U16 leány: Győzelem az Eb nyitányán Portugáliában
13
Aug
2015
U16 leány: Győzelem az Eb nyitányán Portugáliában
2015. augusztus 13.  |  22:44
MAGYARORSZÁG – LETTORSZÁG 86-69 (16-19, 18-13, 23-17, 29-20)
Matosinhos, 150 néző. Vezette: Zubák (szlovák), Krug (orosz), Tsaroucha (görög)
MAGYARORSZÁG: LELIK 23/15, Czukor 4, GEREBEN 14/3, JUHÁSZ 18/3, Soós 5. Cs: Barhács, Boros 6, Radócz, MÉRÉSZ 14, Bernáth 2, Foitl. Szövetségi edző: Magyar Gergely
LETTORSZÁG Legjobb dobói: Septe 15, Rozentale 15.

Az eredmény alakulása: 4. p.: 6-11, 6. p.: 13-11, 14. p.: 24-19, 18. p.: 29-25, 22. p.: 40-34, 27. p.: 51-43, 33. p.: 66-58, 36. p.: 82-64

Nem kezdődött valami jól magyar szempontból a lettek elleni találkozó, mondhatni bealudtak lányaink a rajtnál. A lettek ragadták magukhoz a kezdeményezést és agresszivitásuknak köszönhetően pár pontos előnyre tettek szert Marianna Klavina vezérletével. Juhász Dorka dobta a mieink első pontjait, ébresztőt fújva a magyar lányoknak. A találkozó elején nem volt meg a kellő agresszivitás sem támadásban, sem védekezésben. Az ötödik percben érte utol Magyar Gergely együttese az ellenfelet, sőt Lelik Réka első triplájával egy perc múlva már vezettünk is. Sőt Gereben Lívia is betalált kívülről. Előnyünk azonban tiszavirág életűnek bizonyult a sok eladott labdának köszönhetően. Három pontos lett előnnyel zárult az első tíz perc.

A második negyed elején Mérész Beatrix percei következtek, a Vasas játékosa gyorsan dobott hat pontot, ismét nálunk volt az előny. A lett csapat közel öt percig kosárképtelennek bizonyult, köszönhető a jó magyar védekezésnek. A negyed közepén Juhász Dorka és Lelik Réka is bekínált egy kinti dobást, 10-0-s szériát repesztettek lányaink (34-25). Már-már kezdhettünk megnyugodni, amikor egy perc alatt semmivé foszlott a tekintélyes magyar előtt. Nikola Ozola pontjaival a lettek tettek össze egy 7-0-s szakaszt.

Jól kezdődött magyar szempontból a második félidő. Juhász Dorka 2+1-es kombinációval nyitott, majd Lelik Réka szórta be harmadik tripláját. A baltiak azonban nem adták olcsón a bőrüket és szívósan tartották magukat Luize Septe és Kecija Salcevica pontjaival. A találkozó ezen szakaszában a magyar csapat rendre büntetőből bizonyult eredményesnek. Gereben Lívia, Lelik Réka, Mérész Beatrix és Bernáth Réka is jó százalékkal értékesítette a dobásokat.

Nyolc pontos magyar előnnyel mentek bele a felek az utolsó negyedbe. Boros Dorka és Mérész Beatrix révén termeltük a pontokat, tartva a tíz pont körüli előnyt. A negyed közepén Lelik Réka ötödik hármasát követően Soós Réka dobott három pontos egy gól jó faultos megoldást követően. Tíznyolcra hízott a magyar előny (82-64).

Magyar Gergely csapata a kezdeti pár percet és a néhány rövidzárlatot eltekintve végig kontrolálta a küzdelmes, jó színvonalú meccset.

Sajnálatos sérülés is történt a negyedik negyed derekán. A soproni Czukor Dalma lába csúszott meg a cseppet nedves talajon és kisebb combizom húzódást szenvedett. Dalma kezelése folyamatban van.

A találkozó pozitívumai: A magyar csapat jelesre vizsgázott küzdőképességből és akaratból.

Egyénekre lebontva:
Lelik Réka kimagasló dobóformát mutatott a hárompontos vonalon kívülről (5/8), volt 7-7 kiharcolt faultja és gólpassza, 5 szerzett labdája. Sajnos 7 eladott is becsúszott, amit csökkenteni kéne.
Mérész Beatrix  ügyesen lépett be a palánk alá és mind a hat büntetőjét értékesítette és leszedett 7 fontos lepattanót is.
Gereben Lívia szokása szerint nagyon küzdött, pontjai mellett leszedett 6 lepattanót és kiosztott 9 asszisztot.
Juhász Dorka dobott 18 pontot, leszedett 15 lepattanót és volt 8 szerzett labdája.

Egyetlen negatívumot azonban meg kell említeni, az a 23 eladott labda.

Az egész magyar csapat dicséretet érdemel, hiszen egy rendkívül jó ellenfelet sikerült legyőznie.

Pénteken magyar idő szerint 19.30-kor a mieink Spanyolország ellen játszanak.

Vármegyei szövetségek