is. Az egyedülálló módon csupa hazai játékossal érkező oroszok két szoros vereséggel kezdtek, számukra már nem sok hibalehetőség maradt. 

A B csoport küzdelmei Berlinben zajlanak, ahol egy rendkívül erős hatost sorsoltak össze, néhány csoportmeccs akár döntőnek is beillene. A több kulcsjátékosát nélkülözve is bombaerős spanyolok az első napi kisiklást (70-80 a szerbek ellen) egy fölényes győzelemmel feledtették Törökország ellen (104-77). Képünkön Pau Gasol dob kosárra Semih Erden mellett. Szombaton az olasz Gallinari 33 pontja is kevésnek bizonyult a törökök ellen (87-89) Már most kezdi igazolni a szakemberek jóslatát ez a csoport, miszerint kiszámíthatatlan lesz a sorrend, hiszen két nap után csak a szerbek veretlenek. A kissé "kakukktojás" izlandiak az egyetlen nyeretlenek itt, de a vetélytársakat elnézve ez könnyen így is maradhat.

A C-csoport találkozóit Zágrábban rendezik, nem kevesebb mint három jugoszláv utódállammal. A vasárnapi csoportrangadót a hazaiak ellen a görögök nyerték (72-70). Elképesztő hangulatot varázsolnak a horvát szurkolók a csodálatos Zagreb Arenába, minden alkalommal telt ház, 12000 fanatikus bíztatja a kedvenceit. itt is alakulnak a körbeverések, a veretlen görögök és a nyeretlen grúzok mellett négy csapat is 1-1-es mérleggel áll, és egyforma eséllyel pályázhat a négy továbbjutó helyre.

A D-csoport, az úgynevezett balti csoport egy kissé gyengébbnek tűnik a másik háromhoz képest, de ez semmit sem von le a száz százalékos mérleggel álló csehek és litvánok eddigi teljesítményéből. A küzdelmeknek Riga ad otthont, a lettek több-kevesebb sikerrel próbálnak is élni a hazai pálya előnyével, mindenesetre a litvánok túl kemény diónak bizonyultak (49-68).

Két nap után még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ami viszont biztos, hogy jó döntésnek tűnik a négy különböző helyszínes rendezés. Legalábbis a nézőszámok erről árulkodnak, nem ritka a tízezer fölötti nézőszám. Az igazi izgalmak pedig csak most következnek! Kedd este például a spanyol-olasz összecsapás, nem kevesebb, mint öt NBA játékossal a parketten!

  

Vármegyei szövetségek