Férfi Eb: több házigazda, több esélyes
05
Sep
2015
Férfi Eb: több házigazda, több esélyes
2015. szeptember 5.  |  15:45
Kosárlabdában még sohasem volt példa arra, hogy négy ország rendezi a férfi Európa-bajnokságot. A 39. torna többesélyes vetélkedés: győzhet a francia, a spanyol, vagy valamelyik délszláv válogatott is.

ELŐZMÉNYEK
Amikor csaknem négy esztendeje Ukrajna kapta meg a 2015-ös kontinensvetélkedés rendezési jogát, még senki sem sejthette, hogy végül négy ország, öt városában lépnek pályára a csapatok. Az ukrán szervezőbizottság a feszült belpolitikai helyzet miatt nem tehetett mást, tavaly márciusan visszalépett. Az ukránok döntése kényszerhelyzetbe hozta a FIBA-t: nagyon gyorsan kellett új rendező után néznie. Jelentkezőkben nem volt hiány, 16 európai ország jelezte, valamilyen formában otthont adna az Eb-nek. Az európai szövetség végül nyolc kandidáló (Horvátország, Izrael, Finnország, Németország, Lengyelország, Lettország, Törökország, Franciaország) pályázatát fogadta el. Végül négy ország (Franciaország, Németország, Horvátország, Lettország) öt városa (Lille, Montpellier, Berlin, Zágráb, Riga) fogadhatja Európa legjobb kosarasait. A 24 válogatott négy csoportba kapott besorolást, valamennyiből az első négy lép az egyenes kieséses szakaszba.

ESÉLYEK
A 2009-ben és 2011-ben aranyérmet szerző, két éve bronzos Spanyolország ezúttal is bombaerős kerettel vág neki a tornának. Ahogy a legfényesebb csillag, Pau Gasol (Chicago Bulls) fogalmazott, a válogatott évek óta őrzi az értékeit, és ennek szellemében nagy dobásra készül. A spanyolok igencsak belehúztak, hiszen a „halálcsoportban” szerepelnek, a berlini hatosban ott találjuk a szerbeket (szombaton azonnal velük kezdenek), az olaszokat, a németeket és a törököket is (Izland nyilván más kategória). Spanyolország 1977 óta minden kontinensviadalon ott volt a legjobb hat között, tizenhárom alkalommal jutott azóta elődöntőig, összesen kilenc érmet nyert – az aranygeneráció ebből a 2007-es ezüstöt, a 2009-es és 2011-es aranyat és a 2013-as bronzot szállította. A spanyolokat még úgy is az első számú aranyesélyesek közt illik említeni, hogy a keretből jó pár nagy sztár hiányzik. Nem lesz ott sem Marc Gasol, sem Serge Ibaka a magasembereknél, szintén hiányozni fog Ricky Rubio, de a három NBA-klasszis mellett a veterán Juan Navarro és Jose Calderon sem tagja a keretnek.
Erős Szerbia is, a keret magja a tavalyi vb-ezüstérmes gárda. A világbajnokságon parádézó Teodoszics mellett a Törökországban pallérozódó Bogdan Bogdanovics lehet húzóember, a palánk alatt Nemanja Bjelica és Miroslav Raduljica is képes domináns teljesítményre, de a kiscsatár Nikola Kalinicsre is érdemes lesz figyelni.
Az előzetes erősorrendben a spanyolok és a szerbek mögött a harmadik helyen a házigazda (mármint az egyik…) franciák állnak. Hátvédposzton Tony Parker ugyan gyengébb évet zárt az NBA-ben, de így is ő számít a legnagyobb névnek, mellette ott lesz Nando De Colo is, aki a tavalyi világbajnokságon hiányzott az együttesből – mögöttük Antoine Diot kaphat masszív perceket. Ott lesz még többet között Evan Fournier és Florent Pietrus is, de ha a többi posztot nézzük (bár Joakim Noah nem lesz ott), szintén lépten-nyomon NBA-játékosokba botlunk: ott lesz Nicolas Batum, Boris Diaw, valamint a tengerentúlon berobbanó center, Rudy Gobert is.
A legjobb négy közé eljuthat a horvát válogatott is (főleg, ha a Brooklyn Nets dobóhátvédje, Bojan Bogdanovic egészséges lesz), akárcsak a több öreg rókát (Zizisz, Spanulisz, Papanikolau) is csatasorba állító görögök, akik az utóbbi világversenyek talán legerősebb keretével készültek. Ki ne hagyjuk a felsorolásból Litvániát, amely minden bizonnyal a Kalnietis, Maciulis, Seibutis, Valanciunas négyesre épít. Biztosak lehetünk benne, hogy hatalmas figyelem követi majd a litván legenda, Arvydas Sabonis fiát, a 19 éves Domantast, aki megszámlálhatatlan nemzetközi elismeréssel a háta mögött első felnőtt Európa-bajnokságára készül.

SZTÁROK
A már említett klasszisok mellett figyelni kell a németek óriására, Dirk Nowitzkire, aki augusztus közepén tért vissza a csapathoz, miután legutóbb a 2011-es Eb-n öltötte magára a válogatott mezét. Az oroszoknál Mozgov térdműtét miatt lemarad a tornáról, ott lesz viszont Ponkrasov, a Kazany bedobója, akiben mindig benne van az extra teljeítmény. A szerbek legendásan a csapategységre építenek, ám Milos Teodosics játékát kötelező követni, horvát részről Bojan Bogdanovic lehet az ász. Az olaszok igencsak bízhatnak a denveri Danilo Gallinariban, aki a felkészülés során válogatottbeli karriercsúcsot dobott. Ami pedig Litvániát illeti, Jonas Valanciunas, a torontói óriás hihetetlen fizikai erejével minden ellenfél szembesülni fog.

CSAPATOK
39. férfi kosárlabda Euró-bajnokság
A-csoport (Montpellier): Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Finnország, Lengyelország, Izrael
B-csoport (Berlin): Izland, Törökország, Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország
C-csoport (Zágráb): Hollandia, Görögország, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Grúzia
D-csoport (Riga): Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Belgium, Csehország

HELYSZÍNEK, LÉTESÍTMÉNYEK
Montpellier - Park and Suites Aréna (10 700 férőhely)
Berlin - Mercedes-Benz Aréna (14 500)
Zágráb – Zagreb Arena (16 500)
Riga - Arena Riga (11 400)
Lille - Stade Pierre-Mauroy-stadion (28 000)

Vármegyei szövetségek